Iohannis, despre un posibil referendum pe tema monarhiei: O fumigena

Miercuri, 20 Decembrie 2017, ora 17:51
5333 citiri
Iohannis, despre un posibil referendum pe tema monarhiei: O fumigena
Foto: Administratia Prezidentiala

Presedintele Klaus Iohannis sustine ca un referendum in ceea ce priveste schimbarea formei de guvernamant in monarhie reprezinta "o fumigena".

"Un referendum pe tema monarhiei este o fumigena", a declarat seful statului, miercuri, la o discutie informala cu jurnalistii.

Potrivit presedintelui, un referendum pe aceasta tema nu este posibil din punct de vedere constitutional, precizand ca aceasta tema este artificiala.

Referitor la statul Casei Regale, presedintele a spus ca este nevoie de o clarificare, dar "rezonabila".

Ipoteza convocarii unui referendum pe tema monarhiei a fost enuntata luni de presedintele executiv al PSD, Niculae Badalau.

El a apreciat ca poporul roman poate fi intrebat daca vrea republica sau monarhie si a aratat ca PSD nu exclude ca un astfel de referedum sa aiba loc in viitorul apropiat.

Intrebat daca se poate face un refernedum monarhie versus republica, Badalau a spus ca el este republican, intrucat asa s-a nascut si ca a cunoscut din carti despre regalitatea din Romania.

"Dar cred ca poporul poate fi intrebat cu privire la lucrul asta. Nu e un lucru rau, tinand cont ca tarile care au monarhii sunt tari dezvoltate", a adaugat Badalau.

El a spus ca aceste referendum despre republica versus monarhie este "un proiect de viitor la care si politicienii impreuna cu presedintele si foarte multi factori trebuie sa se aseze la masa sa discute", nefiind "un proiect care sa-l vanturam pe strada".

Tariceanu vrea sa scape de presedinte, Tudose e impotriva: Sunt republican

Au aparut apoi si reactii pe aceasta tema, presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, afirmand ca optiunile sale monarhice sunt cunoscute, dar ca un referendum trebuie precedat de o ampla dezbatere in timpul careia cetatenii sa fie convinsi de utilitatea schimbarii formei de guvernamant.

"Organizarea unui referendum presupune intai o dezbatere si cred ca in special pe acest subiect e nevoie nu numai de o dezbatere, ci si de a cantari foarte bine argumentele in favoarea organizarii unui referendum.

Sunt convins ca in ultima perioada, iar acest lucru l-am vazut inca din 2011, cand a venit Regele Mihai in Parlament, simpatia pentru Casa Regala a crescut foarte mult si increderea romanilor in forma de guvernamant denumita monarhia constitutionala.

Cred ca un astfel de subiect merita o dezbatere cat mai ampla la nivelul societatii, dar trebuie sa reunim acele forte care sunt favorabile si sa convingem cat mai multi dintre cetateni cu privire la utilitatea schimbarii formei de guvernamant.

Acest lucru, in cazul in care subiectul va deveni unul de interes, putem sa demaram aceste discutii anul viitor", a declarat Calin Popescu Tariceanu.

In schimb, pe marginea acestui subiect, premierul Mihai Tudose a invocat faptul ca este republican.

"Cam care e pozitia mea in ceea ce priveste monarhia? Sunt republican", a raspuns Tudose, intrebat despre posibilitatea organizarii unui referendum pe tema monarhiei.

Citește și:
Moțiune simplă împotriva ministrului Bode: ”Pentru acest eșec trebuie să existe și responsabili”
Moțiune simplă împotriva ministrului Bode: ”Pentru acest eșec trebuie să existe și responsabili”
USR şi Forţa Dreptei vor depune moţiune simplă împotriva ministrului Afacerilor Interne Lucian Bode, „pentru eşecul înregistrat în procesul de aderare la Schengen”, a anunţat Ludovic...
Bode invocă detașat intrarea în Schengen în martie: ”Nu s-a pus problema decuplării de Bulgaria”
Bode invocă detașat intrarea în Schengen în martie: ”Nu s-a pus problema decuplării de Bulgaria”
Ministrul de Interne Lucian Bode a declarat că o decizie privind aderarea României la spaţiul Schengen poate fi luată la Consiliul JAI care este programat să aibă loc în luna martie. El...