Iohannis, declaratii comune cu Merkel, despre aderarea la Schengen si imigrantii romani

Joi, 26 Februarie 2015, ora 16:34
14639 citiri
Iohannis, declaratii comune cu Merkel, despre aderarea la Schengen si imigrantii romani
Foto: Administratia Prezidentiala

Presedintele Klaus Iohannis a sustinut o declaratie comuna de presa, joi dupa-amiaza, de la Berlin, impreuna cu cancelarul german Angela Merkel.

Cei doi lideri au vorbit despre relatiile comerciale dintre cele doua tari, subliniind importanta investitiilor germane din tara noastra. De asemenea, au abordat si subiectele situatiei din Ucraina si Moldova.

Klaus Iohannis si Angela Merkel au raspuns si unei intrebari cu privire la imigrantii romani saraci din Germania, aratand ca numarul acestora este considerabil mai redus decat al celor care muncesc si contribuie la economia germana.

Nu in ultimul rand, presedintele Romaniei si cancelarul Germaniei au vorbit si despre subietul aderarii la spatiul Schengen, concluzia fiind ca tara noastra poate conta pe sprijinul german.

Iohannis, intalnire cu presedintele Germaniei: Cunoaste mostenirea comunismului ca nimeni altul

Seful statului roman s-a intalnit, anterior, cu presedintele Germaniei Joachim Gauck si au discutat despre relatia dintre cele doua tari, precum si despre "mostenirea comunismului".

Iohannis se afla, joi, in prima vizita oficiala la Berlin de la preluarea mandatului de presedinte. Miercuri seara, inainte de plecare spre Germania, a spus ca in cadrul intalnirilor cu cei doi lideri germani se va aborda subiectul aderarii Romaniei la spatiul Schengen, precum si cel al situatiei tensionate din Ucraina.

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, declaratiile presedintelui Klaus Iohannis si cancelarului Angela Merkel:

Angela Merkel

- Suntem foarte apropiati, si cultural, si economic. Suntem parteneri comerciali, Germania constituie o forta importanta in Romania.

- Am vorbit despre statul de drept, combaterea coruptiei.

- Am vorbit despre faptul ca Romania are dorinta sa fie membru al spatiului Schengen.

- Am vorbit si despre cateva probleme economice - folosirea fondurilor europene, folosirea posibilitatilor de imbunatatit traiul.

- A fost o discutie foarte importanta, de prietenie.

- O sa avem si o agenda comuna despre Ucraina si alte probleme europene.

Klaus Iohannis

- Multumesc pentru primerea pe care mi-ati facut-o.

- Sunt foarte multumit de discutiile purtate. Am trecut in revista evolutia relatiilor bilaterale, din punct de vedere economic, cultural si politic.

- Germania nu este doar principalul partener economic al Romaniei, ci si unul dintre cei mai importanti parteneri de dialog.

- Am afirmat deschiderea si interesul nostru pentru atragerea unui numar si mai mare de companii germane.

- Exista inca un potential important de dezvoltare, prin sporirea investitiilor si a schimburilor comerciale.

- Avem un interes deosebit ca Germania sa ne fie partener.

- Atat dna cancelar, cat si eu am subliniat importanta puntii de legatura creata in mod natural de comunitatile germane din Romania si de cele romane din Germania.

- Am discutat o serie de chestiuni din actualitatea europeana.

- Este esentiala consolidarea uniunii economice si monetare, inclusiv prin desavarsirea uniunii bancare.

- Am afirmat necesitatea de a apara cu fermitate valorile europene, cele care au permis ca UE sa devina un proiect modern.

- Am discutat si am convenit sa continuam acest dialog intercultural.

- Am abordat si subiectul aderarii Romaniei la spatiul Schengen. Contam pe sprijinul Germaniei.

- Raportul recent MCV reprezinta un asemenea argument.

- Un argument solid rezida in capacitatea si contributia demonstrata de Romania in asigurarea frontierei externe a Uniunii.

- Am reiterat sustinerea ferma a Romaniei pentru suveranitatea, independenta si integritatea teritoriala a Ucrainei.

Angela Merkel

- Suntem in etapa in Ucraina la care lucram sa apara un armistitiu in scurt timp, sa putem implementa masurile acordului de la Minsk.

- Demult incercam sa rezolvam conflictul din Transnistria, nu trebuie sa uitam ca acest conflict exista si toate incercarile internationale n-au dus in nicio parte.

Klaus Iohannis

- Este in interesul intregii Europe ca in Ucraina situatia sa se stabilizeze si sa se normalizeze. Orice altceva ar fi o problema imensa pentru intreaga regiune si pentru intreaga Europa.

- In chestiunea Transnistriei, i-am rugat pe toti cei cu care am avut discutii sa continue eforturile de ameliorare, in special in formatul "5+2".

Angela Merkel

- Despre emigrarea dinspre Romania: Nu vreau sa generalizam, bineinteles ca exista multa forta de munca din Romania care isi face munca aici.

- Despre situatia in NATO: Romania se gaseste intr-o situatie care iese in evidenta. In ce priveste vecinatatea cu Moldova, este un vecin direct al Romaniei si am facut pasi importanti pentru implementarea politicii de vecinatate si cred ca Romania joaca un rol important si in aceasta chestiune.

Klaus Iohannis

- Problema migratiei saraciei este una care din nefericire s-a amestecat de multe ori si cu cea a liberei circulatiei a fortei de munca.

- Cand este vorba despre Romania, se vede prima data migratia saraciei, care nu este semnificativa numeric.

- Un castig pentru Germania: migratia fortei de munca calificata si foarte calificata care pleaca din Romania si vine in Germania.

- Pentru Romania, aceste persoane sunt o pierdere. Sistemul nostru educational este relativ performant, dar tara noastra are o problema, daca parti importante ale fortei noastre de munca pleaca.

- Numeric, cei care pleaca din Romania calificati si muncesc este de multe ori mai mare decat cei socotiti migranti ai saraciei.

- Acest fenomen poate fi stopat in masura in care reusim sa inducem o crestere economica sustenabila si o crestere a veniturilor in special in randul tinerilor.

- Sa garantam tinerilor o sansa buna, reala, in cariera lor, fie in spatiul public, fie in cel privat.

Angela Merkel

- In ce priveste Moldova, s-a semnat un acord de asociere care se afla in proces de ratificare.

- In plus, Moldova ca primi ajutor substantial din partea Uniunii Europene. Suntem legati si politic cu Moldova, deci vom ajuta Moldova si ne-am ingrijit de discutiile "2+5" si acum cu Ucraina atentia a crescut, pentru ca situatia este deosebit de grea.

- Ne-am declarat si sustinatori ai alegerilor drepte in Moldova. De asemenea, sanctiunile Rusiei impotriva Moldovei, din august, au provocat ajutorul Romaniei.

Klaus Iohannis

- In ce priveste tema ungurilor, este clar ca interesul Ungariei in ce priveste minoritatile din afara Ungariei este deosebit de mare. Nu ne simtim amenintati, insa suntem extrem de atenti cand un stat strain are un asemenea interes pentru o minoritate.

- Minoritatea ungara are lideri politici in Romania. In Romania nu exista o problema a maghiarilor.

Klaus Iohannis vorbeste in presa germana despre amenintarea Rusiei si reputatia Romaniei

Seful statului roman a fost primit la Palatul Bellevue de presedintele german. Dupa intonarea imnurilor Germaniei si Romaniei, Iohannis s-a intalnit cu un grup de elevi de la Scoala Kepler din Berlin, cunoscuta pentru programele de integrare pentru copii emigrantilor.

Printre temele discutate de sefii de atat s-au aflat "sustinerea reciproca a Romaniei si Germaniei in cadrul Uniunii Europene, preocuparea fata de stabilitate si securitate in actualul context geopolitic, rolul minoritatilor de sasi si svabi din Romania si, respectiv, de romani din Germania, in pastrarea traditiilor si a valorilor culturale comune", potrivit Administratiei Prezidentiale.

Iohannis s-a intors din R.Moldova si pleaca in Germania - cu cine se intalneste

Iohannis, intalnire cu Merkel: Vom discuta despre aderarea la Schengen si R. Moldova

Klaus Iohannis are in program si intalniri cu presedintele Bundestagului Norbert Lammert si cu reprezentanti ai Forumului Germano-Roman.

Vizita presedintelui roman se va incheia cu o intalnire cu romanii din Germania, care va avea loc la Ambasada Romaniei la Berlin si la care va participa si sotia sefului de stat, Carmen Iohannis.

Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
#Iohannis Merkel Schengen, #Iohannis Merkel emigranti romani, #Klaus Iohannis declaratii Berlin, #Iohannis declaratii Merkel, #Iohannis declaratii Germania, #declaratii Klaus Iohannis , #presedinte