Iohannis, despre declaratiile privind casatoriile homosexualilor: Eu nu am acuzat BOR. Doresc o discutie onesta, calma

Vineri, 21 Octombrie 2016, ora 17:59
5784 citiri
Iohannis, despre declaratiile privind casatoriile homosexualilor: Eu nu am acuzat BOR. Doresc o discutie onesta, calma
Foto: captura video Administratia Prezidentiala

Presedintele Klaus Iohannis a facut, vineri, cateva precizari suplimentare legate de pozitia sa fata de demersul Coalitiei pentru Familie privind modificarea Constitutiei, subliniind faptul ca declaratiile sale nu au fost acuzatoare la adresa Bisericilor, ci doar au atras atentia asupra unor posibile pericole.

Intrebat de jurnalisti in legatura cu reactiile publice ale Coalitiei pentru Familie si a Bisericii Ortodoxe Romane, care i-au transmis presedintelui ca demersul civic de a cere introducerea in Constitutie a casatoriei intre un barbat si o femeie nu poate fi considerat fanatism religios, Klaus Iohannis a raspuns ca acestea "au dreptate".

"Au perfecta dreptate. Felul in care unii au interpretat afirmatiile mele arata cu varf si indesat nevoia de conciliere, nevoia de pace sociala in Romania. Dar, sigur, pot sa ma refer la aceste chestiuni. Eu nu am acuzat pe nimeni si nici nu am intentionat. Nu am acuzat Biserica Ortodoxa Romana, cum nu am acuzat nici Biserica Penticostala, nici pe altii, nici nu am avut de gand. Eu am atras atentia asupra unor posibile pericole.

Iar Coalitia pentru Familie am citit ca m-a intrebat, sa detaliez. Bineinteles ca au dreptul la petitie, bineinteles ca demersul lor este legal, este constitutional. Nu a fost pus in nici un moment sub semnul intrebarii. Nici nu ar putea cineva sa puna asa ceva sub semnul intrebarii. Discutia s-a dus intr-o directie unde, probabil, ar satisface ceva interese, dar, in nici un caz, nu-mi insusesc aceste interpretari, ba dimpotriva. Doresc o discutie onesta, calma", a raspuns presedintele, in cadrul unei conferinte de presa sustinute vineri dupa amiaza, la Bruxelles, la finalul Consiliului European de toamna.

Coalitia pentru Familie a cerut modificarea Constitutiei pentru definirea explicita a casatoriei drept uniunea dintre un barbat si o femeie. Demersul a fost initiat in contextul in care in mai multe state europene au acceptat legalizarea casatoriei intre persoane de acelasi sex, existand sustinatori ai acestei pozitii si in Romania.

Intrebat, miercuri, despre acest demers, presedintele Klaus Iohannis a declarat intr-o conferinta de presa la Palatul Cotroceni ca societatea trebuie sa fie toleranta, fiind "gresita" calea "fanatismului religios".

"Acceptarea celuilalt cu bune si rele. Nu suntem toti la fel. Nu toate grupurile etnice si toate grupurile religioase sunt la fel. Este gresit sa dam ascultare sau sa mergem pe calea fanatismului religios si a solicitarilor ultimative. Eu nu cred in ele si nu le sprijin", a comentat Klaus Iohannis.

In replica,Patriarhia Romana a declarat ca demersul civic nu reprezinta "o solicitare ultimativa" si nu poate fi considerat o "cale a fanatismului religios".

"Solicitarea are ca scop principal protejarea familiei, a parintilor si a copiilor, si nu condamnarea altor persoane", a punctat Patriarhia.

De asemenea, joi, Coalitia pentru Familie i-a cerut presedintelui Klaus Iohannis sa dea mai multe explicatii, pentru ca altfel exista riscul ca declaratiile sale sa fie interpretate "ca o opozitie ferma si principiala la exprimarea civica a crestinilor".

In data de 27 octombrie, Curtea Constitutionala se va pronunta asupra cererii unui cuplu de barbati, dintre care unul roman, de a i se recunoaste in Romania casatoria incheiata legal in alt stat.

Constitutia Romaniei, adoptata in 2003, nu interzice casatoria persoanelor de acelasi sex. Art. 48, in care se vorbeste despre familie, arata ca ea "se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre soti", conditiile de incheiere fiind stabilite prin lege.

In schimb, articolul 277, alineatul (1) din Codul Civil limiteaza casatoria civila la persoane de sex opus.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Iohannis casatorie sotie Constitutie , #presedinte