Ziare.com

Iohannis contesta la CCR modificarile la Legii ANI care ar scapa 675 de alesi de incompatibilitati si conflicte de interese

de Alexandra Sandru
Vineri, 20 Aprilie 2018, ora 15:54

   

Iohannis contesta la CCR modificarile la Legii ANI care ar scapa 675 de alesi de incompatibilitati si conflicte de interese
Presedintele Klaus Iohannis a sesizat, vineri, CCR in legatura cu modificarile adoptate de Parlament la Legea ANI, prin care inceteaza unele interdictii pentru parlamentari si ar scapa de situatii de incompatibilitate si conflicte de interese 675 de alesi.

Legea fusese contestata la CCR si de PNL, iar magistratii au respins sesizarea liberalilor. Administratia Prezidentiala precizeaza ca neregulile semnalate de presedinte se refera la alte articole din lege.

"Distinct de criticile de neconstitutionalitate prezentate in obiectia la care Curtea Constitutionala a raspuns, invederam noi critici de neconstitutionalitate care, prin raportare la un subiect de o importanta semnificativa pentru asigurarea unui cadru de integritate adecvat, dar si pentru respectarea principiului legalitatii, precum si a principiului securitatii raporturilor juridice, necesita o analiza suplimentara din partea Curtii Constitutionale. (...)

Consideram ca norma instituita prin legea dedusa controlului de constitutionalitate nu indeplineste cerintele de claritate, precizie si predictibilitate, ceea ce afecteaza atat principiul legalitatii, cat si pe cel al securitatii raporturilor juridice, aducand atingere si principiului separatiei puterilor in stat", se arata in sesizarea presedintelui.

Iohannis arata ca nu este precizat clar cine va pune in aplicare incetarea de drept a interdictiilor. Totodata, spune ca sunt formulari neclare ce pot genera impredictibilitate in aplicarea normei.

Seful statului subliniaza si ca statul de drept le asigura cetatenilor ca statul aplica standarde etice si profesionale in institutiile sale, iar o astfel de lege incalca acest principiu constitutional.

"Conceptul stat de drept, consacrat de art. 1 alin. (3) din Constitutie, a fost dezvoltat in jurisprudenta Curtii Constitutionale, ce a statuat ca acesta presupune capacitatea statului de a asigura cetatenilor servicii publice de calitate si de a crea mijloacele pentru a spori increderea acestora in institutiile si autoritatile publice.

Aceasta capacitate presupune, in mod firesc, si obligatia statului de a impune standarde etice si profesionale, in special celor chemati sa indeplineasca activitati ori servicii de interes public si, cu atat mai mult, celor care infaptuiesc acte de autoritate publica, adica pentru acei agenti publici sau privati care sunt investiti si au abilitarea de a invoca autoritatea statului in indeplinirea anumitor acte sau sarcini. Statul este dator sa creeze toate premisele - iar cadrul legislativ este una dintre ele - pentru exercitarea functiilor sale de catre profesionisti care indeplinesc criterii profesionale si de probitate morala", mai arata presedintele in sesizarea la CCR.

Iohannis aduce ca argument si rapoartele MCV.

"Cu privire la efectul recomandarilor stabilite prin rapoartele de evaluare pentru Romania in acest cadru, Curtea Constitutionala a retinut ca Romania 'are obligatia de a aplica acest mecanism si a da curs recomandarilor stabilite in acest cadru'.

Or, prin eliminarea efectului generat de constarea printr-un raport definitiv al A.N.I. a nerespectarii prevederilor legale privind conflictul de interese de catre persoanele care au avut calitatea de senator si/sau deputat in oricare dintre mandatele cuprinse in perioada 2007-2013, si anume incetarea de drept a interdictiilor aplicate acestora, este afectata stabilitatea cadrului legislativ in materie de integritate, dar si caracterul disuasiv al masurilor aplicate de A.N.I., contrar angajamentelor asumate de Romania si, implicit, a recomandarilor Comisiei Europene in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare, ceea ce atrage nerespectarea dispozitiilor art. 148 alin. (2) si (4) din Constitutie", conchide seful statului.

Vezi aici integral textul sesizarii de neconstitutionalitate a presedintelui Klaus Iohannis la modificarile aduse legii ANI

Intr-un raspuns pentru Romania Curata, ANI avertiza la sfarsitul anului trecut ca toate cazurile sale - acolo unde nu s-a ajuns deja la sentinte definitive sau la aplicarea de sanctiuni - ar putea fi anulate.

Mai exact, 675 de parlamentari, primari, presedinti de consilii judetene si consilieri scapa basma curata pe proiectul initiat de Florin Iordache si adoptat de majoritatea PSD-ALDE.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4324 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

In cazul asta ar trebui,sa demisioneze urgent pentru ca, dupa legea

veche ANI l-a declarat inacceptabil,sa ocupe functia de Presedinte .

 

Da?

Pai si cu condamnatii pe functii ce facem? Ai uitat ca dracnea a schimbat regulamentul camerei ca sa se puna sef?
Hai, zi ceva si de banii de viloi sa vad ca esti asa, ca romanu', impartial!

Ai dormit destul domnule Iohannis!

Pe cand referendumul pe legile justitiei si niciun penal in functii publice? Trezirea mutulica Iohannis!!! Demonstreaza ca inca esti de partea romanilor, si foloseste-te de orice pentru dizolvarea parlamentului mafiot...chiar si cu incalcarea constitutiei. Dupa cum observi, caractita mafiota psd-alde-udmr, nu are nici-o jena cand vine vorba de incalcarea constitutiei...deci ori te trezesti si lupti alaturi de romanii de buna credinta, ori ajungi un al doi-lea Constantinescu!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor