Iohannis, despre "rusinea" din scoli, plagiatul lui Oprea si refugiati: Romania nu e o tara autista!

Luni, 14 Septembrie 2015, ora 17:37
10056 citiri
Iohannis, despre "rusinea" din scoli, plagiatul lui Oprea si refugiati: Romania nu e o tara autista!
Foto: site Administratia Prezidentiala (Arhiva)

Presedintele Klaus Iohannis a sustinut, luni, o conferinta de presa la Palatul Cotroceni in cadrul careia a anuntat ca propune lansarea unei dezbateri publice ample despre reforma educatiei, astfel incat pana in 2018 sa avem un invatamant modern, bazat pe meritocratie si performanta.

In context, presedintele a fost intrebat insistent despre acuzatiile de plagiat aduse vicepremierului Gabriel Oprea si catorva dintre doctoranzii sai, Klaus Iohannis raspunzand ca acest gen de probleme trebuie rezolvate de comunitatea academica, in conformitate cu reglementarile legale.

Chiar daca nu facea parte din tematica pe care si-a propus-o, presedintele a raspuns si la intrebari legate de criza imigrantilor si solutiile expuse de Comisia Europeana. Conferinta de presa a avut loc in conditiile in care luni dupa-amiaza se desfasoara reuniunea Consiliului Justitie si Afaceri Interne (JAI) in cadrul careia se discuta propunerea Comisiei Europene de a institui cote obligatorii de preluare a refugiatilor de catre statele membre UE, Romaniei fiindu-i repartizate 6.351 de persoane.

Ziare.com a transmis principalele declaratii ale presedintelui in format LIVE text:

- Este prima zi de scoala si vreau sa spun tuturor elevilor, cadrelor didactice si evident parintilor ca le doresc un an scolar cat se poate de bun, cu rezultate frumoase si cu multe reusite.

- Se intampla de multi ani un lucru ciudat. Ne uitam la stiri, observam ca in fiecare an apare un soi de stiri care sunt de fapt neplacute. Si in acest an scolar un numar mare de unitati nu are conditii bune pentru a primi elevii, multe scoli nu au autorizatii de functionare, autorizatii sanitare.

- Am aflat ca 4.000 de cladiri din Romania, din unitatile scolare, nu au autorizatie de functionare, in principal sanitara. Inseamna una din cinci cladiri.

- Este o rusine nationala. Lansez Guvernului o provocare: cred ca este posibil sa avem un plan pe 3 ani care sa duca la rezolvarea acestei chestiuni. Cred ca pana in toamna anului 2018, cand vom serba un centenar de Romanie moderna, sa avem o Romanie moderna si in scoli. In asa fel incat acest tip de stiri sa nu mai existe.

- O a doua tema tine tot de invatamant. Avem foarte multe probleme in afara de acestea, care tin de logistica. Datele care privesc bacalaureatul arata ca aproximativ jumatate din cei care au frecventat liceul nu au trecut de Bac. Sunt probleme cu manualele scolare. Copiii din rural nu au aceleasi sanse cu cei din urban. Un numar mare de tineri absolventi nu isi gasesc un loc de munca. Toate acestea ne duc cu siguranta la ideea nevoii unei reforme. Dar reforme s-au facut in fiecare an aproape si problemele au ramas, in mare, aceleasi.

- Propun sa incepem printr-o larga consultare publica, o noua reforma in invatamant. Ii invit pe toti cei interesati sa participe la aceasta consultare: si societatea civila, si sindicatele, si asociatiile profesionale, Universitatile, pe scurt, pe toti cei care au informatii si o gandire despre cum trebuie sa arate scoala romaneasca.

- Sa reusim impreuna sa cream bazele unei reforme care aduce invatamantul romanesc in sec. XXI, care transforma profund scoala romaneasca, astfel incat elevul cand termina sa fie dorit, performant, integrat.

- Avem si vesti bune, am citit rezultatele unui studiu facut in Frankfurt, despre cat de fericiti sunt elevii cu viata lor, surpriza - Romania e pe primul loc. Avem cei mai fericiti elevi. Oricat de frumos ar fi, noi le datoram mult mai mult, le datoram o scoala performanta, care le da o sansa reala in viata, in cariera.

Intrebari:

- (ce inseamna ca provocati Guvernul?) Provocarea se va realiza in discutii, probabil destul de multe, pana cand vom gasi o solutie. Cauzele problemei le gasim in felul in care s-a facut descentralizarea, la inceputul anilor 2000. Scolile au fost date administratiei, care a facut sau nu fata. Statul trebuia sa puna mai intai la punct scolile. Problemele le gasim la scolile mici. S-au folosit bani europeni, dar problema este nerezolvata.

- (se vorbeste astazi despre soarta refugiatilor la Consiliul JAI. Parlamentul poate fi consultat, sa ia o decizie?) E posibila o consultare a Parlamentului, dar presedintele nu trebuie sa ia un mandat. Miercuri voi merge in Parlament si voi aborda si aceasta chestiune.

- (Romania a fost nedreptatita pentru ca nu a fost admisa in Schengen?) Mai multora le-a venit ideea sa urmareasca ce s-a intamplat la frontierele exterioare si s-a facut comparatia cu discutiile care au fost cand Romania a dorit sa adere. Nu putem sa punem chestiunea in categorii emotionale, dar putem sa constatam ca el nu functioneaza de facto. Spatiul Schengen este nefunctional, este o preocupare a noastra, care va face obiectul unei discutii in CSAT.

- (O tema esentiala in educatie e integritatea. Intelectualii au protestat fata de plagiatul lui Gabriel Oprea si lucrarile doctoranzilor. E corect ca dl Oprea sa continue sa fie ministru, membru in CSAT si profesor?) Pot sa va raspund la modul general, la modul particular nu am aceste date si nu e treaba presedintelui. Daca dorim sa revenim la principii de integritate si meritocratie, trebuie sa respingem ferm orice forma de plagiat. Aceasta chestiune trebuie sanctionata de comunitatea academica, dar si de societate atunci cand vine vorba de politicieni.

- La modul concret, exista diverse comisii care cu siguranta au si oamenii pregatiti si regulamentele necesare ca sa rezolve aceste chestiuni.

- (CNE l-a exonerat pe Oprea, dar componenta este compusa din oameni apropiati de partidul de guvernamant. Nu puteti deschide o dezbatere pe o tema de maxima actualitate?) Doar comunitatea academica are caderea sa verifice astfel de chestiuni, in masura in care se verifica, puteti fi siguri ca voi avea o pozitie publica, pana atunci nu e cazul.

- (ce va face Romania daca la Consiliul European se decide adoptarea sistemului de cote obligatorii?) Dosarul Schengen si dosarul imigrantilor nu trebuie amestecate. Am avut ieri o discutie pe aceasta chestiune cu presedintele Juncker. Incet, incet, tematica cotelor obligatorii va dispare. Nu mi se pare normal ca o tara din UE sa fie obligata la ceva ce nu poate sa faca. Sa se ia o decizie care redeschide falia intre Est si Vest mi s-ar parea un lucru fundamental gresit. Exista alte forme prin care tarile care refuza cotele isi pot arata solidaritatea.

- Romania nu e o tara autista, nici separatista. Trebuie sa existe un plan al Guvernului, care poate veni cu diferite propuneri. Nu doar numarul refugiatilor pe care ii putem caza este singurul criteriu, noi participam la Frontex, putem participa in diverse forme.

- (presedintele Juncker v-a cerut ca Romania sa adopte cota de 6.000 sau si o alternativa?) A fost o discutie informala, nu se face sa spun eu ce a spus dl Juncker. Dar nu s-a discutat despre un numar de imigranti, ci pe principii, pe abordari, pe solidaritate. A fost o discutie foarte buna pentru ambele parti.

- (putem plati o cota din PIB?) Nu, este o falsa abordare. Nu cred ca putem sa mergem pe o astfel de filiera, stiu ca au fost anumite afirmatii, probabil sub un impact emotional puternic. UE nu se bazeaza pe sanctiuni, ci pe solidaritate si colaborare, iar despre sanctiuni nu a fost vorba.

- (Ati criticat pe Facebook Parlamentul. V-ati implica in reformarea lui?) Dar cum sa nu? E o atentionare si voi relua tema pentru ca este un lucru normal. Daca vrem sa functionam mai bine ca stat, trebuie sa avem legi mai clare, legi care pot fi intelese si cu mai putine modificari. O sa detaliez, dar este o asteptare mare din partea romanilor.

- (Ati vorbit cu dl Dragnea pe aceasta tema?) Sunt dispus, daca partidele doresc sa dialogheze cu mine, sa o fac.

- (Putem sustine si initiativele civile? Un om de afaceri roman a spus ca ar putea gazdui 1.000 de refugiati. Sustineti ideea?) NU. Se face o mare confuzie. Multi cred ca primirea imigrantilor inseamna locuri de cazare. Ar fi foarte usor, sunt hoteluri nefolosite, dar nu despre asta vorbim. Noi, daca primim imigranti, nu ii primim sa stea peste iarna, ni-i asumam - trebuie scolarizati, sa invete limba romana, trebuie sa fie integrati in societate, societatea suntem noi, sa fie acceptati, sa isi gaseasca locuinte pe banii lor, nu pe banii statului, sa isi gaseasca locuri de munca, nu sa fie noi cazuri sociale. Partea cu cazarea e un prim detaliu, usor de rezolvat, dar nu despre asta e vorba, ci despre integrarea lor in societate.

- (Despre plagiat: exista doua organisme - comisiile de etica din universitati si CNE. In cazul lui Ponta au dat verdicte diferite. Vi se pare justificat?) Nu, fiindca daca cineva primeste un titlu, nu il primeste fiindca are o functie publica sau politica, ci fiindca a facut anumite cercetari. Daca vorbim despre abordarea legislativa, nu mi se pare oportuna.

- (Trebuie sa faca obiectul reformei despre care vorbeati?) Cred ca da.

- (Romania are centre pentru refugiati suficiente?) Va spun dupa CSAT.

- (S-au luat masuri speciale pana acum, in ce priveste armata sau serviciile?) Romania nu este sub presiune. Acei migranti nu vor in Romania, cum nu vor nici in alte tari. Nu este cazul sa intram intr-o logica a panicarii, nu e nevoie de o pregatire sau o dizlocare suplimentara in aceast etapa. Daca se construiesc programe europene, este o alta discutie.

- (cat de serios este un stat cu peste 20 de milioane de locuitori si PIB-ul nostru cand spune ca nu poate primi 6.000 de refugiati?) Mi se pare foarte serios. Ne preocupa chestiunea si ar trebui sa crestem capacitatea Romaniei in acest domeniu, pentru ca problema demografica exista si la noi. Dar astazi am pornit alta consultare publica, nu aceasta.

- (in iunie, cand ati acceptat 1.700 de persoane pentru relocare, era vorba de 40.000 de refugiati. Nu ar trebui sa crestem numarul proportional? Sunt refugiati sau imigranti?) Sunt si refugiati, si imigranti. Este clar ca, daca noi am oferit cele 1.700 de locuri pentru lotul de 40.000 si sunt folosite toate, atunci trebuie sa ne punem problema cum ne aratam solidaritatea in continuare. Este esenta discutiei pe care o vom purta la CSAT si dupa aceea voi putea sa detaliez.

Romania respinge cotele obligatorii

Liderii politici romani au declarat la unison ca resping cotele obligatorii impuse de Comisia Europeana si votate de Parlamentul European, solutie respinsa si de alte state, printre care Ungaria, Bulgaria sau Slovacia.

Presedintele Klaus Iohannis s-a pronuntat ferm impotriva solutiei avansate de la nivelul Uniunii Europene, la fel si ministrul de Interne, Gabriel Oprea, cel care reprezinta Romania la Consiliul JAI.

La precedenta conferinta de presa, tinuta lunea trecuta la Palatul Cotroceni, presedintele a anuntat ca subiectul va fi discutat in sedinta CSAT convocata pentru data de 17 septembrie.

Iohannis dezvaluie cati refugiati vor veni in Romania: Nu e cazul sa reactionam isteric. Sedinta CSAT pe tema aceasta

Iohannis respinge cotele de refugiati impuse Romaniei de CE

Gabriel Oprea merge la JAI: Vom respinge cotele obligatorii de refugiati cu modestie, dar si cu demnitate

O pozitie similara a adoptat si premierul Victor Ponta, care a reamintit ca Romania nu a fost acceptata in Spatiul Schengen, care se confrunta zilele acestea cu criza provocata de fluxurile de refugiati si imigranti care vin in special din Siria si Irak.

Ponta: Impunerea cotelor de imigranti nu e in spiritul UE, dar Romania sa nu cada in xenofobie

De asemenea, fostul presedinte Traian Basescu a respins categoric solutia Comisiei Europene, spunand ca ideea de cote obligatorii sau nu de refugiati nu este in spiritul regulilor care guverneaza Uniunea Europeana, iar problema este a Spatiului Schengen, in care Romania nu a fost primita.

Basescu: "Liderii europeni au fost in vacanta, serviciile in colaps". Ce trebuie sa faca Romania, dupa ce a gresit

Fostul sef al statului si-a exprimat opinia ca Romania ar putea ajuta cu nave care sa patruleze in Marea Mediterana pentru a stopa fluxurile de imigranti ilegali si a propus adoptarea de urgenta a unei hotarari de catre Parlamentul de la Bucuresti prin care sa fie respinsa categoric propunerea anuntata public de Jean Claude Juncker, presedintele CE.

Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
Nicușor Dan, la depunerea candidaturii pentru Capitală: Va fi o luptă între oameni care doresc o justiție corectă și clanuri care sug de la bugetul statului
Nicușor Dan, la depunerea candidaturii pentru Capitală: Va fi o luptă între oameni care doresc o justiție corectă și clanuri care sug de la bugetul statului
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei și a listei Drepte Unite pentru alegerile locale din Bucureşti că în această...
#Iohannis conferinta presa Cotroceni, #Iohannis imigranti conferinta, #Iohannis refugiati , #presedinte