Presedintele Klaus Iohannis i-a transmis o scrisoare prim-ministrului Sorin Grindeanu, in care i-a atras acestuia atentia ca reducerea bugetului in domeniul securitatii nationale "reprezinta un gest iresponsabil si o grava eroare".
"In contextul dezbaterilor privind alocarile bugetare pentru ordonatorii principali de credite, remarc faptul ca, pentru domeniul securitatii nationale, cu exceptia bugetului Ministerului Apararii Nationale, toate celelalte bugete sufera reduceri fata de executia bugetara a anului 2016, unele dintre aceste reduceri fiind semnificative.
In acelasi timp, nu au fost aduse inca argumente necesare, pertinente si credibile, care sa explice aceasta reducere a finantarii.
(...) In acest sens, asigurarea securitatii nationale ar trebui sa fie o prioritate absoluta, si nu orgoliile politice de moment. Intentia Guvernului de a reduce aceste bugete reprezinta un gest iresponsabil si o grava eroare. Nu ne putem juca niciodata cu siguranta cetatenilor, cu securitatea Romaniei", se arata in scrisoarea postata pe Administratia Prezidentiala.
Presedintele considera ca "aceasta abordare privind constructia bugetara nu dovedeste responsabilitatea pe care, ca tara si ca stat, ne-o impun angajamentele politice si institutionale asumate, precum si riscurile si vulnerabilitatile existente in actualul context de securitate, regional si international".
Seful statului a reamintit ca proiectele de buget din domeniul securitatii nationale trebuie sa primeasca avizul CSAT inainte de a fi aprobate de catre Guvern.
"Cand in joc se afla interesul Romaniei, nu doar cel de azi, ci interesul nostru pe termen lung, scaderea bugetelor din domeniul securitatii nationale ar insemna un atentat la siguranta romanilor", mai sustine Klaus Iohannis.
Presedintele subliniaza ca "reducerea bugetelor pentru domeniul securitatii nationale este nu doar nejustificata, ci total inoportuna", in conditiile in care proiectul de buget pentru anul 2017 prevede o crestere a cheltuielilor totale, fata de 2016, de aproape 31 miliarde lei, adica 15 la suta.
Seful statului subliniaza ca, desi in bugetul destinat Ministerului Apararii exista o alocare suplimentara fata de anul 2016, respectiv de aproape 1,5 la suta din PIB, "nu sunt respectate angajamentele ferm asumate, atat de catre conducerea Guvernului, cat si a PSD, de a se asigura un buget de 2% din PIB, conform programului de guvernare si Acordului din 2015, convenit cu intreg spectrul politic".
Ministerul Apararii Nationale are alocat in 2017 un buget de 11,02 miliarde lei, mai mic cu 2,2% si echivalent cu 1,35% din produsul intern brut (PIB) estimat pentru acest an, desi PSD s-a angajat sa aloce 2% din PIB in acest an.
Insa Ministerul de Finante a explicat ca de fapt MApN ar primi 2,18% din PIB. Finantele explica bugetul MApN astfel:
"MApN are alocat de la bugetul de stat 11,022232 miliarde lei, reprezentand 1,35 la suta din PIB, format din creditele bugetare, in valoare de 10,620560 miliarde lei, reprezentand 1,30 la suta din PIB - mai mare cu 40 de milioane de lei decat executia bugetara pe anul 2016 - si veniturile proprii, in valoare de 401,672 milioane lei.
La acestea se adauga, conform articolului 27 din proiectul de lege mai sus mentionat, creditele de angajament, in suma de 7,632 miliarde lei, reprezentand 0,93 la suta din PIB. Aceasta valoare permite demararea achizitiilor din programele majore de inzestrare ale Armatei Romaniei. Insumand, rezulta un buget total de 18,654232 miliarde lei, reprezentand 2,18 la suta din PIB."
... Vezi tot