Iohannis, discutii cu directorul OMV despre sistemul de redevente si exploatarile din Marea Neagra

Joi, 26 Noiembrie 2015, ora 20:54
2941 citiri
Iohannis, discutii cu directorul OMV despre sistemul de redevente si exploatarile din Marea Neagra

Presedintele Klaus Iohannis a avut, joi, o intalnire cu Directorul General al OMV, Rainer Seele, in cadrul careia s-a discutat despre viitorul sistem de taxare din domeniul energiei si resurselor naturale, exploatarile din Marea Neagra si proiectul energetic BRUA.

Potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale, in cadrul intrevederii a fost prezentata activitatea grupului si prioritatile pentru urmatoarea perioada, cele mai importante proiecte regionale, precum si perspectivele pietelor de titei si gaze naturale in anul 2016. In acest sens, s-a discutat si despre "importanta viitorului sistem de taxare din domeniul energiei si resurselor naturale", fiind subliniata necesitatea predictibilitatii fiscale "intr-un cadru stimulativ si avantajos, atat pentru investitori, cat si pentru stat".

Totodata, a fost reiterata importanta majora a parteneriatului dintre OMV Petrom si Exxon-Mobile privind exploatarea zacamintelor din Marea Neagra, se mai arata in comunicat.

Un alt subiect de discutie a fost proiectul BRUA (Bulgaria - Romania - Ungaria - Austria), un coridor energetic "care ar asigura Romaniei oportunitati suplimentare in privinta exportului regional de gaz".

"Intalnirea a consfintit un bun prilej pentru a reinnoi angajamentul de cooperare si dialog intre OMV si statul roman, pentru consolidarea rezultatelor pe termen scurt si valorificarea durabila a cooperarii economice, pe baza de incredere si beneficii mutuale", se mai arata in comunicat.

Legea redeventelor ar putea trece prin Parlament in prima parte anului viitor, iar aplicarea acesteia sa se faca din 2017, declara, in luna octombrie, fostul ministru al Finantelor Publice, Eugen Teodorovici. Acesta preciza atunci ca a avut o discutie cu echipa Fondului Monetar International pe tema redeventelor. De asemenea, Teodorovici afirma ca legea ar urma sa ajunga in Parlament anul acesta, sa fie dezbatuta si aprobata in prima parte anului viitor si sa se aplice din 2017. Teodorovici a refuzat sa ofere insa detalii despre valoarea redeventelor din viitoarea lege.

De mentionat ca Artur Stratan, presedintele Asociatiei Romane a Companiilor de Explorare si Productie Petroliera (ROPEPCA), anticipa in luna septembrie anuntul facut de ministrul de atunci Teodorovici, afirmand ca noua lege a redeventelor ar putea intra in vigoare de la 1 ianuarie 2017. Artur Stratan sublinia ca nivelul

Citeste si:
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Prețul carburanților a fost intens dezbătut de coaliția de guvernare, până ce s-a ajuns la soluția compensării cu 50 de bani (inițial fiind vorba de 1 leu). Mulți dintre politicienii care...
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un politician român spune că i-au ajuns două mandate de deputat în Parlamentul României și nu mai vrea să candideze pentru această funcție în 2024. Nu se lasă însă de politică....