Iohannis: Exista politicieni romani cu opinii diferite privind viitorul UE, dar Romania sigur e de parere cu mine

Duminica, 26 Martie 2017, ora 20:10
4358 citiri
Iohannis: Exista politicieni romani cu opinii diferite privind viitorul UE, dar Romania sigur e de parere cu mine

Presedintele Klaus Iohannis a declarat ca nu trebuie sa creada cineva ca in Romania toti politicienii au aceeasi opinie cu a sa in ceea ce priveste viitorul tarii noastre in UE, insa cele doua entitati care raspund de politica europeana, Presedintia si Guvernul, au aceeasi pozitie.

Presedintele a fost intrebat, la intalnirea pe care a avut-o duminica dupa-amiaza, la Roma, cu studenti si cadre didactice de nationalitate romana din Italia, despre faptul ca unii lideri si unele publicatii din Romania il contrazic cu privire la continutul declaratiei pe care a exprimat-o la finalul summitului de la Roma, respectiv ca in urma negocierilor purtate la nivel de lideri europeni a reusit sa nu se intre in discutii pe varianta Europei cu doua viteze.

"Pai, daca ar fi de aceeasi parere cu mine, nu ar face nota discordanta si nu le-ar da nimeni atentie, asa ca folosesc metoda contrazicerii. Nu, e doar partial adevarat. In realitate, exista lideri in Romania care au alta opinie fata de cea exprimata de mine, numai ca ei regreta ca nu pot sa ajunga sa-si expuna parerea lor, de exemplu, in Consiliul European.

Pentru a lamuri aceste chestiuni, am promis in tara inca de acum doua saptamani ca, dupa aceasta intalnire de la Roma, voi avea eu grija sa existe diferite formate, si politice si cu societatea civila in Romania, unde se discuta tocmai despre aceste lucruri.

Sa nu creada cineva ca in Romania toti politicienii au aceeasi parere ca mine, dar Romania sigur are aceeasi parere cu mine fiindca doua entitati care raspund de politica europeana, presedintele si Guvernul, avem aceeasi opinie. Deci, intre opiniile exprimate de mine si de reprezentantii Guvernului nu o sa gasiti diferente sau divergente. Si asta este un lucru bun.

Dar, pe de alta parte, exista, de exemplu, politicieni chiar destul de profilati, din pacate, care sunt de parere ca noi nu trebuie sa mergem pe aceasta idee, noi trebuie sa ne separam si sa mergem mai degraba cu state care au alta viziune", a declarat Klaus Iohannis.

Acesta a adaugat, legat de Europa cu mai multe viteze, ca a fost foarte implicat in discutiile pregatitoare pentru evenimentul de la Roma, tocmai pentru a evita un concept pe care-l considera "daunator".

"Nu am fost singur, au fost destul de multi alti lideri care au spus: 'Da, asa este, nu trebuie sa mergem pe conceptul unei Europe cu doua viteze, ci sa gasim alte abordari, pozitive' (...) Si, asa s-a ajuns ca nu s-a dat nicaieri la intalnirea de la Roma de ieri (sambata - n.red.) Europa mai multor viteze.

Eu cred ca este o reusita a Romaniei si a celorlalti care au aceeasi abordare, sa trecem de la o abordare care, cel putin in sintagma, ar fi fost una de tip 'pasi inapoi' sau negativa, sa trecem la o abordare de 'pasi inainte', optimista.

Una este sa vorbesti despre Europa multor viteze, sau doua viteze, unde destul de clar Europa de Est nu ar fi fost in prima viteza, si sa treci dincolo sa vorbesti despre o cooperare consolidata, cu ritmuri diferite, care este un lucru cu totul altul decat statuarea acelei diferente intre mai multe Europe", a evidentiat seful statului.

Citeste si:
A murit răscoala lui Dacian Cioloș. Parlamentarii PLUS n-au vrut să-l urmeze - SURSE
A murit răscoala lui Dacian Cioloș. Parlamentarii PLUS n-au vrut să-l urmeze - SURSE
Europarlamentarul USR Dacian Cioloș s-a răzgândit: nu mai rupe partidul. Fostul premier nu a reușit să-i convingă pe parlamentarii proveniți din vechiul PLUS să-l urmeze într-un nou...
Avocat, despre cererea de azil politic a lui Oprescu în Grecia: ”Cum e posibil să spună că România îl persecută politic?”
Avocat, despre cererea de azil politic a lui Oprescu în Grecia: ”Cum e posibil să spună că România îl persecută politic?”
Avocatul Adrian Cuculis a dat detalii referitoare la cererea controversată a lui Sorin Oprescu, fost primar al Capitalei, prin care a solicitat azil politic în Grecia. "Cum credeți că este...