Iohannis convoaca noi consultari la Cotroceni - pe cine cheama de data asta

Luni, 27 Aprilie 2015, ora 16:39
14444 citiri
Iohannis convoaca noi consultari la Cotroceni - pe cine cheama de data asta

Presedintele Klaus Iohannis a adresat o invitatie liderilor confederatiilor sindicale, anuntul fiind postat pe site-ul Administratiei Prezidentiale in timp ce seful statului se afla intr-o vizita oficiala in Italia.

Potrivit comunicatului citat, discutiile vor avea loc joi, 30 aprilie, incepand cu ora 11:00.

"Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, invita joi, 30 aprilie a.c., ora 11.00, la Palatul Cotroceni, liderii confederatiilor sindicale pentru discutii pe teme actuale care privesc dialogul social.

Invitatia este adresata domnului Dumitru Costin, presedintele Blocului National Sindical, domnului Ion Popescu, presedintele Confederatiei Sindicale Meridian, domnului Leonard Barascu, presedintele Confederatiei Nationale a Sindicatelor Libere din Romania - Fratia, domnului Bogdan Hossu, presedintele Confederatiei Nationale Sindicale Cartel Alfa si domnului Iacob Baciu, presedintele Confederatiei Sindicatelor Democratice din Romania", se mai precizeaza in documentul citat.

Klaus Iohannis, dupa consultari: Intram in normalitate. Exista un acord pe trei mari chestiuni

Seful statului este la a patra serie de consultari de cand si-a inceput mandatul de presedinte. Primele 3 runde au fost cu partidele parlamentare.

La conferinta de presa dupa ultima runda, Iohannis a fost intrebat in baza carui articol din Constitutie a convocat consultarile. Seful statului a raspuns ca "in baza atributiei de a negocia intre componentele statului si societate civila".

"Daca va referiti la art. 80 al. 2, acolo spune ca este vorba despre o mediere intre institutiile statului si societate, ori dvs. ati avut de o parte doar partidele, dvs. mediator iar de partea cealalta nu ati avut pe nimeni", a replicat jurnalistul Mircea Marian de la Evenimentul Zilei.

Basescu, atac la Iohannis: E necinstit

Ulterior, in problema a intervenit si fostul sef al statului, Traian Basescu.

"Va pot spune ca asa este, in Constitutie nu sunt prevazute consultari cu partidele decat in situatia formarii Guvernului, inainte de desemnarea premierului. Iar daca exista un partid care a obtinut majoritatea calificata, Constitutia spune foarte clar: 'cheama partidul care a facut 51%'.

Deci in Constitutie nu sunt prevazute consultari decat intr-un singur moment - la formarea guvernului. Eu am avut cateva incercari de a avea consultari cu partidele si in afara momentul formarii unui guvern si de multe ori am fost refuzat si nu am avut ce sa spun, ca stiam ca nu este o atributie constitutionala. Atributia constitutionala e consultarea Guvernului", a spus Basescu a doua zi dupa consultari, la B1 Tv.

A.S.

Citeste si:
Anchetă la Radio România, după ce un articol despre premierul desemnat Nicolae Ciucă a fost modificat. Ce informații au fost șterse
Anchetă la Radio România, după ce un articol despre premierul desemnat Nicolae Ciucă a fost modificat. Ce informații au fost șterse
Radio România a transmis duminică, 24 octombrie, că investighează circumstanțele în care a fost modificat un articol postat pe 22 iunie 2018 pe site-ul oficial al instituției de presă, care...
Clotilde Armand le-a declarat război funcționarilor din primărie. „52% nu pontează. Trântorii plătiți regește de cetățeni”
Clotilde Armand le-a declarat război funcționarilor din primărie. „52% nu pontează. Trântorii plătiți regește de cetățeni”
Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a transmis duminică, 24 octombrie, că 52% dintre funcționarii publici din instituție nu își înregistrează prezența la locul de muncă și nu...
Sursa: Ziare.com