Iohannis, fata in fata cu Juncker dupa reactia dura la cererea de revocare a lui Kovesi (Foto)

Vineri, 23 Februarie 2018, ora 16:40
9352 citiri
Iohannis, fata in fata cu Juncker dupa reactia dura la cererea de revocare a lui Kovesi (Foto)
Foto: Ziare.com

Presedintele Klaus Iohannis s-a intalnit, vineri, cu seful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, la Bruxelles, unde participa la reuniunea Consiliului European.

Vizita sefului statului are loc intr-un context delicat, dupa ce ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a cerut joi seara revocarea Laurei Codruta Kovesi de la sefia DNA, fapt ce a atras deja reactii de la institutiile europene, care s-au declarat "ingrijorate" de evolutiile din Romania.

In fotografia obtinuta de Ziare.com, cei doi lideri discuta intr-o nota serioasa, retras, inainte de a intra la lucrarile Consiliului. Seful Comisiei Europene ne-a obisnuit cu o atitudine joviala, relaxata in discutiile cu oficialii.

Vineri dimineata, Comisia Europeana a transmis un comunicat oficial ca reactie la decizia lui Toader de a cere revocarea lui Kovesi.

"Urmarim indeaproape si cu ingrijorare ultimele evolutii. Independenta sistemului judiciar din Romania si capacitatea sa de a lupta impotriva coruptiei sunt puncte esentiale ale unei Romanii puternice in Uniunea Europeana, asa cum au amintit presedintele si prim-vicepresedintele in declaratia comuna de luna trecuta. Vom urmari in continuare cu atentie procedurile declansate impotriva sefei DNA.

In precedentele rapoarte in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare, faptul ca DNA a functionat eficient a fost considerat drept un semn al sustenabilitatii luptei anticoruptie in Romania. Comisia a semnalat ca ar putea reevalua concluziile raportului MCV, daca presiunile la adresa Justitiei vor afecta lupta anticoruptie", se precizeaza in comunicat.

Saptamana viitoare, prim-vicepresedintele Comisiei Europene Frans Timmermans se va afla intr-o vizita oficiala in Romania, deocamdata nefiind anuntat programul intalnirilor.

Juncker tocmai a avut miercuri o intrevedere si cu premierul Viorica Dancila. In conferinta de presa comuna sustinuta dupa discutii, seful Comisiei Europene a spus ca spera ca "sistemul judiciar din Romania nu va fi supus la incercari" si ca stie ca Iohannis vegheaza la acest lucru.

"I-am spus doamnei prim-ministru ca ar trebui ca in anumite zone din Romania sa nu se dea impresia ca statul de drept in anumite elemente componente ale acestuia ar putea sa fie puse sub semnul intrebarii. Am spus doamnei prim-ministru, asa cum am spus si presedintelui, ca am mare incredere in sistemul judiciar din Romania.

In mai multe tari din UE exista probleme in ceea ce priveste aplicarea stricta a regulilor statului de drept. Am evocat aceasta problema, dar eu nu sunt neaparat foarte ingrijorat de situatia din Romania. Stiu ca presedintele Romaniei se ocupa de acest lucru, vegheaza, stiu ca sistemul judiciar functioneaza si doamna prim-ministru tine foarte mult la statul de drept", a spus presedintele Comisiei Europene.

Acum, mingea e din nou la presedintele Iohannis, el fiind cel care decide ce va face cu cerera lui Toader de revocare a lui Kovesi. Pana una alta, abia acum, dupa 20 de ore de la anunt, raportul pe care Toader si-a bazat cererea a fost publicat pe siteul Ministerului si trimis la CSM.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
#Klaus Iohannis intalnire Juncker Bruxelles, #Iohannis Juncker revocare Kovesi , #presedinte