Iohannis critica din nou Guvernul pentru ordonanta 13: Ar fi avut repercusiuni grave asupra spetelor DIICOT

Joi, 16 Februarie 2017, ora 12:42
4328 citiri
Iohannis critica din nou Guvernul pentru ordonanta 13: Ar fi avut repercusiuni grave asupra spetelor DIICOT

Presedintele Klaus Iohannis a criticat dur Guvernul pentru adoptarea ordonantei 13 care amputeaza Codurile Penale.

Prezent, joi, la bilantul anual al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorosim, seful statului a spus ca initiativele Guvernului ar fi avut repercusiuni grave si asupra spetelor aflate in competenta DIICOT

"Recentele initiative ale Executivului in ceea ce priveste modificarea legislatiei penale ar fi avut drept consecinta nu numai scaderea in intensitate a luptei anticoruptie, ci si repercusiuni grave si asupra spetelor aflate in competenta DIICOT.

Am apreciat promptitudinea cu care institutia dumneavoastra a reactionat in mod public, semnaland faptul ca adoptarea unor asemenea acte normative ar creste riscul aparitiei unor conditii favorizante pentru fenomenele infractionale", a declarat Klaus Iohannis, citat intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale.

Seful statului a mai spus ca Romania se afla intr-un moment de rascruce si "impreuna trebuie sa decidem pe ce drum vom merge de acum inainte: pe drumul democratiei, statului de drept si al Justitiei independente, sau pe drumul coruptiei, lipsei de profesionalism si al abuzurilor institutionale".

Amintim ca, imediat dupa ce Guvernul a adoptat ordonanta 13, DIICOT a avertizat ca aceasta favorizeaza infractionalitatea si sunt vizate forme de criminalitate grava.

DIICOT se confrunta cu formele cele mai dure ale criminalitatii

Klaus Iohannis a tinut sa felicite DIICOT pentru activitatea desfasurata anul trecut, precizand ca rolul Directiei este unul extrem de dificil, deoarece se confrunta "cu formele cele mai dure si mai violente ale criminalitatii".

"Un stat nu poate avea o economie puternica atunci cand criminalitatea organizata este mare. Forta financiara a gruparilor interlope sau criminalitatea informatica afecteaza profund siguranta statului si economia Romaniei, avand si un impact puternic asupra colectarii veniturilor la bugetul de stat.

De aceea, este foarte important ca DIICOT sa aiba instrumentele potrivite pentru a contracara aceste atentate la dezvoltarea democratica a statului si pentru a interveni eficient", a precizat presedintele.

Seful statului a adaugat ca institutiile care asigura lupta impotriva criminalitatii devin eficiente atunci cand legile sunt facute cu inteligenta, cu buna credinta si urmaresc sa intareasca statul de drept, nu sa il slabeasca.

"Pentru a putea investi in serviciile publice necesare societatii trebuie, pe de o parte, sa combatem si sa destructuram retelele criminale care opereaza contra legii si, pe de alta parte, sa recuperam prejudiciile create.

Este mai mult decat necesara o buna colaborare intre Ministerul Public in genere si Agentia Nationala de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate pentru a duce la bun sfarsit actul de justitie", a mai spus Klaus Iohannis.

I.O.

Citeste si:
Cum golește Iohannis de importanță funcția de președinte al României
Cum golește Iohannis de importanță funcția de președinte al României
Președintele Klaus Iohannis rămâne la un minim al încrederii românilor, conform unui sondaj de la finalul anului trecut acesta având doar 20%, fiind în spatele premierului Ciucă și a...
Ministrul Energiei anunță modificarea legii plafonării și compensării. Coaliția s-a răzgândit în privința sprijinirii românilor loviți de facturi
Ministrul Energiei anunță modificarea legii plafonării și compensării. Coaliția s-a răzgândit în privința sprijinirii românilor loviți de facturi
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat duminică, 16 ianuarie, că guvernul lucrează la o nouă schemă de sprijin pentru populație în urma creșterii facturilor la curent și gaze, care...