Iohannis, discurs in Ucraina, in contextul tensiunilor dintre Rusia si NATO. Porosenko l-a ascultat fara traducere

Marti, 17 Martie 2015, ora 14:09
5913 citiri
Iohannis, discurs in Ucraina, in contextul tensiunilor dintre Rusia si NATO. Porosenko l-a ascultat fara traducere
Foto: Digi 24

Presedintele Klaus Iohannis a reiterat, marti, sprijinul ferm al tarii noastre pentru apropierea Ucrainei de Uniunea Europeana, reafirmand sustinerea Romaniei fata de tara vecina.

Seful statului a sustinut, marti dupa-amiaza, o conferinta de presa comuna cu omologul sau de la Kiev, Petro Porosenko, invocand din nou "sprijinul ferm al Romaniei pentru apropierea Ucrainei de Uniunea Europeana".

"Am apreciat cooperarea romano-ucrainenea ca fiind una solida. Romania isi doreste sa fie un partener al Ucrainei si sa impartaseasca experienta si expertiza acumulata in procesul de aderare la Uniunea Europeana si la NATO.

Ne-am referit la procesul de reforma interna, in special privind consolidarea democratiei si intarirea statului de drept. (...) Cand exista vointa politica, provocarile pot deveni oportunitati. Am dorit sa reafirm sustinerea Romaniei pentru suveranitatea, unitatea si integritatea teritoriala a Ucrainei", a spus Klaus Iohannis.

De asemenea, acesta a mentionat ca masurile convenite la Minsk, in luna februarie, privind situatia din estul Ucrainei "trebuie implicat integral si neconditionat".

"Mentinerea cursului reformelor este cel mai bun mesaj privind angajamentul Ucrainei pe calea europeana", a mai spus presedintele.

Iohannis, la plecarea la Kiev: Romania sustine integritatea teritoriala a Ucrainei (Video)

De asemenea, Petro Porosenko a remarcat ca este prima vizita a unui presedinte roman in aceasta tara in ultimii 7 ani.

"Am hotarat sa reanimam activitatea comisiei prezidentiale mixte si aceasta activitate sa inceapa cu ocazia vizitei mele la Bucuresti", a afirmat liderul de la Kiev, adaugand ca trebuie sporita cooperarea dintre cele doua state privind infrastructura si energia, dar si ca au fost abordate "probleme care traditional au fost sensibile".

Presedintele ucrainean a mai precizat ca o delegatie a companiei Naftogaz va ajunge la Bucuresti, saptamana viitoare, dar si ca isi doreste infiintarea unei curse aeriene directe intre capitalele celor doua tari.

Nu in ultimul rand, cei doi sefi de stat au discutat si probleme de securitate din bazinul Marii Negre, cu precadere despre Republica Moldova si Transnistria, convenindu-se ca cei doi presedinti sa faca tot posibilul pentru ca Transnistria sa fie reintegrata in Moldova.

Potrivit corespondentului Ziare.com, Petro Porosenko a ascultat declaratia lui Iohannis in limba romana, fara traducere, iar la final a spus "Multumesc, buna ziua", in limba romana, el fiind nascut in Bolgrad, la cateva zeci de kilometri de Romania, localitate care a facut parte din Regatul Romaniei in perioada interbelica.

La randul sau, presedintele roman a salutat Garda de Onoare de la Administratia Prezidentiala in limba ucraineana.

Iohannis, momente de reculegere la Monumentul Victimelor Holodomorului si la Maidan

Presedintele Klaus Iohannis efectueaza, marti, o vizita in Ucraina, la invitatia omologului sau Petro Porosenko lansata la inceputul lunii februarie, cu ocazia participarii celor doi la lucrarile Consiliului European.

Presedintele Romaniei are programate si discutii si cu presedintele Radei Supreme a Ucrainei, Volodimir Groisman, dar si cu premierul Arseni Iateniuk.

Eveniment Quarterly Report

Boloș, despre pachetul de măsuri fiscale: „Guvernul aduce bani suplimentari de la bănci, de la corporațiile multinaționale”
Boloș, despre pachetul de măsuri fiscale: „Guvernul aduce bani suplimentari de la bănci, de la corporațiile multinaționale”
Ministrul Finanţelor Marcel Boloş a declarat că, prin măsurile luate, Executivul ”nu a făcut altceva decât să aducă bani suplimentari” la buget, de la companii. El susţine că...
Asumarea răspunderii Guvernului în Parlament. USR nu depune moțiune de cenzură, dar contestă legea la CCR
Asumarea răspunderii Guvernului în Parlament. USR nu depune moțiune de cenzură, dar contestă legea la CCR
Vicepreşedintele USR Dan Barna a declarat marţi, după angajarea în Parlament a răspunderii Guvernului pe proiectul de lege privind măsurile fiscal-bugetare, că o moţiune de cenzură nu are...
#Klaus Iohannis Ucraina, #Iohannis Ucraina UE, #Iohannis conferinta Petro Porosenko , #presedinte