Iohannis: Exista un risc major ca epidemia sa se reaprinda foarte usor. UE ne-a dat deja 1,5 miliarde de euro

Joi, 23 Aprilie 2020, ora 14:25
14001 citiri
Iohannis: Exista un risc major ca epidemia sa se reaprinda foarte usor. UE ne-a dat deja 1,5 miliarde de euro

Presedintele Klaus Iohannis a sustinut, joi, o noua declaratie de presa la Palatul Cotroceni in cadrul careia a subliniat inca o data ca trebuie sa respectam in continuare masurile impuse impotriva raspandirii COVID-19 pentru ca exista riscul ca epidemia sa se reaprinda foarte usor.

Presedintele a subliniat ca inca nu putem vorbi despre plafonarea curbei trasate de noile cazuri, dimpotriva, suntem pe panta ascendenta, asa ca trebuie sa respectam in continuare masurile "cu strictete".

In programul presedintelui Romaniei figureaza astazi doua videoconferinte cu liderii europeni, una organizata de PPE (ora 12) si una organizata cu toti membrii Consiliului European (ora 16), la care vor fi discutate masurile privind gestionarea pandemiei de COVID-19.

In acest context, Klaus Iohannis a facut un apel la unitate si solidaritate in UE, reamintind ca Romania deja beneficiaza de o suma consistenta din banii europeni pentru sustinerea sistemului de sanatate si a economiei, dar nu numai.

Citeste textul integral al declaratiei sustinute de Klaus Iohannis.

Declaratia presedintelui poate fi urmarita in format video aici:

Ziare.com a transmis principalele declaratii ale presedintelui in format LIVE text:

- Din pacate, am depasit numarul de 10.000 de persoane infectate si avem o crestere semnificiativa - aproape 400 de cazuri noi in ultimele 24 de ore.

- Suntem pe un trend ascendent al pandemiei si trebuie sa respectam masurile cu strictete.

- Nu ne aflam inca in etapa in care putem vorbi de o plafonare. In statele care au relaxat masurile mai devreme, se vorbeste despre o reinfectare.

- Exista un risc major ca epidemia sa se reaprinda foarte usor.

- Eforturile nationale trebuie in mod obligatoriu dublate de un efort comun la nivel european.

- Astazi, de la ora 16, voi participa la o noua conferinta cu membrii Consiliului European. Foaia comuna de parcurs prezentata recent este principalul subiect pe care il vom aborda.

- Romania sustine aceasta initiativa. Unul dintre cele mai importante obiective este asigurarea unei autonomii strategice a UE, ma refer la sectoare vitale precum sanatatea. Criza ne-a aratat cat de important e un sistem de sanatate solid.

- Statele UE trebuie sa isi imbunatateasca semnificativ sistemele de sanatate.

- Un alt obiectiv este asigurarea unui program masiv de investitii si relansarea industriilor si serviciilor puternic afectate. E necesara o finantare substantiala la nivel UE.

- Voi sustine crearea unui fond de redresare economica.

- Sectorul medical si cel economic sunt cele mai afectate de pandemie.

- Voi sustine ferm politicile clasice - politica de coeziune si cea de agricultura nu isi pierd relevanta, dimpotriva.

- Prin masurile luate, la nivel UE a fost deja mobilizata pentru Romania o suma de peste 1,5 miliarde de euro - pentru IMM, pentru achizitia de echipamente medicale, pentru sustinerea somajului tehnic, pentru stimulente de risc pentru cadrele medicale si pentru asistentii sociali. Fondurile sunt disponibile acum si vor fi folosite de Guvern.

- Solidaritatea si unitatea sunt indispensabile si trebuie sa prevaleze acum. Asa cum virusul nu tine cont de granite, si noi, in marea familie europeana, trebuie sa trecem peste barierele artificiale care ne pot bloca.

***

Joi dupa amiaza, de la ora 17:00, are loc o noua sedinta de guvern, la Palatul Victoria.

Este a treia declaratie de presa pe care presedintele Iohannis o sustine in aceasta saptamana, de la ora 14:00, la Palatul Cotroceni. Marti si miercuri seful statului a transmis mesaje legate de masurile care au fost sau urmeaza sa fie luate de Guvern cu privire la COVID-19.

Afla mai multe despre:

Ramai pe Ziare.com pentru a afla cele mai noi informatii despre evolutia pandemiei de Covid-19, transmise in format LIVE text.

C.B.

Citeste si:
Cum a ajuns președintele Klaus Iohannis de la discursul obsesiv anti-PSD la a arunca PNL în brațele social-democraților
Cum a ajuns președintele Klaus Iohannis de la discursul obsesiv anti-PSD la a arunca PNL în brațele social-democraților
După ce în ultimii doi ani președintele Klaus Iohannis a lansat atacuri din ce în ce mai acide la adresa PSD, iar anul trecut spunea despre partidul condus de Marcel Ciolacu că este...
Reglare de conturi la vârful PSD Iași. Președintele organizației îl acuză pe fostul secretar general că l-a agresat
Reglare de conturi la vârful PSD Iași. Președintele organizației îl acuză pe fostul secretar general că l-a agresat
Reglări de conturi la vârful PSD Iași. Preşedintele Maricel Popa îl acuză pe Vasile Cîtea că l-ar fi strâns de gât, obţinând schimbarea acestuia din funcţia de secretar general al...
Sursa: Ziare.com