Iohannis, fara reactie dupa declaratiile controversate ale lui Juncker

Miercuri, 14 Octombrie 2015, ora 14:20
5299 citiri
Iohannis, fara reactie dupa declaratiile controversate ale lui Juncker

Presedintele Klaus Iohannis nu are inca o pozitie oficiala fata de declaratiile presedintelui CE, Jean Claude Juncker, referitoare la o imbunatatire a relatiilor UE cu Rusia in detrimentul SUA, desi intre timp a trecut o saptamana.

Intr-un interviu acordat joia trecuta, Jean Claude Juncker a afirmat ca Uniunea Europeana (UE) trebuie sa-si restabileasca "relatiile practice" cu Rusia si sa nu lase Statele Unite sa "dicteze" in aceasta politica.

"Stiu din conversatiile mele cu Putin ca el nu accepta fraze ca cele de atunci cand Barack Obama a spus ca Rusia este o putere regionala. Ce inseamna acest lucru? Nu poti sa vorbesti despre Rusia asa", a criticat presedintele Comisiei Europene.

Juncker, sfat pentru UE: Sa-si imbunatateasca relatiile cu Rusia, sa nu lase SUA sa "dicteze"

Intrebat, miercuri, de jurnalisti cum comenteaza, presedintele Klaus Iohannis s-a aratat doar surprins, refuzand sa isi expuna public opinia cu privire la pozitia adoptata de Juncker fata de Statele Unite, cu care Romania are un parteneriat strategic.

"Aceasta pozitie este una surprinzatoare si voi afla mai multe detalii cu ocazia intalnirilor pe care le voi avea cu ocazia Consiliului European. Este neobisnuit ca presedintele CE sa faca declaratii in chestiuni cheie fara sa armonizeze aceste declaratii cu statele membre. In acest sens, prefer sa aflu ce a dorit sa spuna si dupa aceea sa comentam", a raspuns presedintele.

Atat Klaus Iohannis, cat si Jean Claude Juncker fac parte din Partidul Popular European (PPE).

Fostul presedinte al Romaniei Traian Basescu a criticat dur, in repetate randuri, afirmatiile facute de Jean Claude Juncker, spunand ca asemenea declaratii au dus si la al doilea Razboi Mondial, iar presedintele CE a aratat astfel ca nu da doi bani pe interesele Romaniei.

"E o involutie formidabila a UE in raporturile cu Rusia. Va asigur ca declaratiile lui Juncker de la Passau nu sunt declaratii facute ca asa crede el. Acele declaratii au avut binecuvantarea Germaniei si a Frantei, nu si a Marii Britanii. Juncker e doar un exponent a unor pozitii a marilor puteri economice si militare din interiorul UE", a sustinut Traian Basescu.

Basescu: M-a contrariat declaratia lui Juncker. Aceasta abordare a dus si la Al Doilea Razboi Mondial

Basescu, nou atac la Juncker: Nu e permis sa faca declaratii fara a da doi bani pe interesele Romaniei (Video)

De asemenea, fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu a adresat, prin intermediul Ziare.com, o scrisoare deschisa presedintelui CE Jean Claude Juncker, in care il intreaba, printre altele, cu cine s-a consultat atunci cand a facut afirmatiile controversate si daca a avut in vedere si interesele Romaniei.

Scrisoare deschisa adresata domnului Jean-Claude Juncker, presedinte al Comisiei Europene

"Cand familia noastra europeana considera ca americanii trebuie indepartati, iar rusii adusi mai aproape, cetatenii romani incep sa isi faca rezerve de apa si alimente si verifica valabilitatea pasapoartelor, mai ales pentru copii. Asa ne-a invatat pe noi istoria sa luam ipocrizia in serios", a subliniat Cristian Diaconescu.

Citeste si:
Există riscul să fie închis centrul de vaccinare de la Romexpo. Ce motiv invocă autoritățile
Există riscul să fie închis centrul de vaccinare de la Romexpo. Ce motiv invocă autoritățile
Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a semnalat, joi, 23 septembrie, că există riscul să fie închis centrul de vaccinare de la Romexpo, în urma respingerii proiectului de rectificare...
Premierul Cîțu, despre rezultatul alegerilor din USRPLUS: ”Este o penalizare pentru cei care au ieșit de la guvernare şi s-au alăturat celor de la AUR”
Premierul Cîțu, despre rezultatul alegerilor din USRPLUS: ”Este o penalizare pentru cei care au ieșit de la guvernare şi s-au alăturat celor de la AUR”
Florin Cîţu a declarat, joi, 23 septembrie, la Râmnicu Vâlcea, despre rezultatul alegerilor din USR PLUS, afirmând că este o ''penalizare'' pentru cei care au ieșit de la guvernare. "În...
Sursa: Ziare.com