Iohannis critica dur Parlamentul: A executat ordinul lui Ponta. Inacceptabil!

Marti, 09 Iunie 2015, ora 18:30
4162 citiri
Iohannis critica dur Parlamentul: A executat ordinul lui Ponta. Inacceptabil!
Foto: Facebook/Klaus Iohannis

Presedintele Klaus Iohannis a criticat votul dat marti in Camera Deputatilor, care s-a opus urmaririi penale in cazul lui Victor Ponta, apreciind ca "este o zi trista pentru democratia din Romania".

"In legatura cu votul dat azi in Parlament, pot sa spun ca este o zi trista pentru democratia din Romania, pentru milioanele de cetateni care cred in valorile democratice, care isi doresc o politica facuta cu responsabilitate, integritate si cu onoare.

Sa distrugi institutii si principii pentru a salva cariera unei persoane este inacceptabil intr-o democratie", a declarat Klaus Iohannis, intr-o declaratie sustinuta la Cotroceni, dupa sedinta CSAT la care a participat si prim-ministrul Ponta, urmarit penal.

Iohannis: Daca Ponta se punea la dispozitia procurorilor, probabil nici nu-l suspendam

Totodata, presedintele Klaus Iohannis a declarat ca nu l-ar fi suspendat din functie pe premierul Ponta daca acesta s-ar fi pus la dispozitia procurorilor si ar fi cerut colegilor deputati sa incuviinteze urmarirea penala. Klaus Iohannis a acuzat parlamentarii ca au executat "ordinul lui Ponta".

"Am vazut cu totii ca procurorii DNA il acuza pe premierul Ponta de fapte penale. Am vazut ca se declara nevinovat. Nici Parlamentul, nici eu, nici dvs. nu putem sa stabilim cine are dreptate - procurorii sau prim-ministrul Ponta. Singurii calificati sa faca acest lucru sunt judecatorii, dar pentru asta speta trebuie sa ajunga in fata instantei", a mai spus seful statului, aratand ca premierul avea trei variante de reactie la acuzatiile DNA.

Prima ar fi fost sa demisioneze si sa se puna la dispozitia Justitiei, sustine Klaus Iohannis. A doua ar fi fost sa isi convinga colegii din majoritatea parlamentara sa incuviinteze urmarirea penala, sa se puna la dispozitia procurorilor si judecatorilor si sa arate ca este nevinovat, presedintele precizand ca, daca acest lucru s-ar fi intamplat, probabil nici nu l-ar fi suspendat pe Victor Ponta din functia de premier, asa cum ar fi avut dreptul constitutional.

In cele din urma, a afirmat Iohannis, prim-ministrul a ales o a treia varianta - "cea mai proasta": "S-a folosit de calitatea de prim-ministru si a cerut majoritatii sa nu incuviinteze urmarirea penala". Potrivit sefului statului, este cea mai proasta varianta pentru ca, acum, Victor Ponta "nu mai poate sa demonstreze ca a avut dreptate".

In plus, sustine presedintele, astfel s-a creat o imagine negativa pentru Romania pe plan extern, despre democratia romaneasca, aratand ca Victor Ponta "a ales sa sacrifice interesul Romaniei, pentru interesul propriu".

Iohannis: Ce sa intelegem de aici - ca exista doua Romanii, una a oamenilor simpli si una a lui Victor Ponta?

Presedintele a mai spus ca un cetatean simplu, un ales local sau un simplu parlamentar pot intelege, din situatia creata marti, ca oricine acuzat de diferite fapte poate fi cercetat si judecat, "dar premierul nu, pentru ca dispune de o majoritate parlamentara".

"Ce sa inteleaga un cetatean simplu de aici? Ca oricine este acuzat de o fapta penala poate fi cercetat si judecat, dar premierul nu, pentru ca dispune de o majoritate parlamentara? Ce sa inteleaga un ales local? Ca poate fi cercetat si acuzat de conflict de interese, dar premierul nu, pentru ca dispune de o majoritate parlamentara?

Ce sa inteleaga un simplu parlamentar? Ca el poate fi cercetat pentru conflict de interese daca si-a angajat un neam la biroul parlamentar, dar premierul nu, pentru ca dispune de o majoritate parlamentara? Ce sa intelegem de aici - ca exista doua Romanii, una a oamenilor simpli si una a lui Victor Ponta?", a declarat Klaus Iohannis.

Camera Deputatilor il scapa pe Ponta, Iohannis critica Parlamentul

Presedintele Klaus Iohannis a criticat anterior votul dat marti in Camera Deputatilor, care s-a opus urmaririi penale in cazul lui Victor Ponta, afirmand ca Parlamentul s-a transformat intr-un scut de protectie pentru premier, care este banuit de fapte penale.

Ponta a fost salvat de colegi - Deputatii nu i-au ridicat imunitatea

"Este o dovada de maxima iresponsabilitate si de sfidare la adresa cetatenilor faptul ca parlamentarii ce alcatuiesc majoritatea impiedica justitia sa-si faca datoria, sunt dispusi sa distruga institutia Parlamentului, asa cum ar trebui ea sa functioneze intr-un stat de drept, si sa afecteze imaginea Romaniei pentru a salva politic o singura persoana.

(...) In continuare consider ca solutia pentru iesirea din actuala situatie este demisia domnului Victor Ponta din functia de prim-ministru", a sustinut Klaus Iohannis, intr-un comunicat de presa.

Iohannis ataca Parlamentul: S-a transformat intr-un scut de protectie pentru Ponta

Camera Deputatilor a votat, marti, impotriva urmaririi penale a lui Victor Ponta pentru conflict de interese, premierul declarandu-se multumit de rezultatul votului. Vineri, premierului i s-a comunicat oficial ca este suspect in dosarul Rovinari-Turceni al senatorului PSD Dan Sova, pus sub control judiciar dupa ce Senatul a respins arestarea sa preventiva. In acest dosar, Victor Ponta este acuzat de fals in inscrisuri, evaziune fiscala si spalare de bani.

Eveniment Quarterly Report

Traseismul, boala incurabilă a politicii românești. Toate partidele parlamentare au deschis porțile pentru trădători
Traseismul, boala incurabilă a politicii românești. Toate partidele parlamentare au deschis porțile pentru trădători
Cu doar câteva luni înainte de maratonul celor patru rânduri de alegeri din 2024, partidele parlamentare au început să îmbrățișeze fenomenul traseismului politic și au deschis ușa, cu...
Primarul Nicușor Dan anunță că lucrările pentru reparaţia trotuarelor continuă FOTO
Primarul Nicușor Dan anunță că lucrările pentru reparaţia trotuarelor continuă FOTO
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a anunțat duminică, 24 septembrie, că lucrările pentru reparaţia trotuarelor continuă. Administraţia Străzilor Bucureşti execută, în prezent, reparaţii...
#Iohannis vot Ponta, #Iohannis doua Romanii Ponta, #Klaus Iohannis vot Parlament Ponta, #vot Parlament urmarire penala Ponta, #Iohannis urmarire penala Ponta , #presedinte