Iohannis convoaca partidele la consultari - Care este tema discutiilor

Miercuri, 06 Aprilie 2016, ora 21:42
3201 citiri
Iohannis convoaca partidele la consultari - Care este tema discutiilor
Foto: Arhiva/Ziare.com

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat, miercuri seara, ca va chema la consultari partidele politice, saptamana viitoare, pe tema legilor sigurantei nationale.

Intr-un interviu acordat TVR1, Klaus Iohannis a afirmat ca s-a ajuns la nevoia unui calendar de consultari cu partidele politice dupa participarea la bilantul SRI, afirmand ca in ceea ce priveste legile sigurantei nationale "am ramas in urma" si ca acestea trebuie inlocuite, modernizate.

"Sunt chestiuni care devin tot mai arzatoare. Noi pana acum, si pot sa spun ca nu doar norocul, ci si profesionalismul oamenilor din domeniu, ne-au ferit de atacuri teroriste, dar avem nevoie de o legislatie imbunatatita. (...)

Aceste chestiuni sunt foarte sensibile si privesc pe toata lumea. Mi se pare normal ca aceasta legislatie sa fie adoptata, daca e posibil, in consens. Voi avea consultari saptamana viitoare, marti si miercuri", a afirmat Iohannis.

Seful SRI: Sute de persoane cu risc terorist, expulzate sau oprite sa intre in Romania in 2015

El a precizat ca joi vor fi trimise scrisorile catre partidele politice, iar luni, 11 aprilie, va avea o discutie cu premierul Dacian Ciolos.

"Luni voi avea o discutie cu primul ministru pe aceasta tema, in cadrul saptamanii, marti si miercuri mi-am propus sa aflu opinia partidelor politice dupa care intram intr-un ciclu de dezbatere, aprobare care nu se va finaliza in doua-trei saptamani, este un proces mai amplu, dar nu mai doresc sa intrarzii acest proces", a subliniat seful statului.

"Cetatenii se asteapta ca statul sa-i apere (...). Pe de alta parte, avem drepturile si libertatile civie, de care raspunde tot statul", a punctat el, afirmand ca "trebuie sa avem grija in elaborarea acestei legislatii, sa respectam si un criteriu si celalalt. Sunt convins ca Parlamentul va gasi solutiile cele mai bune", a mai spus el.

Anul trecut, sute de persoane cu risc terorist au fost expulzate sau nu li s-a permis accesul in tara noastra, a aratat directorul Serviciului Roman de Informatii, Eduard Hellvig, saptamana trecuta, dupa prezentarea bilantului SRI pe 2015.

"In 2015, peste 340 de persoane cu risc terorist au fost expulzate sau nu li s-a permis accesul in tara. Au fost identificate alte 9.000 de persoane care nu au acces pe teritoriul national", a declarat Hellvig, adaugand ca, anul trecut, SRI a emis peste 550.000 de alerte cibernetice.

Iohannis: SRI si-a facut datoria pe deplin, Romania e o tara sigura, scutita de terorism (Video)

Seful SRI a subliniat ca Serviciul a "construit un nivel avansat de securitate cibernetica si a furnizat partenerilor intelligence de calitate".

Hellvig a recunoscut, totusi, ca SRI mai are de lucrat la transparenta, iar un alt minus este faptul ca nu a "atins maximul in gestionarea resurselor". "Suntem performanti, dar nu perfecti, suntem preformanti pentru ca am prevenit orice atentat terorist in Romania si am tinut sub control terorismul si crima organizata, am furnizat permantent intelligence de calitate", a aratat seful SRI.

La randul sau, presedintele Klaus Iohannis, prezent la bilantul SRI, a spus ca institutia si-a facut datoria pe deplin iar Romania e o tara sigura, scutita de terorism.

"Serviciul Roman de Informatii si-a facut datoria - pe deplin, cu eficienta si seriozitate. Am tinut sa multumesc celor care lucreaza in Serviciul Roman de Informatii si care, prin profesionalismul lor, fac Romania mai sigura, intr-o perioada cu multe probleme si riscuri.

Cred ca cea mai buna recunoastere a activitatii Serviciului este, insa, gradul de incredere de care se bucura din partea cetatenilor Romaniei", a declarat Klaus Iohannis dupa participarea la bilantul SRI pe anul 2015.

Eveniment Quarterly Report

Ce spune Marcel Ciolacu despre o candidatură la alegerile prezidențiale de anul viitor. Provocarea pe care o are în prezent
Ce spune Marcel Ciolacu despre o candidatură la alegerile prezidențiale de anul viitor. Provocarea pe care o are în prezent
Prim-ministrul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat că nu ştie ce va face legat de o candidatură a sa la alegerile prezidenţiale de anul viitor, subliniind că provocarea pe care o are...
Marcel Ciolacu exclude USL 2. „Exista un duşman, Traian Băsescu. Eu nu am duşmani în politică”
Marcel Ciolacu exclude USL 2. „Exista un duşman, Traian Băsescu. Eu nu am duşmani în politică”
Liderul PSD Marcel Ciolacu a precizat că exclude crearea unui nou USL şi a adăugat că Uniunea Social-Liberală a fost creată deoarece exista un duşman atunci, respectiv Traian Băsescu....
#Iohannis consultari partide, #consultari legile sigurantei Cotroceni , #presedinte
Comentarii