Iohannis merge la Consiliul European: Cum se vad de la Cotroceni razboiul din Siria si criza refugiatilor

Miercuri, 14 Octombrie 2015, ora 12:17
5459 citiri
Iohannis merge la Consiliul European: Cum se vad de la Cotroceni razboiul din Siria si criza refugiatilor
Foto: Arhiva / Administratia Prezidentiala

Presedintele Klaus Iohannis a sustinut miercuri, incepand cu ora 12:00, o declaratie de presa, la Palatul Cotroceni, in care vorbit despre participarea sa la Consiliul European din zilele urmatoare, despre cauzele si evolutia migratiei catre Europa, dar si despre amanarea intrarii Romaniei in Schengen.

Seful statului a subliniat faptul ca Romania este solidara cu celelalte state UE in privinta masurilor ce vor fi adoptate pentru solutionarea problemelor generate de migratie, subliniind faptul ca la reuniunea consiliului se va discuta si despre situatia frontierelor si a tarilor de tranzit.

Klaus Iohannis a afirmat ca Romania se comporta ca si cand ar fi stat membru Schengen, dar subiectul aderarii a fost scos de pe agenda deocamdata, din cauza perturbatiilor produse de migratie.

Ziare.com a transmis principalele declaratii ale presedintelui in format LIVE text:

- Voi merge la Consiliul European. Subiectul cel mai important, care este si cel de actualitate, este migratia. Se va discuta despre migratie. Acest fenomen a dus la situatii complicate in interiorul UE, la situatii tensionate, dar suntem pe calea cea buna de a gasi solutii.

- La Consiliul de maine si poimaine vom discuta anumite aspecte ale migratiei care nu tin de interiorul UE, ci de securitatea frontierelor, despre chestiuni legate de tarile de provenienta si cum pot fi ajutate, despre tarile de tranzit.

- Punctul de vedere al Romaniei este foarte bine cunoscut. Romania doreste sa fie in continuare parte a solutiei, doreste sa fie solidara cu celelalte tari UE. Abordarile noastre se bazeaza pe solidaritate si responsabilitate. Vom fi in continuare alaturi de celelalte state.

- Asigurarea frontierelor exterioare - Romania sta foarte bine. Chiar daca nu suntem membri Schengen, inca, Romania isi ia foarte in serios responsabilitatile. Romania se comporta de facto ca si cum ar fi membra Schengen.

- E important sa vedem sursa migratiei. Cea mai importanta este Siria. Solutia este evidenta - pacea in Siria. Pentru asta, trebuie sa colaboreze toate partile implicate. Faptul ca in ultima vreme Rusia s-a angajat militar in Siria nu ajuta la solutionarea crizei, ci complica.

- Romania este printre putinele tari care mai are personal la Ambasada din Damasc, nu suntem unul din marii actori, dar putem fi facilitatori in discutii care duc spre pace in zona.

- Un rol foarte important in acest fenomen il au tarile de tranzit. Mai multe milioane de refugiati se afla in Turcia. Discutiile vor fi pe agenda de maine si poimaine.

- Alte puncte sunt uniunea economica si monetara. Vom discuta pe marginea raportului celor 5 presedinti.

- O alta tema este locul Marii Britanii in UE. Romania are un punct de vedere clar: locul Marii Britanii este in UE.

- Cu ocazia deplasarii mele la Bruxelles voi avea si alte intalniri. Maine dimineata voi avea o intalnire de lucru cu presedintele PE, Martin Schulz. Vom discuta teme de actualitate - migratie, rolul PE si alte teme.

- Tot maine, inainte de sedinta Consiliului European, am invitat pe toti parlamentarii europeni ai Romaniei la o intalnire. E necesara si vreau sa fie doar prima dintr-o serie mai lunga. E nevoie ca europarlamentarii sa aiba un schimb de vedere cu presedintele, pentru a cunoaste punctele de vedere reciproce si a vedea cum sa reprezentam cat mai bine Romania.

- In aceasta seara voi avea o intalnire cu romanii din institutiile europene, inalti functionari, functionari etc. Sunt oameni care lucreaza acolo, care cunosc problemele Romaniei.

(Intrebari):

- (Cum comentati declaratiile dl Juncker in legatura cu atitudinea UE fata de Rusia? Credeti ca ar modifica linia de politica externa a UE si Romaniei, care are parteneriat strategic cu SUA?) Aceasta pozitie este una suprinzatoare. Voi afla mai multe detalii cu ocazia intalnirilor. Este neobisnuit ca presedintele CE sa faca declaratii in chestiuni cheie fara sa armonizeze cu statele UE. Prefer sa aflu ce a dorit si dupa aceea sa comentam.

- (Nu s-a mai pus problema aderarii noastre la Schengen. Va reprosati ceva? Franta si Germania s-au opus) Nu stiu, de unde stiti ca s-au opus? Nu, nu am nimic a-mi reprosa, si nici institutiilor. Problema nu a fost nici a Romaniei, nici a Bulgariei, in puncte cheie spatiul Schengen nu a mai functionat. Politicieni importanti au pus sub semnul intrebarii modul si existenta Schengen. Nu am considerat ca este oportun sa promovam subiectul pe agenda JAI. Cu siguranta, diplomatii au discutat la Bruxelles aceste chestiuni. Nu exista o opozitie consolidata impotriva aderarii, dar am considerat ca nu este oportun sa se discute. Subiectul nu se va discuta in Consiliul European, ci in JAI. La prima ocazie, sa se repuna pe tapet.

- (Cand ar fi oportun?) Asta vom analiza si vom declara si public.

- (Declaratia Ambasadorului SUA, politicul sa se rupa de economic). Declaratia vine in continuarea celor facute si de alti reprezentanti, si de mine. Consideram ca daca politicul se amesteca in economia de piata, lucrurile nu functioneaza bine. E o aluzie si la coruptie, care trebuie combatuta, e combatuta. Declaratia tinteste si spre incurajarea elaborarii unei legislatii transparente, predictibile, sustenabile. Toate aceste lucruri sunt cunoscute si noi le cunoastem foarte bine. Trebuie doar sa le aplicam foarte bine.

- Aceasta problema este ridicata in toate discutiile bilaterale si cu toti partenerii cu care dorim sa avem relatii aprofundate.

Prima declaratie dupa intoarcerea din SUA

Ultima conferinta de presa sustinuta la Palatul Cotroceni de presedintele Klaus Iohannis a avut loc in data de 23 septembrie, fiind prilejuita de plecarea la Bruxelles pentru reuniunea extraordinara a Consiliului European organizata in contextul crizei refugiatilor.

La plecarea la Bruxelles, Iohannis spune deodata ca Romania poate "gestiona" numarul de refugiati impus de UE

Seful statului a subliniat atunci faptul ca Romania nu este de acord cu cotele obligatorii, dar s-a aratat convins ca Guvernul poate gestiona "cu usurinta" situatia miilor de refugiati pe care Romania va trebui sa ii primeasca.

Tot atunci, Klaus Iohannis a prezentat programul pe care urma sa il aiba la New York cu ocazia participarii la Adunarea Generala a ONU. Dupa intoarcerea din SUA, insa, seful statului nu a prezentat concluziile vizitei.

Anterior, presedintele Klaus Iohannis a mai iesit cu o declaratie la finalul sedintei Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) din data de 17 septembrie, sedinta la care s-a discutat, printre altele, despre gestionarea fenomenului imigrationist la frontiera Romaniei.

Iohannis, declaratii dupa sedinta CSAT si inmormantarea lui Vadim Tudor: Ce spune despre Ponta

In timpul sedintei, DNA a anuntat ca Victor Ponta a fost trimis in judecata pentru fals in inscrisuri, spalare de bani si evaziune fiscala, motiv pentru care presedintele Klaus Iohannis a precizat ca "asteapta solutii" pentru aceasta problema care afecteaza imaginea Romaniei, el ramanand la parerea ca cea mai simpla ar fi demisia premierului.

George Simion, încrezător înainte de Prezidențiale: „Sunt la șapte procente în fața contracandidaților; nici nu se decid care e următorul după mine”
George Simion, încrezător înainte de Prezidențiale: „Sunt la șapte procente în fața contracandidaților; nici nu se decid care e următorul după mine”
Președintele Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), George Simion, susține că are șapte procente avans în fața contracandidaților săi la alegerile prezidențiale din 24 noiembrie. El a...
Ludovic Orban stă în cap pentru a transmite un mesaj dur către PSD: „Totul e inversat” VIDEO
Ludovic Orban stă în cap pentru a transmite un mesaj dur către PSD: „Totul e inversat” VIDEO
Ludovic Orban, candidat al Forței Dreptei, a surprins printr-un videoclip publicat pe pagina sa de Facebook, în care apare stând în cap. Gestul său neobișnuit simbolizează, spune el, starea...
#Iohannis declaratie de presa Cotroceni, #Iohannis declaratii Cotroceni , #presedinte
  1. George Simion, încrezător înainte de Prezidențiale: „Sunt la șapte procente în fața contracandidaților; nici nu se decid care e următorul după mine”
  2. Ludovic Orban stă în cap pentru a transmite un mesaj dur către PSD: „Totul e inversat” VIDEO
  3. "La nivel de salarizare s-a ajuns ca în alte țări europene", susține Marcel Ciolacu
  4. Primele voturi prin corespondență au ajuns din diaspora în România. Din ce țări au venit plicurile
  5. PSD a lansat ”Rabla pentru tractoare”. Ciolacu, la cea mai mare fabrică românească de tractoare: prin astfel de programe susținem fabricile și agricultorii
  6. De unde a pornit „bătălia” candidaților la prezidențiale pe Ilie Bolojan. „Este o formă de a încerca să câștige voturi”
  7. Două diagnostice greșite pentru Mircea Geoană în spitalele din România. Ce i-au zis medicii din Bruxelles. „M-au băgat într-o stare de panică.”
  8. Cum a rămas Mircea Geoană ambasador în SUA, după ce Bill Clinton i-a pus „o vorbă bună” la Emil Constantinescu
  9. Mircea Geoană, după ce fiica sa a fost acuzată că a plagiat discursul nepoatei lui Trump: „Se mai întâmplă și mici pozne de acest gen”
  10. Cum și-a ratat Klaus Iohannis „jobul” la NATO. „Era foarte târziu și jocurile deja făcute pentru Rutte”