Iohannis, declaratii dupa sedinta CSAT si inmormantarea lui Vadim Tudor: Ce spune despre Ponta

Joi, 17 Septembrie 2015, ora 13:15
17948 citiri
Iohannis, declaratii dupa sedinta CSAT si inmormantarea lui Vadim Tudor: Ce spune despre Ponta
Foto: Arhiva / Administratia Prezidentiala

Presedintele Klaus Iohannis a sustinut joi o declaratie de presa la finalul sedintei Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) la care s-a discutat, printre altele, despre gestionarea fenomenului imigrationist la frontiera Romaniei.

Seful statului a prezentat subiectele discutate, printre care Strategia Nationala de Aparare, situatia din Siria si masurile care ar putea fi luate daca UE va mentine cotele obligatorii de refugiati pentru statele membre.

A fost prima sedinta CSAT convocata dupa izbucnirea crizei migrantilor in sud-estul Uniunii Europene. Sedinta a inceput la ora 11:00 si s-a incheiat dupa mai bine de doua ore. In timpul sedintei, DNA a anuntat ca Victor Ponta a fost trimis in judecata pentru fals in inscrisuri, spalare de bani si evaziune fiscala, motiv pentru care presedintele Klaus Iohannis a declarat ca "asteapta solutii" pentru aceasta problema care afecteaza imaginea Romaniei, el ramanand la parerea ca cea mai simpla ar fi demisia premierului.

Premierul Victor Ponta, trimis in judecata de DNA

Iohannis: Spatiul Schengen nu functioneaza de facto. Vom discuta in CSAT (Video)

Anuntata pentru ora 13:25, declaratia de presa a presedintelui Klaus Iohannis a fost amanata pana la incheierea cermoniei funerare a lui Corneliu Vadim Tudor, intarziata de faptul ca sicriul nu incapea in cavou, au confirmat surse de la Cotroceni pentru Ziare.com.

Ziare.com a transmis principalele declaratii in format LIVE text:

- Pe ordinea de zi a sedintei au fost multe puncte, axate pe 4 mari teme.

- Prima tema - modul in care se implementeaza strategia nationala de aparare a tarii, au fost aprobate o serie de documente, printre care planul de implementare, Cartea Alba a apararii, strategia care se refera la ordinea publica.

- A doua tema - Orientul Mijlociu, situatia complicata, evolutiile din Siria, dar si din Iran.

- Am discutat materiale legate de prezenta Romaniei in NATO. Am convenit sa participam la diferitele actiuni care se fac in acest context. Un punct aparte s-a referit la participarea Romaniei la fortele de mentinere a pacii organizate sub egida ONU. Va trebui sa avem o contributie mai mare decat cea pe care o avem acum. Chestiunea va fi detaliata.

- Tematica cea mai asteptata - cea a migratiei. Am avut informari foarte bune. S-a discutat modul in care Romania se va prezenta la Consiliul JAI de saptamana viitoare. S-a explicat membrilor CSAT care este pozitia Romaniei. Ministrul de Interne va avea un mandat foarte asemanator - Romania e solidara cu celelalte state UE, dar nu putem sa consideram cotele obligatorii o solutie.

- Am discutat ce se intampla si dupa. PE a votat o recomandare care, din pacate, contine cote obligatorii. E posibil ca printr-o procedura care va fi aplicata saptamana viitoare UE sa ne oblige sa primim mai multi refugiati decat am oferit noi locuri. E un scenariu pe care nu ni-l dorim, nu credem ca ajuta la rezolvarea problemei. Am discutat ce se poate intampla.

- Daca se intampla asa ceva, trebuie sa intreprindem ceva, in speta s-a vehiculat ideea care probabil ar putea duce la o solutie, de a folosi fonduri europene pentru extinderea facilitatilor pentru refugiati sau in extremis pentru construirea altor centre pentru refugiati.

- In timpul CSAT, pe media a aparut o stire pe care vreau sa o comentez foarte pe scurt - trimiterea in judecata a premierului.

- Situatia e din ce in ce mai problematica pentru premier, Guvern, PSD. Imaginea Romaniei are foarte mult de suferit. Sper sa se analizeze situatia cu toata raspunderea si cei care pot veni cu solutii sa vina. Parerea mea nu s-a schimbat, cea mai simpla solutie ar fi cea pe care am propus-o si in iunie. Va multumesc!

Temele discutate de decidenti

Potrivit Administratiei Prezidentiale, pe ordinea de zi a sedintei sau fost incluse urmatoarele teme:

  • Planul de implementare a Strategiei Nationale de Aparare a Tarii pentru perioada 2015 - 2019;
  • Intensificarea fenomenului imigrationist la frontiera Romaniei. Masuri privind gestionarea situatiei;
  • Carta Alba a Apararii;
  • Strategia Nationala de Ordine si Siguranta Publica 2015 - 2020.

Guvernul a aprobat, miercuri, Strategia nationala privind imigratia pentru perioada 2015-2018 si Planul de actiune pe anul in curs, potrivit unui comunicat de presa remis Ziare.com.

Executivul arata ca se pun bazele gestionarii eficiente a fenomenului imigratiei, incluzand obiective strategice generale, obiective specifice si directii de actiune care reflecta politicile stabilite la nivel european, adaptate la realitatile nationale.

Guvernul a aprobat Strategia nationala privind imigratia

"Pentru urmatorii patru ani, se va urmari gestionarea eficienta a imigratiei, sub toate aspectele sale, respectiv prin: remedierea lacunelor in materie de competente specifice si prin atragerea lucratorilor inalt calificati, o abordare mai robusta a imigratiei ilegale si readmisiei, inclusiv o cooperare mai buna cu tarile terte, protejarea celor care au nevoie de ajutor printr-o politica ferma in domeniul azilului", precizeaza comunicatul mentionat.

In ceea ce priveste azilul, autoritatile urmaresc asigurarea unui acces mai bun la azil a persoanelor care au nevoie de protectie, o mai buna calitate a conditiilor de primire si decizii mai rapide si mai fiabile in acest domeniu.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Iohannis declaratie presa CSAT imigranti , #presedinte