Iohannis, despre crimele comunismului: Oameni cu mainile patate de sange se plimba liberi

Luni, 22 Decembrie 2014, ora 16:28
8753 citiri
Iohannis, despre crimele comunismului: Oameni cu mainile patate de sange se plimba liberi

Presedintele Klaus Iohannis a spus, luni dupa-amiaza, cu ocazia primei distinctii oferite fostului detinut politic Octav Bjoza, ca inca exista "oameni cu mainile patate de sange" care au savarsit crime in timpul comunismului si la Revolutie.

"Cea mai mare drama a fost ca regimul comunist a distrus elitele, resursa cea mai mare a unei natiuni. Comunismul a furat timp de 45 de ani sansa Romaniei de a se occidentaliza, de a beneficia de prosperitate. Acesta este bilantul negru al comunismului. Insa cel mai drept judecator este natiunea romana.

Marcam in aceste zile 25 de ani de la Revolutia romana si inca exista numeroase controverse. Aceste controverse nu vor inceta pana cand adevarul juridic nu va fi scos la iveala", a declarat Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Iohannis confera prima decoratie din mandatul de presedinte

Acesta a subliniat si obligatia Justitiei de a-i condamna pe cei vinovati de crimele comunismului.

"Societatea romaneasca nu s-a vindecat complet de bolile trecutului. Azi exista oameni cu mainile patate de sange care au savarsit crime in timpul Revolutiei sau in timpul comunismului si se plimba liberi. Asta arata incapacitatea de a-i gasi si a-i pedepsi pe vinovati. Este obligatia Justitiei de a-i condamna pe cei vinovati", a mai spus presedintele.

De asemenea, seful statului l-a felicitat pe Octav Bjoza pentru decoratia primita.

"Va felicit pe dvs. si Asociatia Fostilor Detinuti politici din Romania, pentru aceasta disctinctie, cea mai inalta decoratie a statului roman, o meritati din plin.

Azi e o zi speciala, prima zi a exercitarii mandatului de presedinte, ziua in care marcam 25 de ani de la prabusirea dictaturii comuniste. Am spus ca numeroase lucrari...numeroase lucruri trebuie sa se schimbe.

Este prima decoratie pe care o acord si am tinut simbolic sa fie acordata dvs., din mai multe multe motive: inainte de toate, mandatul meu va fi unul al respectului fata de eroii nostri, o natiune nu poate avea viitor daca nu isi respecta inainte de toate trecutul", a subliniat presedintele.

Detinutii politici, repere de moralitate pentru generatia tanara

Acesta mentioneaza ca fostii detinuti politici reprezinta "cu siguranta repere de moralitate pentru tanara generatie".

"La 20 de ani, dl Bjoza a fost arestat si intemnitat de Securitate. Pana in 1989 a fost persecutat continuu de autoritatile comuniste, dar acest lucru nu l-a impiedicat sa militeze pentru idealurile de libertate si de democratie.

Prin aceasta decoratie, eu recunosc si onorez sacrificiul si curajul de care au dat dovada femeile si barbatii are au suferit pentru libertate in vremea comunismului si in zilele lui decembrie 1989", a mai afirmat Klaus Iohannis.

Detinut politic: Atata moralitate cat mai e in Romania, e intre zidurile Asociatiei Fostilor Detinuti

La randul sau, Octav Bjoza spune ca moralitatea ramasa in Romania trebuie cautata "intre zidurile Asociatiei Fostilor Detinuti".

"Pentru noi este foarte importanta ca dvs., a doua zi dupa depunerea juramantului, v-ati gandit sa ne acordati o distinctie valoroasa. Fie ca gestul dvs. de recunoastere a unor oameni curajosi sa semnaleze inceputul unei etape distincte in istoria Romaniei contemporane.

Salutam ca v-ati gandit la infiintarea unui muzeu al crimelor comunismului. Am fost sprijiniti si de fostul presedinte Emil Constantinescu si speram sa mai fim in viata atunci cand acest muzeu va fi realizat.

Aveti aci 17 colegi de suferinta, insumeaza 300 de ani condamnare, din care 115 au fost si efectuati. Aveti aci adevarate jaloane in ale moralei, dar de care societatea romaneasca din ultimii 25 de ani nu a tinut cont. Intre zidurile Asociatiei Fostilor Detinuti Politici mai exista moralitate, atata cata mai exista si daca mai exista", a spus Octav Bjoza.

Reactia primului roman decorat de Iohannis

Cine este Octav Bjoza

Nascut in 1938, la Iasi, la finele anului I de facultate, dupa ultimul examen, pe 25 iunie 1958, a fost exmatriculat si arestat de Securitatea din Iasi.

A fost judecat de catre Tribunalul Militar Brasov la data de 10 octombrie 1958 si condamnat la 15 ani munca silnica, 10 ani degradare civica si confiscarea totala a averii, se arata pe site-ul Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din Romania.

Citeste si:
Traian Băsescu, către consilierii prezidențiali care l-au însoțit în Egipt: "Mă, dacă aveți chef de văzut piramide, luați-vă vacanță!"
Traian Băsescu, către consilierii prezidențiali care l-au însoțit în Egipt: "Mă, dacă aveți chef de văzut piramide, luați-vă vacanță!"
Adriana Săftoiu, fost consilier al lui Traian Băsescu, rememorează un episod din timpul vizitei făcute de fostul președinte în Egipt în cursul anului 2007. Istorisirea este spusă de...
Klaus Iohannis, în alb imaculat alături de soție la piramidele din Egipt. Turiștii, ținuți la distanță pentru liniștea cuplului prezidențial
Klaus Iohannis, în alb imaculat alături de soție la piramidele din Egipt. Turiștii, ținuți la distanță pentru liniștea cuplului prezidențial
Preşedintele României Klaus Iohannis a făcut miercuri miercuri, 27 octombrie, o vizită de stat în Egipt, la invitaţia preşedintele Abdel Fattah El-Sisi. După întâlnirea oficială, șeful...
Sursa: Ziare.com