Iohannis: Guvernul sa nu pericliteze dezvoltarea Romaniei. Voi solicita consultari cu cei responsabili

Joi, 25 Ianuarie 2018, ora 21:38
5286 citiri
Iohannis: Guvernul sa nu pericliteze dezvoltarea Romaniei. Voi solicita consultari cu cei responsabili
Foto: captura video Administratia Prezidentiala

Viitorul Guvern trebuie sa inteleaga cat de important este sa nu pericliteze, prin politici imprudente si masuri hazardate, sustenabilitatea fiscala si potentialul de dezvoltare al Romaniei pe termen lung, subliniaza presedintele Klaus Iohannis, care vrea consultari cu cei responsabili si garantii de stabilitate.

Afirmatiile au fost facute in cadrul unei alocutiuni pe care presedintele Klaus Iohannis a sustinut-o joi seara, la Palatul Parlamentului, cu prilejul receptiei organizate de Camera de Comert si Industrie Romano-Germana.

Presedintele a subliniat in discursul sau, ca "economia are regulile ei, motiv pentru care trebuie sa intelegem ca performanta durabila nu inseamna doar beneficii pe termen scurt, care uneori se dovedesc iluzorii, ci obtinerea de realizari economice in mod constant si pe termen lung".

In context, seful statului a reamintit ca Germania este in prezent primul partener comercial al Romaniei, in ultimii ani relatiile crescand, in medie, cu circa 10% anual, si a precizat ca anul 2017 a reprezentat "un nou varf istoric, atat in ceea ce priveste totalul schimburilor comerciale, cat si in privinta exporturilor romanesti pe piata germana, care s-au ridicat in primele 10 luni ale anului la peste 12 miliarde de euro".

De asemenea, Germania se afla pe locul 2 in topul investitorilor straini in Romania, prin investitiile directe de aproape 9,5 miliarde de euro, fiind esential sa intelegem ca "investitiile straine nu sunt un adversar, ci un partener real pentru antreprenoriatul romanesc, prin oportunitati sporite de afaceri si modele de management performant", a subliniat Klaus Iohannis.

Presedintele a reamintit cresterea record a economiei Romaniei anul trecut, dar a adaugat si ca "aceste cifre nu reflecta, din pacate, si calitatea politicilor economice, progresele mediului de afaceri fiind obtinute mai degraba in ciuda acestor politici".

Klaus Iohannis a criticat "politicile fiscale imprudente" adoptate de guvern in ultimul an, precum si "masurile ad-hoc", dintre care a mentionat "reintroducerea accizei suplimentare asupra carburantilor, preluarea de dividende sporite de la companiile de stat sau blocarea unor plati ale ordonatorilor de credit pe final de an", dar si "degringolada fiscala".

"Va asigur ca sunt la curent cu preocuparile si dificultatile pe care mediul de afaceri le intampina. In acest sens, voi atrage atentia si noului Guvern, asa cum am facut-o de fiecare data, asupra responsabilitatii decidentilor politici de a asigura, mai presus de orice, stabilitatea economica a Romaniei.

Viitorul Guvern trebuie sa inteleaga cat de important este sa nu pericliteze, prin politici imprudente si masuri hazardate, sustenabilitatea fiscala si potentialul de dezvoltare al Romaniei pe termen lung.

In acest sens, voi discuta cu noul Guvern si voi solicita consultari cu cei responsabili in sfera politicilor economice, astfel incat sa existe garantii de stabilitate din partea guvernantilor", a declarat presedintele Klaus Ioahnnis.

De asemenea, seful statului a mai spus ca isi doreste pentru Romania "o economie sanatoasa, care sa beneficieze de o guvernare responsabila si de politici predictibile, astfel incat beneficiile de astazi sa nu devina iluzorii maine, sau sa impuna costuri nemeritate pentru generatiile viitoare".

In context, Klaus Iohannis si-a exprimat speranta ca "prin buna-credinta, transparenta si dialog deschis cu decidentii politici, mediul de afaceri va reusi sa isi sustina prioritatile si sa isi consolideze realizarile".

Liderii aliantei de guvernare PSD-ALDE se reunesc vineri in forurile de conducere pentru a decide componenta viitorului Executiv, care va fi condus de premierul desemnat Viorica Dancila.

Urmeaza ca saptamana viitoare Parlamentul sa isi dea girul pentru Guvernul Dancila, iar presedintele Iohannis sa semneze decretele de investitura.

Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a precizat că el nu crede că „fermierii români vopsesc puii”. Declarațiile vin în contextul în care fostul președinte al...
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
#Iohannis economie, #Iohannis guvern Dancila masuri economice , #presedinte