Iohannis da detalii despre cele doua teme majore discutate la reuniunea Consiliului European

Vineri, 13 Decembrie 2019, ora 11:39
3221 citiri
Iohannis da detalii despre cele doua teme majore discutate la reuniunea Consiliului European
Foto: Administratia Prezidentiala

Presedintele Klaus Iohannis a dat detalii despre cele doua teme mari care au tinut agenda reuniunii Consiliului European de la Bruxelles de joi seara.

Seful statului se afla de joi aici, iar vineri a stat de vorba cu jurnalistii si a dat detalii despre discutia pe clima si Cadrul Financiar Multianual.

"Am discutat ieri (joi - n.re.d) doua teme mari si alte cateva care au fost de actualitate. As incepe cu discutia pe clima, unde obiectivul principal a fost acela de a obtine asa-numita neutralitate climatica pentru Uniunea Europeana pana in 2050. Acest obiectiv a fost discutat si marea majoritate dintre noi au agreat ca Uniunea Europeana doreste acest lucru.

Aici vreau sa fac inca doua remarci care sunt foarte importante pentru publicul general, sa inteleaga despre ce vorbim aici, de fapt. Neutralitatea climatica inseamna ca ajungem la un nivel de emisii atat de redus incat practic nu se mai produc schimbari climatice. Este un obiectiv foarte ambitios.

Insa, pana atunci, avem obiectivul clar si tehnic stabilit, 2030, si acest obiectiv este asumat ferm de Uniunea Europeana si Romania sta destul de bine in ceea ce priveste atingerea tintelor pentru 2030", a declarat seful statului.

El a precizat ca se lucreaza la reducerea emisiilor si se face acest lucru "cu succes remarcabil" in Uniunea Europeana.

"Deci protectia naturii, evitarea unei catastrofe climatice sunt lucruri extrem de importante pentru noi si facem ceva practic, concret. Nu am obtinut unanimitate si aceasta chestiune se va relua in iunie anul viitor, dar progresul este unul semnificativ si imbucurator", a explicat presedintele.

Apoi, Iohannis a precizat ca a doua mare tema a fost legata de Cadrul Financiar Multianual, iar pregatirea acestui buget va trece la Consiliul European.

"A doua chestiune legata de Cadrul Financiar Multianual, a fost discutat si am hotarat, noi toti impreuna, sa predam pregatirea acestui buget Presedintiei Consiliului European, fiindca in masura in care s-a lucrat la acest proiect pana acum nu s-a obtinut progresul pe care l-am asteptat. Deci, incepand de acum, nu va mai fi aceasta chestiune in raspunderea Presedintiei rotative, ci se va gasi la Presedintia Consiliului European", a afirmat Klaus Iohannis.

Acesta a mai povestit ca un alt subiect important a fost Brexit-ul. Detalii aici - Iohannis spune ca rezultatul alegerilor din UK este foarte bun pentru romani

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Iohannis summit Consiliul European , #presedinte