Iohannis convoaca partidele la consultari - Care este tema discutiilor

Miercuri, 06 Aprilie 2016, ora 21:42
3135 citiri
Iohannis convoaca partidele la consultari - Care este tema discutiilor

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat, miercuri seara, ca va chema la consultari partidele politice, saptamana viitoare, pe tema legilor sigurantei nationale.

Intr-un interviu acordat TVR1, Klaus Iohannis a afirmat ca s-a ajuns la nevoia unui calendar de consultari cu partidele politice dupa participarea la bilantul SRI, afirmand ca in ceea ce priveste legile sigurantei nationale "am ramas in urma" si ca acestea trebuie inlocuite, modernizate.

"Sunt chestiuni care devin tot mai arzatoare. Noi pana acum, si pot sa spun ca nu doar norocul, ci si profesionalismul oamenilor din domeniu, ne-au ferit de atacuri teroriste, dar avem nevoie de o legislatie imbunatatita. (...)

Aceste chestiuni sunt foarte sensibile si privesc pe toata lumea. Mi se pare normal ca aceasta legislatie sa fie adoptata, daca e posibil, in consens. Voi avea consultari saptamana viitoare, marti si miercuri", a afirmat Iohannis.

Seful SRI: Sute de persoane cu risc terorist, expulzate sau oprite sa intre in Romania in 2015

El a precizat ca joi vor fi trimise scrisorile catre partidele politice, iar luni, 11 aprilie, va avea o discutie cu premierul Dacian Ciolos.

"Luni voi avea o discutie cu primul ministru pe aceasta tema, in cadrul saptamanii, marti si miercuri mi-am propus sa aflu opinia partidelor politice dupa care intram intr-un ciclu de dezbatere, aprobare care nu se va finaliza in doua-trei saptamani, este un proces mai amplu, dar nu mai doresc sa intrarzii acest proces", a subliniat seful statului.

"Cetatenii se asteapta ca statul sa-i apere (...). Pe de alta parte, avem drepturile si libertatile civie, de care raspunde tot statul", a punctat el, afirmand ca "trebuie sa avem grija in elaborarea acestei legislatii, sa respectam si un criteriu si celalalt. Sunt convins ca Parlamentul va gasi solutiile cele mai bune", a mai spus el.

Anul trecut, sute de persoane cu risc terorist au fost expulzate sau nu li s-a permis accesul in tara noastra, a aratat directorul Serviciului Roman de Informatii, Eduard Hellvig, saptamana trecuta, dupa prezentarea bilantului SRI pe 2015.

"In 2015, peste 340 de persoane cu risc terorist au fost expulzate sau nu li s-a permis accesul in tara. Au fost identificate alte 9.000 de persoane care nu au acces pe teritoriul national", a declarat Hellvig, adaugand ca, anul trecut, SRI a emis peste 550.000 de alerte cibernetice.

Iohannis: SRI si-a facut datoria pe deplin, Romania e o tara sigura, scutita de terorism (Video)

Seful SRI a subliniat ca Serviciul a "construit un nivel avansat de securitate cibernetica si a furnizat partenerilor intelligence de calitate".

Hellvig a recunoscut, totusi, ca SRI mai are de lucrat la transparenta, iar un alt minus este faptul ca nu a "atins maximul in gestionarea resurselor". "Suntem performanti, dar nu perfecti, suntem preformanti pentru ca am prevenit orice atentat terorist in Romania si am tinut sub control terorismul si crima organizata, am furnizat permantent intelligence de calitate", a aratat seful SRI.

La randul sau, presedintele Klaus Iohannis, prezent la bilantul SRI, a spus ca institutia si-a facut datoria pe deplin iar Romania e o tara sigura, scutita de terorism.

"Serviciul Roman de Informatii si-a facut datoria - pe deplin, cu eficienta si seriozitate. Am tinut sa multumesc celor care lucreaza in Serviciul Roman de Informatii si care, prin profesionalismul lor, fac Romania mai sigura, intr-o perioada cu multe probleme si riscuri.

Cred ca cea mai buna recunoastere a activitatii Serviciului este, insa, gradul de incredere de care se bucura din partea cetatenilor Romaniei", a declarat Klaus Iohannis dupa participarea la bilantul SRI pe anul 2015.

Citeste si:
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
Senatorul american Robert Portman, care efectuează sâmbătă, 28 mai, o vizită în România, a declarat că nu există pentru Statele Unite prieten mai puternic decât ţara noastră....
Prima demisie din echipa PLUS din USR. Ciprian Teleman anunță că pleacă din partid
Prima demisie din echipa PLUS din USR. Ciprian Teleman anunță că pleacă din partid
Fostul ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, în Guvernul Cîţu, Ciprian Teleman a anunţat sâmbătă, 28 mai, că demisionează din USR. Fost președinte al PLUS Ilfov, acesta a...