Iohannis explica de ce a decorat un medic acuzat de luare de mita (Video)

Marti, 26 Mai 2015, ora 12:10
9584 citiri
Iohannis explica de ce a decorat un medic acuzat de luare de mita (Video)
Foto: Administratia Prezidentiala

Administratia Prezidentiala a revenit, marti, cu un nou comunicat in care explica de ce presedintele Klaus Iohannis l-a decorat cu Ordinul "Meritul Sanitar" in grad de Cavaler pe medicul Florin Rusu, urmarit penal pentru luare de mita.

"Ca urmare a informatiilor publicate in mass-media referitoare la decorarea domnului doctor Florin Dumitru Catalin Rusu, sef Sectie Clinica Anestezie si Terapie Intensiva de la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii 'Grigore Alexandrescu' din Bucuresti, Departamentul Comunicare Publica face urmatoarea precizare:

Spitalul 'Grigore Alexandrescu' a fost premiat de curand la Londra drept cel mai bun spital regional, iar managerul spitalului, acad. prof. dr. Dan Mircea Enescu, a primit distinctia de manager al anului din partea Europe Bussiness Assembly din Marea Britanie. In acest context, Administratia Prezidentiala a propus acordarea unei decoratii domnului Dan Mircea Enescu. Domnia sa a considerat ca realizarile spitalului sunt, insa, rodul muncii de echipa si a propus spre decorare mai multe cadre medicale, printre care si domnul doctor Florin Dumitru Catalin Rusu", se arata in comunicatul remis presei marti de Administratia Prezidentiala.

Luni, presedintele Klaus Iohannis a semnat mai multe decrete de decorare, numele lui Florin Rusu aparand pe o lista cu cadre medicale de la Spitalul Grigore Alexandrescu apreciate pentru "rezultatele de exceptie avute in intreaga lor cariera, pentru excelenta cu care au asigurat un act medical de inalta calificare si daruire".

Imediat presa a semnalat faptul ca seful statului a decorat o persoana retinuta in 2013, in prezent cercetata penal pentru faptul ca a conditionat actul medical cerand bani de la familiile unor copii care urmau sa fie operati. Medicul a fost denuntat de mama unui adolescent si a fost prins avand asupra lui plicuri cu bani pe care nu i-a putut justifica.

Aberatia zilei: Iohannis, trezeste-te! Presedintele a decorat un medic care a recunoscut ca a luat mita

Claudiu Dinu, fost consilier al presedintelui Traian Basescu, a comentat cazul la postul Realitatea TV, precizand ca, potrivit Constitutiei si legii 29/2000, decorarea unei persoane este facuta la initiativa presedintelui sau la propunerea unei institutii.

Dinu a reamintit ca medicul anestezist Florin Rusu este "cercetat penal in stare de libertate", iar legea nu interzice ca presedintele sa acorde decoratii unor astfel de persoane.

"E prerogativa presedintelui. Daca presedintele apreciaza, o acorda (decoratia -n.red.), nu e un impediment faptul ca e cercetat", a declarat Claudiu Dinu.

Totusi, exista riscul ca tot presedintele sa fie nevoit sa retraga decoratia in cazul in care persoana respectiva va fi condamnata definitiv, sau "pentru fapte pagubitoare pentru ordinul din care face parte", a mai declarat fostul consilier prezidential.

"Nu putem vorbi de o gafa juridica, atata timp cat nu a fost incalcat un text legal sau Constitutia", a mai subliniat acesta, precizand insa ca o problema care se pune este oportunitatea unei acestei decizii, cata vreme medicul este anchetat pentru "conditionarea actului medical de o sauma de bani".

Ce spune directorul spitalului

Directorul Spitalului "Grigore Alexandrescu", Dan Enescu, a declarat, marti, pentru Mediafax, ca a propus sa fie decorati toti sefii de sectie din spital.

"Seful sectiei ATI, Florin Rusu, nu are nicio ordonanta de trimitere in judecata. Spitalul Grigore Alexandrescu nu a primit niciun astfel de document. Daca ar fi fost o astfel de ordonanta, el nu ar mai fi putut sa ramana sef de sectie.

Mi s-a parut de bun simt sa trec pe lista premiantilor de la Cotroceni toti sefii de sectii si pe directorul medical. Nu m-am gandit ca ar fi existat vreo problema a sefului ATI in urma cu doi ani. Sunt cei care au salvat viata copiilor de la Giulesti, sunt cei care zi de zi se lupta cu cele mai grele cazuri", a afirmat profesorul Dan Enescu.

In plus, acesta a sustinut ca doctorul Rusu l-a informat ca nu a primit vreun document privind o posibila urmarire penala a sa.

In data de 9 aprilie 2013, medicul anestezist Florin Rusu si medicul chirurg Stefan Ozsvath au fost retinuti si ulterior propusi pentru arestare preventiva dupa ce ar fi primit bani pentru a opera trei copii, asupra lor fiind gasiti peste 6.000 de lei, la perchezitia corporala, relata Mediafax.

Curtea de Apel Bucuresti a decis arestarea lui Ozsvath, insa Rusu a fost cercetat in libertate.

"S-a retinut ca, in zilele de 7 si 8 aprilie 2013, pentru a efectua interventiile chirurgicale asupra pacientilor minori C.A.M., C.V.G. si G.L.C., medicul chirurg Ozsvath Gheorghe Stefan a primit cate 600 de lei pentru fiecare interventie chirurgicala. La perchezitia corporala efectuata asupra medicului a fost gasita suma de 3.076 de lei (...)

Totodata, s-a retinut ca, in ziua de 08 aprilie 2013, pentru a participa la cele trei interventii chirurgicale, medicul anestezist Rusu Florin Dumitru Catalin a primit suma de 150 de lei pentru primul pacient, respectiv cate 200 de lei pentru fiecare dintre ceilalti doi pacienti. Medicul avea asupra sa suma de 3.050 de lei la momentul conducerii la sediul Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti", precizau procurorii.

C.B.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#Iohannis decorat Florin Rusu, #Iohannis decorat medic urmarit penal , #presedinte