Iohannis ii cere lui Grindeanu sa abroge ordonanta de modificare a codurilor penale

Miercuri, 01 Februarie 2017, ora 15:07
19394 citiri
Iohannis ii cere lui Grindeanu sa abroge ordonanta de modificare a codurilor penale
Foto: Administratia Prezidentiala

Presedintele Klaus Iohannis i-a transmis, miercuri, o scrisoare premierului Sorin Grindeanu, prin care ii cere sa abroge ordonanta de urgenta privind modificarile codurilor penale.

"Vazand ca acest act normativ a fost adoptat si cu ignorarea opiniilor profesionale exprimate anterior in cadrul sistemului judiciar,

Luand in considerare efectele profund negative pe care aceasta Ordonanta de urgenta le produce asupra functionarii statului de drept si, implicit asupra eforturilor depuse de Romania in domeniul combaterii fenomenului coruptiei si asigurarii integritatii functiei publice,

Va solicit abrogarea Ordonantei de urgenta nr. 13/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal si a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedura penala", se arata in scrisoarea presedintelui, publicata pe site-ul Administratiei Prezidentiale.

De asemenea, seful statului invoca si alte argumente in rugamintea adresata prim-ministrului de a abroga ordonanta adoptata marti seara si publicata dupa 3 ore in Monitorul Oficial.

Astfel, presedintele invoca in primul rand "prevederile art. 115 alin. (4) din Constitutia Romaniei potrivit carora Guvernul poate adopta Ordonante de urgenta numai in situatii extraordinare a caror reglementare nu poate fi amanata".

Apoi, presedintele a constatat ca Guvernul a adoptat ordonanta cu o zi inainte de inceperea sesiunii ordinare a Parlamentului, "ceea ce pune in discutie insasi necesitatea acestui demers".

Klaus Iohannis aminteste ca, potrivit Legii nr. 317/2004 privind CSM, aceasta institutie are "competenta de a aviza proiectele de acte normative ce privesc activitatea autoritatii judecatoresti", dar observa faptul ca, "in cadrul procesului decizional de adoptare a Ordonantei de urgenta mentionate, CSM a fost eliminat".

Guvernul Grindeanu a adoptat marti noaptea, fara consultarea CSM, ordonanta de urgenta care schimba codurile penale in favoarea unor politicieni, printre care Liviu Dragnea si Florin Iordache.

De asemenea, Guvernul a trimis la Parlament, pentru aprobare in procedura de urgenta, legea gratierii si modificarea legii privind executarea pedepselor.

Faptul ca Guvernul Grindeanu a adoptat ordonanta noaptea, fara dezbatere publica si fara a mai astepta avizul CSM, consultativ dar obligatoriu, a scos in strada zeci de mii de oameni din toata tara.

CSM a decis, miercuri dimineata, cu unanimitate de voturi sa atace la CCR ordonanta Iordache, dupa ce la sedinta a participat si presedintele Klaus Iohannis.

Marti, Guvernul trimisese proiectul de ordonanta de urgenta privind modificarea codurilor, cerand avizul, insa a adoptat ordonanta dupa cateva ore, fara a mai astepta avizul.

Totodata, presedintele Iohannis a discutat cu Avocatul Poporului, caruia i-a pus la dispozitie documente care arata ca poate sesiza Curtea Constitutionala, invitandu-l sa o faca.

F.N.

Citește și:
Corina Creţu, despre spitalele regionale: „Nu înţeleg de ce nu se lansează licitaţiile; Din punctul de vedere al Bruxelles-ului, tot ce se putea face s-a făcut”
Corina Creţu, despre spitalele regionale: „Nu înţeleg de ce nu se lansează licitaţiile; Din punctul de vedere al Bruxelles-ului, tot ce se putea face s-a făcut”
Europarlamentarul Corina Creţu, fost comisar european, afirmă că, având în vedere că toate etapele care presupuneau implicarea autorităţilor europene în realizarea spitalelor regionale din...
Virgil Popescu: Nu punem nicio taxă pe soare. Cei de la USR şi AUR au trunchiat adevărul
Virgil Popescu: Nu punem nicio taxă pe soare. Cei de la USR şi AUR au trunchiat adevărul
Ministrul Energiei Virgil Popescu a transmis luni seară, 5 decembrie, că nu va fi introdusă ”nicio taxă”. ”Prin aşa zisa taxă, care de fapt nu există, cei de la USR şi AUR au...
Comentarii
Poza pilula
pilula
rank 5
sa asteptam raspunsul... daca va da un raspuns... eu in locul lui