Iohannis, despre Codul Fiscal: Interesant ca exercitiu teoretic, dar am mari semne de intrebare

Joi, 19 Februarie 2015, ora 22:36
3142 citiri
Iohannis, despre Codul Fiscal: Interesant ca exercitiu teoretic, dar am mari semne de intrebare

Presedintele Klaus Iohannis a vorbit despre modificarea Codului Fiscal, precizand ca este "un lucru interesant" doar in teorie.

Seful statului a mentionat, joi, intr-un interviu acordat Digi 24, ca nu a vorbit cu premierul Victor Ponta inainte ca acesta sa anunte modificarile aduse Codului Fiscal.

"Nu am vorbit despre aceste lucruri, este un lucru pe care si l-a asumat Guvernul, este un lucru interesant ca si exercitiu teoretic, ca exercitiu practic am mari semne de intrebare", a precizat presedintele.

Acesta a subliniat ca ideile sunt luate din propunerile liberalilor, fiind enuntate in programele acestora.

Noul Cod Fiscal: Schimbari cruciale la plata CAS si CASS

"E foarte frumos, venim in fata electoratului si spunem: nu mai platiti impozite, atunci cineva vine si intreaba: statul cu ce bani functioneaza? Poti sa scazi orice, dar apare o problema in buget, nu stiu, nu mai finantezi spitalele, scolile.

Aceste lucruri trebuie facute dupa o analiza foarte atenta, nu se face intr-o saptamana, doua, in luni de zile, cu specialisti, se fac simulari, e o situatie ca in toamna trecuta cand de azi pe maine s-a redus CAS cu 5%. Masura e ok, dar nu stim ce efect are.

Ca si acum, reducem TVA, cota unica, accizele, si atunci de unde se colecteaza banii la buget? Exista solutii, au fost prezentate si de mine si echipa PNL si in campanie si inainte de campanie, si semnul mare de intrebare pe care trebuie sa mi-l pun e cum poate veni Guvernul cu un program de reducere de impozite si taxe fara sa ne spuna cum gestioneaza impozitele si taxele, lipseste partea mai neplacuta, cum astupi gaura", a spus Klaus Iohannis.

Noul Cod Fiscal: Impozitul pe locuinte si terenuri va creste si cu 500% in anumite cazuri

Presedintele considera ca masura modificarii Codului Fiscal a fost luata "din motive de imagine" si pentru ca "da bine", insa "pentru cei initiati apare semnul de intrebare".

"Deocamdata s-a discutat in sedinta de Guvern si documentul va fi inaintat spre Parlament. Fiti asigurati ca mai curge multa apa pana cand ajungem sa avem o lege care prevede aceste reduceri", a mai afirmat seful statului, care a recunoscut ca a aflat despre proiectul modificarii Codului Fiscal din sursele sale, adaugand ca are consilieri buni.

Despre FMI: Nu e doar treaba Guvernului sa hotarasca

Klaus Iohannis a abordat si tema acordului cu FMI, apreciind ca "nu e doar treaba Guvernului sa hotarasca daca mai trebuie sau nu acord cu FMI" si ca acest lucru trebuie foarte bine gandit intre mai multi actori.

"Romania nu mai are nevoie de ancora de tara in dezvoltare, ci de o ancora noua. Asta ar fi o explicatie pe care as fi gasit-o buna, dar asa, pur si simplu, sa spuna ca nu mai are nevoie de acord... Ok, dar de ce nu mai este nevoie? Ma intreb si eu, sa ia un Guvern decizii doar asa, fara a cunoaste motivatiile? Ar fi destul de grav", a mai spus presedintele.

Citeste si:
Marcel Ciolacu: „Îmi mențin poziția, România nu intră într-o zonă de stabilitate cu un guvern minoritar”. Ședință a liderilor PSD
Marcel Ciolacu: „Îmi mențin poziția, România nu intră într-o zonă de stabilitate cu un guvern minoritar”. Ședință a liderilor PSD
Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat, joi, că în opinia sa România nu va intra într-o zonă de stabilitate cu un guvern minoritar şi nu a dorit să comenteze informaţiile neoficiale privind...
Cine a pierdut și cine a câștigat de pe urma căderii anunțate a guvernului USR. Analist: „PNL tinde să se desfacă în bucăți. Cioloș a avut doar de câștigat”
Cine a pierdut și cine a câștigat de pe urma căderii anunțate a guvernului USR. Analist: „PNL tinde să se desfacă în bucăți. Cioloș a avut doar de câștigat”
Politologul Andrei Țăranu a declarat pentru RFI că votul împotriva lui Dacian Cioloș era unul pre previzibil, dar cele 10 voturi obținute din afara partidului sunt, cel mai probabil de la PNL...
Sursa: Ziare.com