Iohannis: Evreii din Romania au fost victimele politicilor antisemite si criminale

Marti, 27 Ianuarie 2015, ora 16:59
4542 citiri
Iohannis: Evreii din Romania au fost victimele politicilor antisemite si criminale
Foto: Facebook/Klaus Iohannis

Presedintele Klaus Iohannis a vorbit marti despre ororile Holocaustului, in cadrul ceremoniei de decorare a unor supravietuitori romani de la Auschwitz.

Klaus Iohannis a acordat Ordinul National "Serviciul Credincios" in grad de Cavaler unui numar de sapte victime ale Holocaustului, la implinirea a 70 de ani de la eliberarea prizonierilor din lagarul de exterminare.

"Ceremonia de decorare are loc la exact 70 de ani de la eliberarea lagarului de concentrare de la Auschwitz-Birkenau. Prin intermediul ei, aducem un omagiu pios victimelor Holocaustului din cel de-al Doilea Razboi Mondial.

Ganduri despre Auschwitz de la Iohannis, Ponta si Elena Basescu

Ziua eliberarii acestui teribil complex de exterminare este dedicata memoriei suferintei, vocilor rezistentei si preocuparii pentru aducerea aminte. Momentul de astazi mai inseamna ca noi, ca natiune, ne opunem ignorarii trecutului si nu ne ferim sa discutam deschis despre culpabilitate si responsabilitate", a declarat Iohannis, la Palatul Cotroceni, unde a inmanat decoratiile celor trei batrane prezente la ceremonie.

Seful statului a spus ca genocidul de la Auschvwitz a fost posibil din cauza "ignorantei in fata discriminarii, acceptarii in fata crimelor si napasarii in fata urii".

"Deportati in Transnistria de regimul antonescian sau la Auschwitz de autoritatile hortiste, evreii din Romania au fost victimele politicilor antisemite si criminale. Convoaie de barbati, femei, copii si batrani au parasit satele, mii de suflete nevinovate au disparut si, odata cu ele, datoria morala si spiritul civic", a amintit Klaus Iohannis.

Cum arata Auschwitz dupa 70 de ani de la eliberare - imagini spectaculoase din drona (Video)

Presedintele a subliniat ca statul roman "si-a insusit lectiile trecutului" si a actionat impotriva uitarii, antisemitismului si xenofobiei. Totodata, Iohannis a asigurat ca va face demersuri, in calitatea sa de presedinte, sa pastreze memoria victimelor Holocaustului si sa onoreze adevarul istoric.

Omagiu romanilor care si-ai riscat viata pentru altii

Iohannis a vorbit si despre romanii care "in acele vremuri tulburi de deruta si disperare au dat dovada de solidaritate umana, si-au riscat libertatea si viata pentru a salva de la moarte semeni evrei si rromi".

"Gesturile lor curajoase reprezinta pentru noi un exemplu. Mi-as dori mult ca, in anii ce vin, in paralel cu comemorarea victimelor, sa incercam sa cunoastem cat mai multi dintre bravii romani care au facut astfel de gesturi in timpul razboiului", a precizat seful statului.

https://ziare.com/international/adolf-hitler/amintiri-terifiante-de-la-auschwitz-tipetele-puternice-deveneau-incet-incet-scancete-apoi-doar-tacere-1344988

"Fie care amintirea victimelor sa ramana vesnic in inimile noastre", a incheiat Iohannis, dupa ce a tinut un moment de reculegere si i-a rugat pe participantii la ceremonie sa se roage o clipa.

La randul sau, una dintre supravietuitoarele de la Auschwitz decorate de Iohannis i-a multumit presedintelui.

"Sunt emotionata ca am primit aceasta decoratie care, de fapt, este decoratia tuturor celor care au suferit si au venit acasa din acest infern. Va multumesc din toata inima ca dvs. nu ati uitat de batranii acestia care au suferit si i-au pierdut pe cei dragi din familia lor. Decoratia reprezinta un fel de consolare pentru suferinta noastra", a spus ea.

Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
Nicușor Dan, la depunerea candidaturii pentru Capitală: Va fi o luptă între oameni care doresc o justiție corectă și clanuri care sug de la bugetul statului
Nicușor Dan, la depunerea candidaturii pentru Capitală: Va fi o luptă între oameni care doresc o justiție corectă și clanuri care sug de la bugetul statului
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei și a listei Drepte Unite pentru alegerile locale din Bucureşti că în această...
#Klaus Iohannis supravietuitori Auschwitz, #Klaus Iohannis decoraii supravietuitori, #Klaus Iohannis Auschwitz, #Klaus Iohannis Holocaust , #presedinte