Iohannis critica modificarile la Legile Justitiei si ia in calcul si referendumul pentru a stopa acest proces

Joi, 02 Noiembrie 2017, ora 14:06
6465 citiri
Iohannis critica modificarile la Legile Justitiei si ia in calcul si referendumul pentru a stopa acest proces
Foto: captura Privesc.eu

Presedintele Klaus Iohannis a criticat, joi, proiectul de modificare a Legilor Justitiei despre care spune ca cioparteste legislatia.

"Daca ne uitam la continut, unele prevederi sunt bune si necesare, insa, de la a corecta legislatia pana la a o cioparti, ce se intampla acum, este cale lunga si nu ar trebui sa o parcurgem", a spus seful statului.

Intrebat ce crede despre pragul abuzului in serviciu, Klaus Iohannis a spus ca acesta nu ar trebui sa existe.

"Aud tot felul de teorii in spatiul public si nu pot sa nu spun ca ma tem si aici de ciopartiri ale legislatiei in vigoare. Ma gandesc la acel prag. Nu cred ca trebuie sa existe un prag valoric pentru a defini abuzul in serviciu", a punctat el.

Intrebat daca aceste modificari ar putea avea efecte asupra Romaniei in privinta ridicarii MCV-ului, seful statului a spus ca: "Obiectivul meu principal e pastrarea independentei si eficientei justitiei. Ca sa pastram aceste lucruri, se poate discuta despre modificari ale legislatiei. In faza de acum, cand nu mai stim cine ce a propus, nu as face asemenea evaluari. Sper ca din dezbaterea parlamentara sa iasa legi care sa faca bine justitiei".

Presedintele a criticat dur si modul in care a procedat ministrul Justitiei, Tudorel Toader, referitor la drumul parcurs de proiectele din Justitiei.

"S-a reusit in speta si cu rezultate remarcabil de negative... a reusit ministrul Justitiei sa demonstreze ca se poate si mai neclar si mai incert decat pana acum. Niciodata nu am avut o astfel de procedura viciata de legiferare. Un pachet de legi asumat de ministru, cerut avize, toate negative. Nu se lasa ministrul, se duce in Parlament, isi da fizic proiectele din mana, parlamentari din coalitie le iau si le prezinta ca si cum le-ar fi creat acasa si avem initiativa parlamentara. Asa nu se legifereaza", a punctat Iohannis.

Intrebat daca atunci cand a spus ca va face uz de toate atributiile pentru pastrarea independentei justitiei a avut in vedere si convocarea referendumului a carui procedura a declansat-o in primavara, Iohannis a raspuns ca este dispus sa foloseasca "absolut toate" prerogativele.

"Sunt dispus sa folosesc absolut toate parghiile si prerogativele prezidentiale pentru a interveni in acest proces, in sensul pastrarii independentei justitiei. Tot ce este posibil si legal si constitutional poate si va fi folosit de mine", a punctat el.

Citeste intreaga declaratie sustinuta de Klaus Iohannis

Citește și:
Scandalul Bîstroe. Rezultatele surprinzătoare ale analizelor din 2005 versus retorica PSD
Scandalul Bîstroe. Rezultatele surprinzătoare ale analizelor din 2005 versus retorica PSD
În ultimele două săptămâni, opinia publică din România a fost inflamată de o informație lansată public de ministrul Sorin Grindeanu, potrivit căreia autoritățile din Ucraina ar face...
Cum au ajuns principalele reforme ale coaliției să fie tărăgănate la nesfârșit. Legile Educației și pensiile speciale, între controverse și interese politice
Cum au ajuns principalele reforme ale coaliției să fie tărăgănate la nesfârșit. Legile Educației și pensiile speciale, între controverse și interese politice
În ciuda promisiunilor și „urgențelor” prezentate de coaliția de guvernare PSD-PNL la finalul anului trecut, mai multe subiecte de interes public au fost amânate în repetate rânduri ori...
#Iohannis Legile Justitiei, #Iohannis modificari legi Justiei , #presedinte