Iohannis a anuntat ca CSAT a avizat favorabil ordonanta privind interceptarile

Vineri, 11 Martie 2016, ora 19:40
6603 citiri
Iohannis a anuntat ca CSAT a avizat favorabil ordonanta privind interceptarile
Foto: Administratia Prezidentiala (Arhiva)

Presedintele Klaus Iohannis a sustinut vineri seara o declaratie de presa la Palatul Cotroceni, la finalul sedintei extraordinare a CSAT convocata dupa ce Curtea Constitutionala a publicat motivarea deciziei prin care interceptarile SRI in dosarele penale au fost declarate neconstitutionale.

Seful statului a subliniat faptul ca decizia CCR trebuie pusa in acord cu legislatia, fiind necesara adoptarea unei solutii rapide, astfel incat justitia sa nu aiba de suferit.

La finalul scurtei sale declaratii de presa, presedintele a anuntat ca CSAT a avizat ordonanta de urgenta propusa de guvern, care va fi adoptata in sedinta extraordinara convocata de premierul Dacian Ciolos in aceasta seara.

Klaus Iohannis a revenit in tara vineri dupa-amiaza din vizita de cinci zile efectuata in Israel si Palestina.

Ziare.com a transmis principalele declaratii ale presedintelui in format LIVE text:

19:45 - Presedintele prezinta concluziile sedintei CSAT care a durat mai putin de o jumatate de ora, incepand cu intarziere.

- Am convocat CSAT pentru a dezbate si gasi solutii in timp real dupa decizia CCR din 16 februarie.

- Sunt doua aspecte importante. Primul tine de respectarea deciziei Curtii si de nevoia de a pune in acord legislatia cu aceasta decizie.

- Al doilea tine de nevoia de a asigura cadrul legal neintrerupt pentru ca justitia sa isi faca datoria.

- Ambele sunt esentiale pentru functionarea statului de drept.

- Guvernul a propus un proiect de act normativ destinat sa ofere o solutie de prima etapa. Ulterior, forul legislativ poate avea in vedere si alte solutii pe care sa le dezbata cu institutiile interesate si societatea civila.

- Sunt opinii potrivit carora activitatea parchetelor ar fi afectata atat din punct de vedere al operativitatii, cat si sub aspectul administrarii unui probatoriu complet.

- Ordonanta raspunde acestei preocupari.

- CSAT a avizat acest proiect, adoptarea de catre guvern va reprezenta o solutie, fie ea si temporara.

- Va multumesc, va doresc o seara buna!

19:39 - Sedinta CSAT inca nu s-a incheiat. Declaratiile programate pentru ora 19:30 vor fi sustinute cu intarziere.

CCR a pus tara pe jar LIVE: CSAT si sedinta de guvern, la ceas de seara

CCR si scandalul interceptarilor

Curtea Constitutionala a publicat miercuri motivarea deciziei din 16 februarie prin care a fost declarat neconstitutional articolul din Codul de procedura penala in baza caruia SRI facea interceptari in dosare penale.

Ulterior, presedintele Klaus Iohannis a convocat sedinta extraordinara a CSAT.

Fara interceptari SRI in dosare penale: Din Israel, Iohannis convoaca de urgenta CSAT

Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a declarat joi, dupa sedinta de Guvern, ca a discutat cu conducerile Parchetelor, DNA, DIICOT si SRI, ajungandu-se la o solutie pentru rezolvarea problemei aparute ca urmare a deciziei CCR.

A fost pus la punct un draft al unei ordonante de urgenta prin care se va implementa imediat decizia CCR. Astfel, de acum inainte mandatele de supraveghere vor fi puse in aplicare doar de procurori si politisti judiciari, folosindu-se structura de interceptari a SRI.

Draftul ordonantei a fost trimis pentru consultare la CSM si a fost discutat in sedinta CSAT de vineri seara, urmand ca ea sa fie apoi aprobata in sedinta extraordinara de guvern convocata de premierul Dacian Ciolos pentru ora 19:30.

Ministrul Justitiei, masuri dupa decizia CCR pe interceptari: Vineri seara, dupa CSAT, adoptam ordonanta de urgenta

Decizia Curtii intra in vigoare imediat ce va fi publicata in Monitorul Oficial.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
#Iohannis declaratii CCR interceptari, #Iohannis CSAT interceptari SRI , #presedinte