Iohannis, de Mica Unire: Sa dam la o parte populismul si sa ne intoarcem la prioritatile oamenilor

Joi, 24 Ianuarie 2019, ora 11:19
3170 citiri
Iohannis, de Mica Unire: Sa dam la o parte populismul si sa ne intoarcem la prioritatile oamenilor
Foto: Administratia Prezidentiala

Presedintele Klaus Iohannis a facut, joi, un apel la clasa politica sa lase populismul si sa se intoarca la prioritatile romanilor, in contextul in care azi marcam aniversarea a 160 de ani de la Unirea Principatelor.

"Daca suntem dezamagiti ca Moldova nu a recuperat decalajul economic si nu este legata printr-o infrastructura moderna de restul tarii, beneficiind, in schimb, la fiecare 24 ianuarie, de reinnoite promisiuni, atunci sa dam la o parte populismul si sa ne reintoarcem la prioritatile oamenilor, asa cum le-a urmarit cu energie in scurta sa domnie Alexandru Ioan Cuza", a rostit presedintele prezent azi la la Sesiunea de comunicari stiintifice intitulata "Unirea Principatelor Romane, baza a Statului Roman modern", care se desfasoara in Aula "Teoctist Patriarhul" din Palatul Patriarhiei.

Puternic mesaj pro-european

Pe de alta parte, presedintele a transmis cu aceasta ocazie un puternic mesaj pro-european.

"In 2019, destinul Romaniei nu mai poate fi separat de UE ca proiect de pace, prosperitate, siguranta, echitate si coeziune pentru cetatenii sai.

De 160 de ani, romanii se apropie de valorile umaniste fundamentale ale Europei prin edificarea unui stat al legii, al democratiei si demnitatii umane, al libertatii si egalitatii.

Acest parcurs a fost marcat de viziune, sacrificiu, angajament si jertfa. Exemplele elitelor si mesajul actiunilor lor de acum 160 de ani ne este in continuare calauzitor si ne arata ca in vremuri grele adevaratii oameni de stat trebuie sa se ridice la inaltimea marilor provocari si sa actioneze in beneficiul cetatenilor", a spus seful statului.

Seful statului a evocat si cuvintele lui Mihail Kogalniceanu - "Fa ca legea sa inlocuiasca arbitrariul! Fa ca legea sa fie tare!".

"Aceste principii atat de clar exprimate de Mihail Kogalniceanu reprezinta fundamentul pe care s-a cladit natiunea noastra si una dintre dintre cele mai importante contributii pe care am primit-o de la generatia care a facut unirea.

Momentul istoric 1859 a fost posibil pentru ca elitele acelei perioade si-au propus tinte inalte, care sa corespunda nazuintelor oamenilor, iar pentru atingerea acestor obiective nationale au intarit legea, nu au slabit-o, au construit institutii, nu au incurajat abuzul de putere.

Cand celebram prima unire, sa avem in memorie si abnegatia cu care s-a purtat lupta pentru consolidarea unor autoritati si institutii publice puternice si functionale. Elitele perioadei au inteles ca dincolo de fratia de limba si de sange este nevoie de o statalitate pe model occidental, liberal, in care politica si administratia sa urmareasca intarirea economiei provinciilor romanesti, modernizarea agriculturii, construirea de noi cai de comunicatii, deschiderea in toate domeniile spre Europa", a spus Iohannis.

Mai devreme, joi dimineata, Iohannis a depus o coroana de flori la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, amplasata in dealul Patriarhiei Romane.

Amintim ca Iohannis a fost ieri seara si la Iasi pentru ceremonii dedicate aniversarii a 160 de ani de la Unirea Principatelor, ocazie cu care a sustinut un discurs cu atacuri la actuala clasa politica.

Citeste aici detalii - Iohannis, de Ziua Principatelor: Actualii guvernanti pericliteaza viitorul tarii. In locul Unirii, au preferat o harmalaie populista

B.B.

Guvernul a aprobat ”salariu minim european”. Legea merge în regim de urgență la Parlament
Guvernul a aprobat ”salariu minim european”. Legea merge în regim de urgență la Parlament
Guvernul a aprobat Legea privind stabilirea salariilor minime europene, prin care se asigură transpunerea în legislaţia naţională a Directivei (UE) 2022/2041 din 19 octombrie 2022 a...
Soarta Alianței Dreapta Unită, pecetluită. Elena Lasconi: Oricum nu mai există. Nu mai putem defila cu Ludovic Orban
Soarta Alianței Dreapta Unită, pecetluită. Elena Lasconi: Oricum nu mai există. Nu mai putem defila cu Ludovic Orban
Elena Lasconi, favorită la șefia USR, a declarat vineri, 21 iunie, că a vorbit cu REPER pentru a face o reconstrucție a USR, însă spune că nu vede ca „în poza asta de reconstrucție să...
#Iohannis populism mesaj unire , #presedinte
  1. Guvernul a aprobat ”salariu minim european”. Legea merge în regim de urgență la Parlament
  2. Soarta Alianței Dreapta Unită, pecetluită. Elena Lasconi: Oricum nu mai există. Nu mai putem defila cu Ludovic Orban
  3. Elena Lasconi surprinde cu un nou discurs: „În USR este loc atât pentru gay, cât și pentru hetero”
  4. Ciolacu a cerut pregătirea proiectului de hotărâre privind data prezidențialelor. Când vor avea loc
  5. Țeapa luată de AUR într-o importantă comună din Bihor. Candidatul care a câștigat primăria a fost refuzat de partidul lui Simion
  6. Cum a rămas Iohannis fără susținători la șefia NATO: „În politică nu se respectă nici înțelegerile scrise”
  7. Ce au câștigat și ce au pierdut Iohannis și România în urma candidaturii la șefia NATO: ”Tevatura a fost percepută ca fiind mai degrabă pe persoană fizică”
  8. Ce scrie presa străină despre retragerea candidaturii lui Iohannis la șefia NATO: ”Finalul unui fals suspans”
  9. Marcel Ciolacu, ”radiografiat” de Recorder. Ce spun cei care au avut curajul să vorbească despre începuturile actualului premier: "Un șmecheraș"
  10. Includerea AUR în Grupul Conservatorilor din PE, criticată de oamenii lui Viktor Orban: FIDESZ nu poate sta alături de „un astfel de partid”