Iohannis desfiinteaza raspunsul Vioricai Dancila: Guvernul trebuie sa imi trimita tot. Nu ma trimite doamna premier sa citesc site-ul

Marti, 18 Decembrie 2018, ora 18:47
14144 citiri
Iohannis desfiinteaza raspunsul Vioricai Dancila: Guvernul trebuie sa imi trimita tot. Nu ma trimite doamna premier sa citesc site-ul

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, marti seara, ca Guvernul trebuie sa ii transmita toate subiectele aflate pe ordinea de zi a sedintelor si a precizat ca va participa la acestea, intrucat el este cel care decide care sunt actele normative care intra sub incidenta articolului 87 din Constitutie.

Seful statului a mai precizat ca Executivul are o "agenda oculta, ordinea suplimentara, care nu respecta rigorile legii".

"Aici este o problema care nu a fost bine inteleasa de persoanele care au ajutat-o pe dna Dancila sa-mi scrie un raspuns: s-au grabit. Legislatia in vigoare, sunt mai multe acte normative care statueaza ca este nevoie de transparenta in actul decizional. Lucrurile nu trebuie publicate cu 24 de ore inainte, ci cu mai mult. Exista, insa, si aici o problema: acea agenda oculta a Guvernului, ei spun ordinea de zi suplimentara. Este foarte discutabila. Acea agenda cu siguranta nu respecta rigorile legii, pentru ca nu poti sa vii in sedinta de guvern cu un act care nu a fost supus dezbaterii, deci procedura netransparenta.

Mai exista si actele confidentiale care nu apar pe site-ul Guvernului. Deci Guvernul este obligat sa-mi trimita intreaga agenda. Mie, presedintelui. Nu ma trimite pe mine dna premier sa citesc site-ul. De multe ori una a aparut pe site si alta s-a discutat in sedinta. Ca sa ne amintim de nefericita ordonanta 13", a afirmat seful statului.

De asemenea, acesta a explicat ca presedintele este cel care decide ce acte normative intra sub incidenta articolului 87 din Constitutie.

"Daca se incadreaza sau nu se incadreaza la articolul 87, caderea de a stabili acest lucru este la presedinte si nu la prim-ministru. Aici trebuie judecate foarte bine lucrurile si cred ca o sa inteleaga, in final, toata lumea ca agenda imi va fi transmisa de fiecare data, fiindca numai eu am puterea sa apreciez daca acte prevazute pe ordinea de zi cad in zona de incidenta a articolului 87.

Daca ne uitam in urma, la ce s-a mai intamplat cu guvernele pesediste, nu putem sa ne facem ca suntem autisti si ca nu se discuta despre OUG pe amnistie si gratiere. Se discuta", a mai spus seful statului.

Vezi si Temeiul legal in baza caruia Iohannis poate sa participe la sedintele de guvern

In plus, Iohannis a amintit de protestele de amploare de la inceputul anului 2017, cand a fost adoptata ordonanta de urgenta 13.

"Ultima oara cand s-a dat un astfel de act normativ am avut aproape o revolutie, deci o problema majora de ordine publica. Deci nu poate premierul sa imi spuna ca nu pot participa la sedinta daca se discuta amnistia si gratierea, daca dupa aceea avem chestiuni de ordine publica.

Nu este incitare, ci o concluzie la ce am avut data trecuta cand un astfel de act normativ a fost promovat pe agenda oculta a Guvernului Grindeanu, de la momentul respectiv. Haideti sa fim responsabili si sa luam lucrurile asa cum trebuie luate: pentru binele Romaniei, pentru ca nu putem merge inapoi in perioada partidului-stat", a mai spus Klaus Iohannis.

Amintim ca presedintele a declarat, marti, ca va participa la sedintele de guvern, ca urmare a "dorintei premierului de colaborare". El a mai spus ca o ordonanta de urgenta pe amnistie si gratiere ar fi "o eroare foarte grava pentru Romania".

In replica, premierul Viorica Dancila i-a transmis sefului statului ca are toata deschiderea, atunci cand e vorba despre subiectele prevazute de Constitutie (aparare, politica externa si ordine publica), iar in "alte situatii" va lansa invitatia daca o va considera necesara.

Iata mai multe detalii pe acest subiect:

Citeste si:
Florin Cîțu, despre desemnarea lui Nicolae Ciucă: „Eu am făcut propunerea. E o criză generată de alte partide”
Florin Cîțu, despre desemnarea lui Nicolae Ciucă: „Eu am făcut propunerea. E o criză generată de alte partide”
Președintele PNL Florin Cîțu a declarat joi, 21 octombrie, la finalul consultărilor cu președintele Klaus Iohannis, că ministrul Apărării Nicolae Ciucă este propunerea partidului de...
Cum l-a abandonat Iohannis pe Cîțu: Nu se poate, Florine! SURSE
Cum l-a abandonat Iohannis pe Cîțu: Nu se poate, Florine! SURSE
Miercuri seara, într-o discuție informală cu președintele Klaus Iohannis, liderul PNL Florin Cîțu a insistat ca el să rămână propunerea de prim-ministru. În replică, șeful statului i-a...
Sursa: Ziare.com