Ziare.com

Iohannis, despre "rusinea" din scoli, plagiatul lui Oprea si refugiati: Romania nu e o tara autista!

de Camelia Badea
Luni, 14 Septembrie 2015, ora 17:37

   

Iohannis, despre "rusinea" din scoli, plagiatul lui Oprea si refugiati: Romania nu e o tara autista!
Presedintele Klaus Iohannis a sustinut, luni, o conferinta de presa la Palatul Cotroceni in cadrul careia a anuntat ca propune lansarea unei dezbateri publice ample despre reforma educatiei, astfel incat pana in 2018 sa avem un invatamant modern, bazat pe meritocratie si performanta.

In context, presedintele a fost intrebat insistent despre acuzatiile de plagiat aduse vicepremierului Gabriel Oprea si catorva dintre doctoranzii sai, Klaus Iohannis raspunzand ca acest gen de probleme trebuie rezolvate de comunitatea academica, in conformitate cu reglementarile legale.

Chiar daca nu facea parte din tematica pe care si-a propus-o, presedintele a raspuns si la intrebari legate de criza imigrantilor si solutiile expuse de Comisia Europeana. Conferinta de presa a avut loc in conditiile in care luni dupa-amiaza se desfasoara reuniunea Consiliului Justitie si Afaceri Interne (JAI) in cadrul careia se discuta propunerea Comisiei Europene de a institui cote obligatorii de preluare a refugiatilor de catre statele membre UE, Romaniei fiindu-i repartizate 6.351 de persoane.

Ziare.com a transmis principalele declaratii ale presedintelui in format LIVE text:

- Este prima zi de scoala si vreau sa spun tuturor elevilor, cadrelor didactice si evident parintilor ca le doresc un an scolar cat se poate de bun, cu rezultate frumoase si cu multe reusite.

- Se intampla de multi ani un lucru ciudat. Ne uitam la stiri, observam ca in fiecare an apare un soi de stiri care sunt de fapt neplacute. Si in acest an scolar un numar mare de unitati nu are conditii bune pentru a primi elevii, multe scoli nu au autorizatii de functionare, autorizatii sanitare.

- Am aflat ca 4.000 de cladiri din Romania, din unitatile scolare, nu au autorizatie de functionare, in principal sanitara. Inseamna una din cinci cladiri.

- Este o rusine nationala. Lansez Guvernului o provocare: cred ca este posibil sa avem un plan pe 3 ani care sa duca la rezolvarea acestei chestiuni. Cred ca pana in toamna anului 2018, cand vom serba un centenar de Romanie moderna, sa avem o Romanie moderna si in scoli. In asa fel incat acest tip de stiri sa nu mai existe.

- O a doua tema tine tot de invatamant. Avem foarte multe probleme in afara de acestea, care tin de logistica. Datele care privesc bacalaureatul arata ca aproximativ jumatate din cei care au frecventat liceul nu au trecut de Bac. Sunt probleme cu manualele scolare. Copiii din rural nu au aceleasi sanse cu cei din urban. Un numar mare de tineri absolventi nu isi gasesc un loc de munca. Toate acestea ne duc cu siguranta la ideea nevoii unei reforme. Dar reforme s-au facut in fiecare an aproape si problemele au ramas, in mare, aceleasi.

- Propun sa incepem printr-o larga consultare publica, o noua reforma in invatamant. Ii invit pe toti cei interesati sa participe la aceasta consultare: si societatea civila, si sindicatele, si asociatiile profesionale, Universitatile, pe scurt, pe toti cei care au informatii si o gandire despre cum trebuie sa arate scoala romaneasca.

- Sa reusim impreuna sa cream bazele unei reforme care aduce invatamantul romanesc in sec. XXI, care transforma profund scoala romaneasca, astfel incat elevul cand termina sa fie dorit, performant, integrat.

- Avem si vesti bune, am citit rezultatele unui studiu facut in Frankfurt, despre cat de fericiti sunt elevii cu viata lor, surpriza - Romania e pe primul loc. Avem cei mai fericiti elevi. Oricat de frumos ar fi, noi le datoram mult mai mult, le datoram o scoala performanta, care le da o sansa reala in viata, in cariera.

Intrebari:

- (ce inseamna ca provocati Guvernul?) Provocarea se va realiza in discutii, probabil destul de multe, pana cand vom gasi o solutie. Cauzele problemei le gasim in felul in care s-a facut descentralizarea, la inceputul anilor 2000. Scolile au fost date administratiei, care a facut sau nu fata. Statul trebuia sa puna mai intai la punct scolile. Problemele le gasim la scolile mici. S-au folosit bani europeni, dar problema este nerezolvata.

- (se vorbeste astazi despre soarta refugiatilor la Consiliul JAI. Parlamentul poate fi consultat, sa ia o decizie?) E posibila o consultare a Parlamentului, dar presedintele nu trebuie sa ia un mandat. Miercuri voi merge in Parlament si voi aborda si aceasta chestiune.

- (Romania a fost nedreptatita pentru ca nu a fost admisa in Schengen?) Mai multora le-a venit ideea sa urmareasca ce s-a intamplat la frontierele exterioare si s-a facut comparatia cu discutiile care au fost cand Romania a dorit sa adere. Nu putem sa punem chestiunea in categorii emotionale, dar putem sa constatam ca el nu functioneaza de facto. Spatiul Schengen este nefunctional, este o preocupare a noastra, care va face obiectul unei discutii in CSAT.

- (O tema esentiala in educatie e integritatea. Intelectualii au protestat fata de plagiatul lui Gabriel Oprea si lucrarile doctoranzilor. E corect ca dl Oprea sa continue sa fie ministru, membru in CSAT si profesor?) Pot sa va raspund la modul general, la modul particular nu am aceste date si nu e treaba presedintelui. Daca dorim sa revenim la principii de integritate si meritocratie, trebuie sa respingem ferm orice forma de plagiat. Aceasta chestiune trebuie sanctionata de comunitatea academica, dar si de societate atunci cand vine vorba de politicieni.

- La modul concret, exista diverse comisii care cu siguranta au si oamenii pregatiti si regulamentele necesare ca sa rezolve aceste chestiuni.

- (CNE l-a exonerat pe Oprea, dar componenta este compusa din oameni apropiati de partidul de guvernamant. Nu puteti deschide o dezbatere pe o tema de maxima actualitate?) Doar comunitatea academica are caderea sa verifice astfel de chestiuni, in masura in care se verifica, puteti fi siguri ca voi avea o pozitie publica, pana atunci nu e cazul.

- (ce va face Romania daca la Consiliul European se decide adoptarea sistemului de cote obligatorii?) Dosarul Schengen si dosarul imigrantilor nu trebuie amestecate. Am avut ieri o discutie pe aceasta chestiune cu presedintele Juncker. Incet, incet, tematica cotelor obligatorii va dispare. Nu mi se pare normal ca o tara din UE sa fie obligata la ceva ce nu poate sa faca. Sa se ia o decizie care redeschide falia intre Est si Vest mi s-ar parea un lucru fundamental gresit. Exista alte forme prin care tarile care refuza cotele isi pot arata solidaritatea.

- Romania nu e o tara autista, nici separatista. Trebuie sa existe un plan al Guvernului, care poate veni cu diferite propuneri. Nu doar numarul refugiatilor pe care ii putem caza este singurul criteriu, noi participam la Frontex, putem participa in diverse forme.

- (presedintele Juncker v-a cerut ca Romania sa adopte cota de 6.000 sau si o alternativa?) A fost o discutie informala, nu se face sa spun eu ce a spus dl Juncker. Dar nu s-a discutat despre un numar de imigranti, ci pe principii, pe abordari, pe solidaritate. A fost o discutie foarte buna pentru ambele parti.

- (putem plati o cota din PIB?) Nu, este o falsa abordare. Nu cred ca putem sa mergem pe o astfel de filiera, stiu ca au fost anumite afirmatii, probabil sub un impact emotional puternic. UE nu se bazeaza pe sanctiuni, ci pe solidaritate si colaborare, iar despre sanctiuni nu a fost vorba.

- (Ati criticat pe Facebook Parlamentul. V-ati implica in reformarea lui?) Dar cum sa nu? E o atentionare si voi relua tema pentru ca este un lucru normal. Daca vrem sa functionam mai bine ca stat, trebuie sa avem legi mai clare, legi care pot fi intelese si cu mai putine modificari. O sa detaliez, dar este o asteptare mare din partea romanilor.

- (Ati vorbit cu dl Dragnea pe aceasta tema?) Sunt dispus, daca partidele doresc sa dialogheze cu mine, sa o fac.

- (Putem sustine si initiativele civile? Un om de afaceri roman a spus ca ar putea gazdui 1.000 de refugiati. Sustineti ideea?) NU. Se face o mare confuzie. Multi cred ca primirea imigrantilor inseamna locuri de cazare. Ar fi foarte usor, sunt hoteluri nefolosite, dar nu despre asta vorbim. Noi, daca primim imigranti, nu ii primim sa stea peste iarna, ni-i asumam - trebuie scolarizati, sa invete limba romana, trebuie sa fie integrati in societate, societatea suntem noi, sa fie acceptati, sa isi gaseasca locuinte pe banii lor, nu pe banii statului, sa isi gaseasca locuri de munca, nu sa fie noi cazuri sociale. Partea cu cazarea e un prim detaliu, usor de rezolvat, dar nu despre asta e vorba, ci despre integrarea lor in societate.

- (Despre plagiat: exista doua organisme - comisiile de etica din universitati si CNE. In cazul lui Ponta au dat verdicte diferite. Vi se pare justificat?) Nu, fiindca daca cineva primeste un titlu, nu il primeste fiindca are o functie publica sau politica, ci fiindca a facut anumite cercetari. Daca vorbim despre abordarea legislativa, nu mi se pare oportuna.

- (Trebuie sa faca obiectul reformei despre care vorbeati?) Cred ca da.

- (Romania are centre pentru refugiati suficiente?) Va spun dupa CSAT.

- (S-au luat masuri speciale pana acum, in ce priveste armata sau serviciile?) Romania nu este sub presiune. Acei migranti nu vor in Romania, cum nu vor nici in alte tari. Nu este cazul sa intram intr-o logica a panicarii, nu e nevoie de o pregatire sau o dizlocare suplimentara in aceast etapa. Daca se construiesc programe europene, este o alta discutie.

- (cat de serios este un stat cu peste 20 de milioane de locuitori si PIB-ul nostru cand spune ca nu poate primi 6.000 de refugiati?) Mi se pare foarte serios. Ne preocupa chestiunea si ar trebui sa crestem capacitatea Romaniei in acest domeniu, pentru ca problema demografica exista si la noi. Dar astazi am pornit alta consultare publica, nu aceasta.

- (in iunie, cand ati acceptat 1.700 de persoane pentru relocare, era vorba de 40.000 de refugiati. Nu ar trebui sa crestem numarul proportional? Sunt refugiati sau imigranti?) Sunt si refugiati, si imigranti. Este clar ca, daca noi am oferit cele 1.700 de locuri pentru lotul de 40.000 si sunt folosite toate, atunci trebuie sa ne punem problema cum ne aratam solidaritatea in continuare. Este esenta discutiei pe care o vom purta la CSAT si dupa aceea voi putea sa detaliez.

Romania respinge cotele obligatorii

Liderii politici romani au declarat la unison ca resping cotele obligatorii impuse de Comisia Europeana si votate de Parlamentul European, solutie respinsa si de alte state, printre care Ungaria, Bulgaria sau Slovacia.

Presedintele Klaus Iohannis s-a pronuntat ferm impotriva solutiei avansate de la nivelul Uniunii Europene, la fel si ministrul de Interne, Gabriel Oprea, cel care reprezinta Romania la Consiliul JAI.

La precedenta conferinta de presa, tinuta lunea trecuta la Palatul Cotroceni, presedintele a anuntat ca subiectul va fi discutat in sedinta CSAT convocata pentru data de 17 septembrie.

Iohannis dezvaluie cati refugiati vor veni in Romania: Nu e cazul sa reactionam isteric. Sedinta CSAT pe tema aceasta

Iohannis respinge cotele de refugiati impuse Romaniei de CE

Gabriel Oprea merge la JAI: Vom respinge cotele obligatorii de refugiati cu modestie, dar si cu demnitate

O pozitie similara a adoptat si premierul Victor Ponta, care a reamintit ca Romania nu a fost acceptata in Spatiul Schengen, care se confrunta zilele acestea cu criza provocata de fluxurile de refugiati si imigranti care vin in special din Siria si Irak.

Ponta: Impunerea cotelor de imigranti nu e in spiritul UE, dar Romania sa nu cada in xenofobie

De asemenea, fostul presedinte Traian Basescu a respins categoric solutia Comisiei Europene, spunand ca ideea de cote obligatorii sau nu de refugiati nu este in spiritul regulilor care guverneaza Uniunea Europeana, iar problema este a Spatiului Schengen, in care Romania nu a fost primita.

Basescu: "Liderii europeni au fost in vacanta, serviciile in colaps". Ce trebuie sa faca Romania, dupa ce a gresit

Fostul sef al statului si-a exprimat opinia ca Romania ar putea ajuta cu nave care sa patruleze in Marea Mediterana pentru a stopa fluxurile de imigranti ilegali si a propus adoptarea de urgenta a unei hotarari de catre Parlamentul de la Bucuresti prin care sa fie respinsa categoric propunerea anuntata public de Jean Claude Juncker, presedintele CE.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 9718 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
21 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Dincolo de amenintarile teroriste si de securitate nationala.

Xenofobia, ura si teama ne pot arunca foarte curand intr-un alt razboi mondial, din urma coruia nu ar avea nimeni de castigat.

Oricum refugiatii nu vor in Romania asa ca o pozitie asa de transanta nu ne afecteaza decat imaginea.
Si sa nu uitam ca sunt in jur de 2 mill de romani la munca in Europa, imagineazazi cum aratam noi acum cand aratam atata ura si rasism? Pentru 3-4000 de imigranti, care nici macar nu vor aici, si care foarte probabil reprezinta o populatie calificata si vorbitoare de limba engleza(s-ar integra usor).

 

SCOALA FARA WC URI

omagierea discursulu diplomatic cu amintirea celor cazuti a copiilor in wc urile improvizate in scoala rurala romaneasca cu miliardarii ei in top 300 traisca capitalismul cu sacrificiile necesare ,birocratia naste monstrii

 

Situatia acestor persoane straine in suferinta

Este o ocazie foarte buna de manifestare a unor comportamente discriminatorii lipsite de civilizatie si compasiune. Felul cum au fost tratati in Ungaria, la fel ca niste animale ar fi trebuit sa determine politicienii romani sa dea dovada de mai multa civilizatie. Printre refugiati sunt familii care au mai multi copii, si care ar putea fi integrati chiar depasind cotele impuse de UE.

 

nu i-a chemat nimeni aici.

sint ilegali si modifica structura etnica a Europei.

Te inseli.

I-a chemat Merkel.Circa 1 milion.Sa se duca acolo,inclusiv cu Iohannis in frunte.

Guvernul ponta cu ce se ocupa?

"- Am aflat ca 4.000 de cladiri din Romania, din unitatile scolare, nu au autorizatie de functionare, in principal sanitara. Inseamna una din cinci cladiri.

- Este o rusine nationala."

Ha ha ha ! Retarder: N-ai decat sa ceri retragerea

Romaniei din nato daca nu-ti plac refugiatii. Razboaiele incepute de nato in iraq/afganistan/bombardamentele a 5 alte tar in zona - au contribuit direct la criza refugiatilor.

Nu-ti plac consecintele actiunilor in care a participat si Romania cu soldati ? Atata vreme cat Romania a trimis soldati in Iraq/Afganistan are acum o datorie sa accepte si refugiatii ale caror tari au fost distruse si de soldatii nostri.

Copii sunt prea putini.

Majoritatea sunt vlajgani tineri cu mutre de jihadisti.

Si multi au chiar titluri de...doctor...

.

Cu siguranta, o mare parte din ei sunt dezertori

jihadisti

Cel mai revelator exemplu

privind imigratia musulmanilor in Europa este Franta ! Nu e departe nici Anglia. Incet incet religia dominanta in marile orase din Franta si Anglia este cea islamista. Din ce in ce mai multe obiceiuri stravechi si ritualuri crestine sunt inlocuite cu cele islamice.Legile la randul lor se modifica intr-un ritm halucinant,promovandu-se un mod de viata si comportament islamo-crestinesc,cu mentiunea ca ritualuri crestine dispar pe zi ce trece iar cele islamice devin legale. Si toate acestea se intampla acum,cand proportia dintre crestini si islamici este inca sub 1 la 10.Din pacate ,nici SUA nu poate ajuta real Europa atat timp cat la Casa Alba este Barak Obama . Lumea occidentala traieste astazi un inceput de agonie.

 

nu se decide nimic ! va pacalesc !

astia de la Bruxel s-au molipsit de la ponta !
astia de la Bruxel au incept sa spuna minciuni mult mai mari decat cum le spuneau in urma cu cativa ani !
nu le mai arde de greci ! au gasit altceva !
decid ei cifra emigrantilor !
pana in iunie - iulie , era subiect tabu !
in Franta , daca zicea-i ceva in mass-media , trecea-i la tribunal urgent ! acum s-a spart dopul si se prefac ca nu stiau ca Europa nu are granite !

 

In UE nu este inca totul perfect

dar daca nu iti convine aici esti liber omule sa iti iei talpasita (esti un cetatean liber, nu te tine nimei aici cu forta)

Discursul despre starea invatamantului

nu poate fi caracterizat decat ca ipocrizie maxima si fariseism extrem.
Si asta numai din cateva motive.
1.Cate scoli se puteau reabilita cu suma cheltuita pentru cazarea confortabila a dansului si madammei pentru 3 zile pe saptamana in Lac 3.
2.Cate scoli se puteau dota cu apa curenta din banii alocati de spp pentru paza si transportul madammei acasa unde se face ca lucreaza la scoala.
3.Stie herrul nemtesc ca un singur ofiter SRI castiga cat toate cadrele didactice de la o scoala generala de marime medie,ocupandu-se doar cu taierea de frunze la caini.
4.Are dl presedinte caderea sa spuna ca nimeni din Romania nu e in masura sa-i ceara socoteala pentru politica externa promovata.
5.Are cumva herrul nemtesc cunostinte despre prevederile Constitutiei Romaniei cu privire la rolul presedintelui in politica externa a Romaniei sau relatia etnica cu Germania si Austria nu-l mai obliga la respectarea ei ci doar a ordinelor de la Berlin si Holzindustrie.
6.Are dreptul Iohannis sa accepte cheltuieli inutile cu strainii in momentul in care deplange starea jalnica a scolilor,mai ales cele din mediul rural,unde analfabetismul si abandonul scolar e mai mare decat in Damasc de unde vin refugiatii.
Bineinteles aceste intrebari,ca inca cate sute ce ar trebui adresate sunt doar retorice ca dl Iohannis in aroganta si indiferenta sa fata de poporul care il suporta,ca nici dansul nu crede ca a fost ales,nu va raspunde niciodata.
Raus Iohannis.I-ati refugiatii si go to Merkel.Nu-l uita pe Mihalache.

 

"Romania nu e o tara autista!" spune presedintele Iohannis fara sa

clipeasca!

De cand sa fii autist sau sa ai orice alt handicap reprezinta o comparatie negativa si discriminatorie? Aici, cred ca Iohannis a facut o adevarata gafa, care nu va ramane nesanctionata de presa si de public.

Sint sigur ca va declara ca a vrut sa spuna altceva, dar i-a scapat un pic piciorusul... din cauza emotiei cu refugiatii.

 

autista = care sufera de autism

AUTÍSM s. n. Stare patologică manifestată prin ruperea legăturilor psihice cu lumea exterioară și intensa trăire a vieții interioare. – Din fr. autisme.

Cred ca nu cu acest inteles a vrut sa spuna presedintele ce a spus.

Phitecine, va multumesc pentru comentariu.

Cunosc perfect definitia autismului, dar aceasta nu schimba cu nimic aspectul negativ al comparatiei tarii cu o afectiune grava si handicapanta. Si implicit cu asocierea autismului cu ceva negativ sau infamant!

Mie mi-ar fi fost rusine sa pronunt aceste text.

..." apare un soi de stiri"...

:) dupa ce termini mandatul/mandatele , ai un loc sigur la ziare.com! garantez!:)

 

tara nu este autista ,

dar Presedintele ei este agramat -ati auzit cate dezacorduri a facut ! Avem presedinte pe unul care "nu stie sa vorbeste" romaneste !

 

Bravos !

Vorbesti mai bine.....
Dar ce spui ?
Si ce vrei ?

Cuvanarea Presedintelui Klaus Iohannis are ciudate asemanari

cu cele ale exPresedintelui Ion Iliescu. Ambii propun planuri,pe termene intre 3 ani -Iohannis si 5 ani (cincinale )pe care sa le produca cei de sub ei !Cu asta se scot si pot candida si la alegerile viitoare ,sustinand ca nu a fost inteles si sustinut cand a candidat si a fost ales prima oara. Presedintele Traian Basescu a avut un plan numit "La tepe in Piata Victoriei "si l-a dus la indeplinire cu varf si indesat. Dar a mai avut planuri ,produse de Cancelaria Prezidentiala , care au fost prezentate Romaniei ca Planuri concrete,precum Reforma Invatamantului,Reforma Sistemului Sanitar, Reforma teritoriala . Dl. Presedinte Iohannis ,in stilul pompos caracteristic ,anunta ca initiaza producerea de planuri. Este ceva de genul promisiunilor lui Ponta.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor