Iohannis, despre maghiarii din Romania si solicitarile lor

Luni, 18 Mai 2015, ora 08:25
7188 citiri
Iohannis, despre maghiarii din Romania si solicitarile lor

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a discutat intr-un interviu acordat televiziunii germane ARD despre subiectul maghiarilor din Romania.

Seful statului a declarat pentru ARD ca el nu vede minoritatile ca o problema, ci ca o imbogatire.

Discutia cu jurnalista germana a pornit de la premierul ungar, Viktor Orban, Klaus Iohannis spunand ca nu vrea sa comenteze politica acestuia, dar ca de subiectul maghiarilor chiar se ocupa.

"Nu vreau sa vorbesc prea mult despre politica lui Orban, ca nu-i treaba noastra, dar daca va referiti la vecinatate si la minoritatea maghiara din Transilvania - de astea ma ocup eu, sa fiu sincer.

Eu, in acest context, spre deosebire de foarte multi, vad intai sansele si nu problemele. Apartinand unei minoritati, cunosc problema unei minoritati. Eu vad minoritatile ca o imbogatire, nu ca o problema", a declarat seful statului.

Iohannis, intrebat de ce tace: Nu e o tacere adevarata, oamenii sunt obisnuiti cu predecesorul meu

Acesta a precizat ca minoritatea maghiara este mare si ca in interiorul sau exista pareri si entitati diferite, dar ca in final toti vor acelasi lucru: sa le mearga bine.

"Si asta ar trebui sa vrea si politicienii, ca politicienii de aceea sunt alesi, ca sa le mearga mai bine alegatorilor lor", a punctat presedintele.

Klaus Iohannis a adaugat ca multe dintre solicitarile maghiarilor sunt normale si ca statul roman le-a permis foarte multe minoritatilor, oferind exemplu scolile in limba materna, partidele politice si chiar presa in limba maghiara.

Iohannis, despre conflictul din Ucraina si asumarea rolului de inamic al lui Putin

"Si daca luam la rand toate cate a facut pana acum statul roman pentru minoritati, vom vedea ca foarte multe dintre aceste probleme si solicitari sunt deja rezolvate", a punctat presedintele.

Iohannis, despre parteneriatul strategic cu Ungaria

Despre parteneriatul strategic cu Ungaria, seful statului a sustinut ca este una dintre temele pe care inca de la inceputul mandatului a discutat-o.

Acesta a precizat ca stie ca situatia trebuie imbunatatita pentru a avea o "vecinatate mai buna".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#Iohannis maghiari Romania, #Iohannis minoritati Romania, #Iohannis minoritate maghiara , #presedinte