Iohannis explica de ce a desemnat-o pe Dancila premier si vrea integritatea prevazuta in Constitutie

Marti, 23 Ianuarie 2018, ora 13:19
22429 citiri
Iohannis explica de ce a desemnat-o pe Dancila premier si vrea integritatea prevazuta in Constitutie

Presedintele Klaus Iohannis a explicat marti de ce a mai dat o sansa PSD si a desemnat-o pe Viorica Vasilica Dancila sa formeze cel de al treilea Guvern PSD din ultimul an, anuntand, totodata, ca doreste modificarea Constitutiei astfel incat integritatea sa fie o conditie fundamentala pentru o persoana care ocupa functii in stat.

"Am cantarit toate argumentele si am ajuns la concluzia ca aceasta este varianta pe care trebuie sa o accept. Am avut o intalnire cu doamna Dancila, mi s-ar fi parut ciudat sa o desemnez fara sa o cunosc. Cand am desemnat-o a fost vorba despre parsoana ei, nu despre Guvern", le-a spus Iohannis jurnalistilor prezenti la Cotroceni.

Intrebat ce o recomanda, in opinia lui, pe Dancila sa fie premier, Iohannis a raspuns sec: "Majoritatea parlamentara a recomandat-o".

El a spus ca nu s-a temut ca PSD ar putea sa-l suspende din functie pentru ca nu exista temei si a insistat ca aceasta este o tema falsa vehiculata in spatiul public.

"Nu mi-a fost si nu imi este teama de suspendare. Nu exista niciun motiv pentru o suspendare si cred ca incet, dar sigur, trebuie sa eliminam acest factor din discutia publica. Este o discutie care se poarta, fiindca au mai fost incercari de suspendare la noi, nereusite, si nu cred ca trebuie aceasta posibilitate de suspendare sa fie un argument in dezbaterea publica, in dezbaterea politica. Pentru mine, cu certitudine, acesta nu este un factor de decizie", a precizat seful statului.

Intrebat despre ce se va intampla daca PSD va numi in Guvern persoane care au probleme cu justitia, seful statului ca spus ca principiul integritatii trebuie introdus in Constitutie.

"Aceste discutii deocamdata sunt discutii informale care se poarta. Eu cred ca voi fi informat si oficial despre persoanele care vor fi propuse, insa parerea mea despre persoanele care sunt in curs de a fi cercetate penal, sau care sunt in curs de a fi judecate penal, sau care au condamnari penale, aceasta opinie o cunoasteti. Dupa parerea mea, nu au ce cauta in fruntea statului.

Aceasta pozitie a mea este foarte, foarte bine cunoscuta. Din pacate, ea inca nu se regaseste in Constitutie, dar consider ca trebuie sa facem cu totii impreuna un efort de imbunatatire a acestei situatii. De aceea, am propus si cand am fost la CSM, poate va amintiti, ca, daca tot ne apucam sa discutam despre Constitutie si ce trebuie sa facem mai bine acolo, atunci eu consider ca principiul integritatii trebuie sa fie inscris chiar in Constitutie. (...)

Deocamdata parghiile presedintelui sunt foarte putine in acest demers, de aceea imi doresc ca principiul integritatii sa fie inscris in Constitutie, ca sa nu mai existe aceasta discutie in alta conjunctura. Sper sa trecem cu bine prin aceasta faza", a spus Iohannis.

Luni, Liviu Dragnea intrebat daca persoanele cercetate penal pot face parte din Cabinetul Dancila, seful PSD a raspuns scurt: "Da, am hotarat sa ne facem noi guvernul". Referitor la Paul Stanescu, daca nominalizarea lui depinde de redeschiderea dosarului sau, liderul social democratilor a precizat ca "noi v-am spus ca am hotarat sa tinem cont de voturile romanilor si ne vom face noi guvernul!".

Referitor la declaratiile deputatului Catalin Radulescu, cel ce propunea dezincriminarea abuzului in serviciu, liderul social-democratilor a spus ca nu este de acord cu asa ceva: "Nu am fost de acord (...), drept pentru care nu avem in intentie sa dezincriminam abuzul in serviciu, nici vorba de asa ceva. Atunci cand vom avea o forma finala vom prezenta si vom discuta pe ea, pentru ca nu mai vreau sa discutam despre propuneri care pana la urma nu se vor regasi in programul de guvernare."

Citeste si:
Miniștrii cu care premierul desemnat, Dacian Cioloș, ar putea merge în Parlament. Dan Barna, ministru de Externe, Mihai Goțiu, ministrul Mediului
Miniștrii cu care premierul desemnat, Dacian Cioloș, ar putea merge în Parlament. Dan Barna, ministru de Externe, Mihai Goțiu, ministrul Mediului
Conducerea USR aprobă duminică programul de guvernare şi lista membrilor Cabinetului Cioloş. Printre variantele de lucru discutate în şedinţa Biroului Naţional al partidului se numără Dan...
George Simion se compară cu liderul maghiar Viktor Orban, într-un interviu dat pentru Euronews
George Simion se compară cu liderul maghiar Viktor Orban, într-un interviu dat pentru Euronews
Euronews îi face un portret lui George Simion, lider al partidului Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR), cel care desena zidurile clădirilor cu mesajul "Basarabia e România" în culorile...
Sursa: Ziare.com