Iohannis ii cere lui Ponta avion, dupa ce-a dat 270.000 de euro pe bilete in 3 luni (Video)

Duminica, 10 Mai 2015, ora 21:30
13931 citiri
Iohannis ii cere lui Ponta avion, dupa ce-a dat 270.000 de euro pe bilete in 3 luni (Video)
Foto: Facebook/Klaus Iohannis

Dupa primele vizite externe ale presedintelui Klaus Iohannis, realizate cu avioane Tarom sau ale unor companii private, Presedintia a trimis Guvernului o "pozitie definitivata" cu propunerea de a se achizitiona o aeronava destinata doar deminitarilor.

Ultimul "Air Force One" romanesc a fost vandut in urma cu trei ani unei companii americane, dupa ce fusese scos din uz in 2010. In prezent, conform Adevarul, acesta alimenteaza in zbor avioane NATO.

Guvernul a abandonat, de doua ori in ultimii ani, planul de a cumpara un avion prezidential. Administratia Prezidentiala i-a trimis premierului Victor Ponta un memorandum pentru a redeschide discutia achizitionarii unei aeronave, mai ales ca s-a cheltuit deja, in primele trei luni ale anului, o treime din bugetul pentru deplasari externe aprobat pentru 2015. Sumele au fost cheltuite pentru inchirierea de avioane pentru vizite externe.

Redeschiderea negocierilor a fost confirmata chiar de Palatul Cotroceni, pentru publicatia mentionata.

"Cu privire la viziunea pe termen lung a institutiei pentru simplificarea situatiei zborurilor speciale, va transmitem ca Administratia Prezidentiala are o pozitie definitivata privind formatul de operare a zborurilor speciale. Un dialog pe aceasta tema a fost initiat cu reprezentanti ai Guvernului Romaniei", arata Presedintia.

Astfel, in primele trei luni ale anului au fost cheltuiti 1.495.000 de lei (330.000 de euro) pentru cele 7 deplasari externe ale lui Klaus Iohannis. Din aceasta suma, 1.197.000 (aproape 270.000 de euro) au fost cheltuieli pentru transportul aerian al delegatiilor.

Avion de lux pentru Iohannis. Presedintele zboara la Bruxelles cu o bijuterie a aviatiei, Dan Mihalache da vina pe Basescu (Video)

In cele trei luni, Klaus Iohannis a fost la Berlin, la Paris, la Varsovia, la Kiev, la Chisinau si de doua ori la Bruxelles, un drum dus - intors costand, in medie, 40.000 de euro.

#presedintie cerere avion prezidential, #aeronava prezidentila Romania, #costuri zboruri externe Klaus Iohannis, #aeronava prezidentiala Iohannis , #presedinte