Iohannis e multumit de cum ne-am descurcat la presedintia UE: Romania e mult mai buna decat imaginea pe care o are

Vineri, 21 Iunie 2019, ora 14:46
5699 citiri
Iohannis e multumit de cum ne-am descurcat la presedintia UE: Romania e mult mai buna decat imaginea pe care o are
Foto: Administratia Prezidentiala

Romania a fost laudata pentru rezultatele obtinute in cele 6 luni in care a detinut presedintia rotativa a Consiliului UE, iar Klaus Iohannis s-a aratat multumit, subliniind in conferinta de presa tinuta vineri alaturi de Donald Tusk si Jean-Claude Juncker ca "Romania e mult mai buna decat imaginea pe care o are".

Atat presedintele Consiliului European, Donald Tusk, cat si presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, au subliniat rezultatele bune inregistrate in ultimele 6 luni, in care Romania a detinut presedintia semestriala, mentionand cele 90 de proiecte inchise in aceasta perioada.

Donald Tusk a mentionat in discursul sau modul in care Romania a organizat summit-ul de la Sibiu si a subliniat faptul ca UE doreste o relatie apropiata cu Marea Britanie dupa Brexit, mentionand insa ca "acordul de iesire nu va fi renegociat".

La randul sau, Jean-Claude Juncker a spus ca este recunoscator pentru modul in care Romania s-a achitat de responsabilitatile primite odata cu exercitarea, pentru prima oara, a presedintiei rotative, apreciind "activitatea presedintelui, guvernului si, mai ales, ambasadorului Romaniei la Bruxelles", potrivit traducerii oficiale.

Presedintele Klaus Iohannis a multumit si el pentru aprecierile exprimate si a subliniat ca trebuie mentinut in continuare "spiritul de la Sibiu".

"In primul rand, Agenda Strategica pe care am adoptat-o reflecta in totalitate cele zece angajamente pe care le-am luat impreuna la Sibiu, 'in spiritul Summit-ului de la Sibiu', cum imi place mie sa il numesc.

Acum, principalul obiectiv este sa ramanem uniti, sa fim hotarati si eficienti in eforturile noastre de a implementa aceasta Agenda si de a obtine rezultate pentru toti. Romania este puternic angajata in indeplinirea acestui obiectiv.

Salut in mod deosebit faptul ca principalele prioritati si linii de actiune pe care le identifica Agenda Strategica reflecta viziunea noastra comuna in ceea ce priveste viitorul Uniunii. Acesta este un semn clar de unitate si coeziune.

Protejarea cetatenilor, a libertatilor si valorilor lor ar trebui sa fie interesul central al viitoarelor noastre actiuni comune, dat fiind ca ne confruntam cu un numar din ce in ce mai ridicat de amenintari atat din interior, cat si din afara granitelor noastre.

Recent, Consiliul a adoptat in mod oficial un numar de dosare legislative semnificative care au fost finalizate sub Presedintia Romaniei, in ceea ce priveste Uniunea Bancara, imbunatatirea regimului de munca si al drepturilor sociale, aprofundarea Pietei Unice, decarbonizarea transportului si progresul privind consolidarea Europei Digitale", a mai spus, printre altele, presedintele Iohannis.

In discursul sau, seful statului si-a exprimat regretul ca "nu s-a putut ajunge la un consens pentru atingerea obiectivului de emisii zero de CO2 la orizontul anului 2050".

"As vrea sa inchei spunand ca salut faptul ca, la solicitarea mea, liderii europeni au fost de acord sa introducem o referire la Republica Moldova in textul de concluzii. In opinia mea, acordul liderilor europeni pentru consolidarea sprijinului Uniunii fata de Republica Moldova prin masuri concrete este foarte important", a subliniat Klaus Iohannis.

Cei trei lideri au raspuns si la cateva intrebari adresate de jurnalistii prezenti la conferinta de presa, presedintele Iohannis avand ocazia sa isi exprime inca o data satisfactia cu privire la activitatea depusa de reprezentantii Romaniei in aceste 6 luni.

Intrebat care este mostenirea pe care o lasa presedintia romana, acum cand intreaga Europa se transfera de la un peisaj politic la altul, Klaus Iohannis a remarcat pentru inceput: "Nu putem crea o mostenire in 6 luni, dar poti face treaba buna".

"Putini au avut asteptari foarte mari cand am inceput presedintia, multi se asteptau sa fim mediocri, dar eu am luat foarte in serios laudele presedintilor Tusk si Juncker. Presedintia romana a incheiat 90 de dosare, ceea ce arata nu numai intensitatea si cantitatea muncii noastre, ci si calitatea.

Suntem buni parteneri, negociatori, si avem institutii cu standarde ridicate, iar echipa romana a reusit ceva neasteptat (...) Romania e mult mai buna decat imaginea pe care o are", a mai spus, printre altele, presedintele Klaus Iohannis.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Iohannis Tusk Juncker presedintie UE , #presedinte