Iohannis explica de ce vrea procurorul general in CSAT si ridicarea MCV (Video)

Miercuri, 07 Ianuarie 2015, ora 11:35
5711 citiri
Iohannis explica de ce vrea procurorul general in CSAT si ridicarea MCV (Video)

Presedintele Klaus Iohannis a dat miercuri dimineata unele lamuriri legate de declaratiile facute cu o zi inainte despre ridicarea MCV si necesitatea ca procurorul general sa devina membru CSAT.

Intervievat intr-o emisiune Adevarul Live, seful statului a mentionat ca, in acest moment, in Romania "lupta anticoruptie si impotriva crimei organizate tin de securitatea nationala", iar Consiliul Suprem de Aparare a Tarii se ocupa si de acest domeniu. In plus, presedintele a subliniat ca, din moment ce in CSAT se regaseste ministrul Transporturilor, "lucrurile de care se ocupa procurorul general sunt cel putin la fel de importante".

"Sper sa prindem zilele in care sunt atat de putini corupti incat nu mai constituie o problema de securitate nationala", a adaugat Iohannis.

Iohannis se intalneste cu Juncker - discutii despre MCV

In ceea ce priveste ridicarea Mecanismului de Verificare si Cooperare, presedintele a explicat ca nu isi doreste asta chiar acum.

"Nu am spus ca nu-mi place MCV, dimpotriva. Practic, ce imi doresc e sa lucram cu totii - clasa politica in general - ca sa ajungem sa spuna toata lumea ca instrumentul nu mai e necesar (...) MCV a fost inventat ca si instrument pentru a ajuta Romania si exista obiective clar stabilite. In momentul in care Romania si-a indeplinit obiectivele, este clar ca acest instrument nu mai trebuie sa existe", a declarat Iohannis. In viziunea presedintelui, acest lucru se poate cand Parlamentul si CSM isi incheie mandatul, adica 2016-2017.

Prima propunere marca Iohannis pentru Justitie: CSM, Inalta Curte si Parchetul ICCJ - drept de initiativa legislativa

Cat despre posibilitatea ca Inalta Curte, CSM si procurorul general sa aiba dreptul de a initia legi, seful statului a precizat ca, pe actuala legislatie, "daca in sistemul judiciar sau CSM apare o discutie si se ajunge la concluzia ca trebuie modificata o lege, atunci trebuie sa se adreseze Ministerului Justitiei. Si suntem in situatia in care o putere in stat se poate adresa Parlamentului doar prin intermediul Executivului".

Mesajul lui Iohannis pentru Justitie: Un magistrat e atat de independent cat alege el sa fie

Presedintele Klaus Iohannis a declarat marti ca CSM, Inalta Curte de Casatie si Justitie si Parchetul General ar trebui sa aiba drept de initiativa legislativa.

Totodata, in opinia sefului statului, procurorul general al Romaniei ar trebui sa fie membru al Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT).

"Institutiile trebuie consolidate in ansamblu: DNA, DIICOT, Parchetul General. In perspectiva regandirii institutionale a legii sigurantei nationale si a legii CSAT este util sa vedem daca intre membrii CSAT nu trebuie sa se numere si procurorul general.

Cred ca CSM si Parchetul General ar trebui sa aiba drept de initiativa legislativa. Dumneavoastra stiti cel mai bine ca magistratul trebuie sa judece in baza probelor, nu in baza informatiilor", a spus Klaus Ioahannis la prima sedinta din acest an a Consiliului Superior al Magistraturii, in care s-a ales noua conducere a institutiei.

#Iohannis MCV, #Iohannis justitie, #Iohannis CSM , #presedinte