Iohannis dezvaluie ca l-a chemat pe procurorul general la Cotroceni ca sa vorbeasca de Kovesi

Joi, 06 Octombrie 2016, ora 11:11
5809 citiri
Iohannis dezvaluie ca l-a chemat pe procurorul general la Cotroceni ca sa vorbeasca de Kovesi
Foto: Captura video Administratia Prezidentiala

Presedintele Klaus Iohannis a dezvaluit ca intalnirea despre care a vorbit miercuri seara cu procurorul general Augustin Lazar a avut loc la Cotroceni. Astfel, seful statului l-a chemat pe Lazar pentru a-i cere ca ancheta in cazul Kovesi-Ghita sa se desfasoare mai rapid.

De asemenea, Iohannis a aratat ca joi dimineata a avut o "intalnire importanta", motiv pentru care nu a mai participat la deschiderea evenimentului "Diaspora Business Summit - Impreuna pentru Romania" de la Cotroceni, unde a fost reprezentat de doi dintre consilierii sai.

Intrebat de jurnalisti daca este vorba de Kovesi sau o alta persoana care ar fi implicata cumva in dosarul de plagiat, Iohannis a refuzat sa raspunda, mentionand doar ca "toate intalnirile pe care le am sunt importante pentru deciziile pe care le iau". Presedintele a mers ulterior la evenimentul de business, insa doar i-a salutat pe participanti si a plecat.

In ceea ce priveste intalnirea cu procurorul general, Klaus Iohannis a tinut sa explice, joi dimineata, de ce a vrut sa discute cu acesta. Presedintele a vrut sa puncteze ca discutiile s-au referit, in general, la rezolvarea mai rapida a dosarelor cunoscute, nu neaparat la cazul Kovesi, dupa cum s-a inteles cu o zi in urma.

"Am avut o intalnire cu procurorul general aici, la Cotroceni, si l-am rugat sa ia toate masurile pentru a introduce mai multe celeritate in exercitiul cercetarilor. Avem dosare extrem de vechi, cel al Mineriadei, al Revolutiei. Este inacceptabil sa stam noi asa si sa nu stim cine au fost vinovatii la Revolutie si Mineriada.

Vorbim de oameni care au incalcat legea, nu de o vina istorica. E treba procurorilor, nu a istoricilor, iar cine a gresit va plati. In context mai larg, am rugat sa se ia masuri pentru a face cercetarile mai rapid, pentru a trimite dosare in instanta", a precizat Klaus Iohannis.

Asta in conditiile in care Iohannis declara, miercuri seara, ca l-a rugat pe acesta "ca, in virtutea atributiilor domniei sale, sa se ocupe ca aceasta cercetare (Kovesi-Ghita - n.red.) sa se faca cu celeritate", insa nu a spus in ce conditii a avut loc discutia, daca la telefon sau personal.

In scurt timp au venit si lamuriri de la Parchetul instantei supreme, care a precizat ca discutia dintre cei doi a avut loc intr-un context oficial (fara sa mentioneze ca Augustin Lazar a fost chemat la Cotroceni), iar tema a fost gasirea unui echilibru intre resurse si obiective, astfel incat dosarele mediatizate sa fie rezolvate mai rapid.

In plus, reprezentantii Parchetului au subliniat ca procurorul general nu primeste telefoane in care sa i se spuna cum trebuie solutionate dosarele.

#Iohannis procuror general Cotroceni , #presedinte