Iohannis, de Ziua Europei: Adoptarea euro, cel mai important proiect de tara al Romaniei

Sambata, 09 Mai 2015, ora 13:40
4566 citiri
Iohannis, de Ziua Europei: Adoptarea euro, cel mai important proiect de tara al Romaniei

Presedintele Klaus Iohannis a declarat ca adoptarea monedei euro este cel mai important proiect de tara al Romaniei.

Seful statului a sustinut un discurs la Palatul Cotroceni, cu ocazia receptiei oferite de Ziua Europei, in care a vorbit despre drumul european parcurs de Romania pana acum, precum si despre obiectivele viitoare.

"Am sarbatorit recent zece ani de la semnarea tratatului de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana. Romania este astazi nu doar un stat profund atasat la valorile care definesc UE, ci si o sursa de stabilitate si democratie intr-o regiune complicata, un partener angajat in sustinerea statului de drept, in apararea libertatilor fundamentale si promovarea economiei de piata.

Dupa mai mult de opt ani, putem afirma ca am pornit pe un drum ireversibil, dar procesul de integrare nu e inca finalizat. Am convingerea ca vom face, in viitorul apropiat, pasi semnificativi pentru a intra in zona Schengen si pentru a adopta monena unica europeana, cel mai important proiect de tara al Romaniei. Acest lucru impune o pregatire serioasa si un efort sustinut si bine coordonat in urmatorii ani (...). Sunt convins ca in acest fel vom putea sa indeplinim acest angajament si sa raspundem asteptarilor pe care romanii le au", a detaliat seful statului.

Poate Romania sa adopte moneda euro in 2019? Ce cred Ponta si Isarescu

Klaus Iohannis a subliniat ca "putine zile din calendar au darul de a vorbi deopotriva despre trecut, prezent si viitor, putine zile sunt incarcate in egala masura de amintirea unor evenimente dureroase din istorie, dar si de sperante".

"9 mai este o asemenea zi, ma bucur ca avem ocazia de a o celebra impreuna si multumesc. 9 mai marcheaza Ziua Europei si sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial", a precizat presedintele, care a mai spus ca astazi se implinesc 138 de ani de la momentul proclamarii independentei Romaniei, "obtinuta cu jertfa a mii de romani".

Iohannis a avertizat ca perioada pe care o traverseaza Europa nu este una simpla, fiind in realitate presarata cu amenintari de securitate, economice, institutionale si legate de migratie.

"Trebuie sa fim constienti, dar sa nu ne sperie", a declarat presedintele, spunand ca in fata amenintarilor de securitate trebuie sa fim solidari, in fata xenofobiei sa fim uniti, iar in fata scepticismului si indoielii sa fim curajosi.

"Avem nevoie de un sistem economic si monetar puternic, cu o uniune bancara functionala, avem nevoie de o piata interna fara bariere si o uniune a energiei care sa asigure securitatea energetica. Trebuie sa consolidam aderarea la spatiul Schengen ca singura solutie viabila pentru cetatenii nostri si sa continuam extinderea UE ca astfel sa devenim mai puternici. Doresc sa urez cetatenilor romani si europeni 'La multi ani, Europa'", a conchis seful statului.

Europenii lupta pentru independenta energetica. Rusii se incrunta. Romanii isi pun singuri piedica

La Palatul Cotroceni are loc in acest moment o receptie cu ocazia Zilei Europei, la care participa nu mai putin de 1.000 de invitati, printre care premierul Victor Ponta si ministrii Cabinetul sau, fostii presedinti Ion Iliescu si Emil Constantinescu, precum si Patriarhul Daniel.

Citeste si:
Pod inaugurat la capete diferite de PSD şi PNL pentru a separa "apele". Slujba religioasă a unit delegațiile la jumătate
Pod inaugurat la capete diferite de PSD şi PNL pentru a separa "apele". Slujba religioasă a unit delegațiile la jumătate
Un pod a fost inaugurat cu mare fast, la ambele capete, în județul Buzău. Este vorba despre podul care leagă orașul Buzău de localitatea Vadu Pașii. La un capăt panglica a fost tăiată...
Se conturează programul de guvernare al executivului Nicolae Ciucă. UDMR vrea încurajarea natalității
Se conturează programul de guvernare al executivului Nicolae Ciucă. UDMR vrea încurajarea natalității
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat sâmbătă, 23 octombrie, după discuţiile de la Palatul Victoria, că politica formaţiunii s-a axat, în ultimele trei decenii, pe reprezentarea...
Sursa: Ziare.com