Iohannis: Exista politicieni romani cu opinii diferite privind viitorul UE, dar Romania sigur e de parere cu mine

Duminica, 26 Martie 2017, ora 20:10
5084 citiri
Iohannis: Exista politicieni romani cu opinii diferite privind viitorul UE, dar Romania sigur e de parere cu mine
Foto: Administratia Prezidentiala

Presedintele Klaus Iohannis a declarat ca nu trebuie sa creada cineva ca in Romania toti politicienii au aceeasi opinie cu a sa in ceea ce priveste viitorul tarii noastre in UE, insa cele doua entitati care raspund de politica europeana, Presedintia si Guvernul, au aceeasi pozitie.

Presedintele a fost intrebat, la intalnirea pe care a avut-o duminica dupa-amiaza, la Roma, cu studenti si cadre didactice de nationalitate romana din Italia, despre faptul ca unii lideri si unele publicatii din Romania il contrazic cu privire la continutul declaratiei pe care a exprimat-o la finalul summitului de la Roma, respectiv ca in urma negocierilor purtate la nivel de lideri europeni a reusit sa nu se intre in discutii pe varianta Europei cu doua viteze.

"Pai, daca ar fi de aceeasi parere cu mine, nu ar face nota discordanta si nu le-ar da nimeni atentie, asa ca folosesc metoda contrazicerii. Nu, e doar partial adevarat. In realitate, exista lideri in Romania care au alta opinie fata de cea exprimata de mine, numai ca ei regreta ca nu pot sa ajunga sa-si expuna parerea lor, de exemplu, in Consiliul European.

Pentru a lamuri aceste chestiuni, am promis in tara inca de acum doua saptamani ca, dupa aceasta intalnire de la Roma, voi avea eu grija sa existe diferite formate, si politice si cu societatea civila in Romania, unde se discuta tocmai despre aceste lucruri.

Sa nu creada cineva ca in Romania toti politicienii au aceeasi parere ca mine, dar Romania sigur are aceeasi parere cu mine fiindca doua entitati care raspund de politica europeana, presedintele si Guvernul, avem aceeasi opinie. Deci, intre opiniile exprimate de mine si de reprezentantii Guvernului nu o sa gasiti diferente sau divergente. Si asta este un lucru bun.

Dar, pe de alta parte, exista, de exemplu, politicieni chiar destul de profilati, din pacate, care sunt de parere ca noi nu trebuie sa mergem pe aceasta idee, noi trebuie sa ne separam si sa mergem mai degraba cu state care au alta viziune", a declarat Klaus Iohannis.

Acesta a adaugat, legat de Europa cu mai multe viteze, ca a fost foarte implicat in discutiile pregatitoare pentru evenimentul de la Roma, tocmai pentru a evita un concept pe care-l considera "daunator".

"Nu am fost singur, au fost destul de multi alti lideri care au spus: 'Da, asa este, nu trebuie sa mergem pe conceptul unei Europe cu doua viteze, ci sa gasim alte abordari, pozitive' (...) Si, asa s-a ajuns ca nu s-a dat nicaieri la intalnirea de la Roma de ieri (sambata - n.red.) Europa mai multor viteze.

Eu cred ca este o reusita a Romaniei si a celorlalti care au aceeasi abordare, sa trecem de la o abordare care, cel putin in sintagma, ar fi fost una de tip 'pasi inapoi' sau negativa, sa trecem la o abordare de 'pasi inainte', optimista.

Una este sa vorbesti despre Europa multor viteze, sau doua viteze, unde destul de clar Europa de Est nu ar fi fost in prima viteza, si sa treci dincolo sa vorbesti despre o cooperare consolidata, cu ritmuri diferite, care este un lucru cu totul altul decat statuarea acelei diferente intre mai multe Europe", a evidentiat seful statului.

Eveniment Quarterly Report

Guvernul pregătește o reformă în jocurile de noroc: ”Nicio companie fără sediu în România nu va mai putea avea această activitate”
Guvernul pregătește o reformă în jocurile de noroc: ”Nicio companie fără sediu în România nu va mai putea avea această activitate”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat luni că în şedinţa de joi va veni cu reforma în jocurile de noroc, astfel că nicio companie, dacă nu are sediul social în România, nu va mai putea avea...
Cât se mai tergiversează desființarea pensiilor speciale. „În acest moment Ministerul Justiţiei urmează să înainteze modificările”
Cât se mai tergiversează desființarea pensiilor speciale. „În acest moment Ministerul Justiţiei urmează să înainteze modificările”
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat că reprezentanţii Comisiei Europene au transmis punctul lor de vedere asupra pensiilor speciale, iar acum urmează ca Ministerul Justiţiei să înainteze...
#Klaus Iohannis lideri Romania opinii UE, #Klaus Iohannis Europa doua viteze, #Iohannis lideri romani opinii UE , #presedinte