Iohannis depune juramantul pe 21 decembrie - detalii despre ceremonie

Marti, 09 Decembrie 2014, ora 14:15
6515 citiri
Iohannis depune juramantul pe 21 decembrie - detalii despre ceremonie

Presedintele ales Klaus Iohannis va depune juramantul pe 21 decembrie, la ora 12.00, la Palatul Parlamentului.

Decizia a fost luata, marti, in Birourile Permanente ale celor doua Camere ale Parlamentului, anunta televiziunile de stiri.

Anuntul a venit din partea secretatului Camerei Deputatilor, Nicolae Mircovici, care a spus ca "in legatura cu juramantul depus de catre presedinte, in consens s-a stabilit ca acesta sa fie pe 21, duminica, la orele 12.00, urmand ca, in conformitate cu Constitutia, presedintele nou ales sa intre in atributiile constitutionale in momentul in care depune juramantul in fata Parlamentului", potrivit Mediafax.

Mircovici a mentionat ca a existat o scrisoare din partea grupurilor PNL legata de depunerea juramantului de catre Klaus Iohannis, care a fost aprobata prin consens.

"A fost o discutie pe tema aceasta ca poate ar trebui ca CC sa exprime un punct de vedere, presedintele. Opinia a fost clara: Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului roman, Parlamentul este in functiune, presedintele ales depune juramantul in fata Parlamentului si cel care stabileste momentul in care acest lucru se face este Parlamentul Romaniei, prin cele doua Camere reunite si presedintele va veni si va depune juramantul in acest moment", a continuat el.

Inainte de a se stabili cu exactitate ziua si ora depunerii juramantului si, implicit, investirea lui Klaus Iohannis in functia de presedinte al Romaniei, Parlamentul a asteptat marti o scrisoare in acest sens de la Traian Basescu.

Cand depune Iohannis juramantul: Parlamentul asteapta o scrisoare de la Basescu

Vicepresedintele Senatului Ioan Chelaru a declarat ca forul asteapta documentul de la presedintele in functie, in vedrea convocarii plenului reunit pe 21 decembrie.

"Este un subiect care a aparut dupa parerea mea din neant, el nu ar fi trebuit sa existe. Eu cred ca Administratia Prezidentiala ar fi trebuit sa faca o propunere, tinand cont de prevederile Constitutiei, si cred ca din acest punct de vedere in urmatoarele sedinte ale Birourilor Permanente reunite, primind propunerea Administratiei Prezidentiale, sa definitivam data la care noul presedinte va veni sa depuna juramantul, stiut fiind ca din acel moment inceteaza mandatul vechiului presedinte.

Se discuta in principiu ziua de duminica (21 decembrie - n.red.), cred ca e chiar dupa-amiaza, o sa discutam in sedinta Birourilor Permanente, insa firesc ar fi ca Administratia Prezidentiala sa aiba o pozitie activa. Nu a avut pana acum, noi asteptam", a spus atunci Chelaru.

Acesta a adaugat ca, daca Traian Basescu nu trimite scrisoarea respectiva, conducerea Parlamentului va stabili data si ora la care presedintele ales va depune juramantul.

In aceeasi zi, pe 21 decembrie, plenul reunit ar putea supune votului bugetul pe anul 2015, dupa ce premierul Victor Ponta a anuntat, luni, ca proiectul va fi trimis vineri Parlamentului si ca va propune si un calendar in acest sens.

Ponta trimite bugetul in Parlament vineri - Vot final odata cu investirea lui Iohannis?

Ponta a precizat ca senatorii si deputatii ar putea sa dea votul final pentru bugetul pe anul viitor duminica, 21 decembrie, cand Parlamentul oricum se reuneste in sedinta comuna cu ocazia depunerii juramantului de catre presedintele ales al Romaniei, Klaus Iohannis.

Citeste si:
Care este în opinia lui Marcel Ciolacu cea mai mare greșeală a guvernării. Atac fin la adresa PNL
Care este în opinia lui Marcel Ciolacu cea mai mare greșeală a guvernării. Atac fin la adresa PNL
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi, 26 mai, că cea mai mare greșeală a guvernului a fost ”liberalizarea haotică la energie”. El a lăudat, în schimb, creșterea economică...
Premierul Nicolae Ciucă, la 6 luni de guvernare: „Pas cu pas, ne apropiem de atingerea tuturor obiectivelor propuse”
Premierul Nicolae Ciucă, la 6 luni de guvernare: „Pas cu pas, ne apropiem de atingerea tuturor obiectivelor propuse”
Premierul Nicolae Ciucă a prezentat, la Liga Aleşilor Locali organizată de PNL joi 26 mai, la Braşov, bilanţul guvernării în prima jumătate a anului. Premierul a precizat că, după şase...