Iohannis ii raspunde lui Basescu: Romania nu e stat mafiot

Vineri, 29 Iulie 2016, ora 15:49
9950 citiri
Iohannis ii raspunde lui Basescu: Romania nu e stat mafiot
Foto: Facebook/Klaus Iohannis

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, ca eticheta de "stat mafiot", sintagma folosita de fostul presedinte Traian Basescu, poate prejudicia imaginea Romaniei in lume, seful statului sustinand ca tara noastra este un stat de drept functional si ca are incredere in actiunile intreprinse de catre institutiile statului.

"In Romania, statul de drept este functional, iar declaratiile unor persoane puse sub invinuire sau trimise in judecata care pun sub semnul intrebarii ori contesta acest lucru sunt lipsite de credibilitate. Sunt increzator in ceea ce fac institutiile statului si, alaturi de intreaga opinie publica, asteptam efectele pozitive ale activitatii acestora", a declarat Klaus Iohannis.

Acesta avertizeaza ca folosirea sintagmei "stat mafiot" de catre demnitari sau fosti demnitari ai statului, referire indirecta la Traian Basescu si seful Senatului, Calin Popescu Tariceanu, prezinta riscul de a duce la decredibilizarea institutiilor.

"In acelasi timp, etichete de tip 'stat mafiot' pot afecta imaginea Romaniei in lume, pot conduce la decredibilizarea unor institutii si, nu in ultimul rand, dovedesc incapacitatea unor persoane care detin sau au detinut functii publice importante in statul roman sa-si asume rolul pentru care au fost numite sau alese", considera seful statului.

Iohannis, somat de Tariceanu

Comentariile liderului de la Cotroceni vin in contextul in care presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, i-a cerut, vineri, lui Iohannis sa-si foloseasca autoritatea si toate parghiile de care dispune, pentru a verifica la nivel institutional veridicitatea afirmatiilor facute de catre fostul presedinte Traian Basescu. Acesta din urma a vorbit despre transformarea Romaniei intr-un "stat mafiot".

Tariceanu a spus ca afirmatiile lui Traian Basescu, potrivit carora Romania s-a transformat intr-un stat mafiot, au fost lipsite de orice echivoc si ca acestea descriu o situatie inacceptabila, in care DNA si SRI sunt scapate de sub orice control civil, au acaparat si exercita puterea intr-un mod nelegitim in locul institutiilor democratice alese de cetateni.

Seful Senatului a mai precizat ca, in cazul in care demersul pe care il solicita va demonstra ca Traian Basescu a spus adevarul, "presedintele Romaniei va trebui sa-si asume responsabilitatea demiterii sefilor celor doua institutii, pentru a readuce Romania la normalitate, o Romanie in care drepturile cetatenilor si libertatile lor nu sunt la discretia procurorului-sef al DNA, Laura Kovesi, si a adjunctului SRI, Florian Coldea".

Declaratiile lui Basescu

Fostul presedinte Traian Basescu a declarat, joi seara, la B1 TV, ca spera ca instanta sa dea curs solicitarii avocatului Alinei Bica de a fi chemat ca martor in instanta, precizand ca fosta sefa DIICOT isi prezentase demisia din cauza ostilitatii SRI si DNA. Basescu a mai precizat ca exista la momentul respectiv un conflict intre Bica si sefa DNA, Codruta Kovesi.

"Eu nu spun ca nu e vinovata pentru ca nu stiu dosarele, dar am vazut pozitii publice, nu numai ale DNA si ale televiziunilor, ci si ale acestei femei care la un moment dat a venit si mi-a spus: 'domnule presedinte, vreau sa demisionez' (...) Mie mi s-a parut o lasitate sa nu spun ca femeia asta a venit de doua ori la mine si mi-a spus: 'vrea sa ma faca SRI si Kovesi'. Mi-a dat o motivatie pe care o voi spune in fata instantei. I-am zis: 'Bai, fata, statul asta ce fel de stat crezi ca e? Daca ai putere intr-o institutie sau alta a devenit stat mafiot'. Zic, 'du-te la birou'. I-am chemat la mine (pe Bica, Kovesi si Coldea - n.red.) pentru ca era vorba de un conflict intre institutii", a detaliat Basescu.

#Iohannis Basescu stat mafiot, #Iohannis Tariceanu , #presedinte