Iohannis sustine ideea asumarii raspunderii pentru alegerea primarilor in doua tururi UPDATE Ce spune Orban

Luni, 09 Decembrie 2019, ora 20:48
5507 citiri
Iohannis sustine ideea asumarii raspunderii pentru alegerea primarilor in doua tururi UPDATE Ce spune Orban
Foto: Facebook Klaus Iohannis

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, ca isi doreste alegerea primarilor in doua tururi de scrutin, iar asumarea raspunderii Guvernului pe o astfel de lege este "o abordare rezonabila".

"Mesajele pe care le am pentru primarii de municipii sunt in mesaje generale pe care le voi da si celorlalti primari, de exemplu ca eu imi doresc ca primarii sa fie alesi in doua tururi sau ca imi doresc foarte mult sa existe un parteneriat real intre administratia centrala, prin Guvern, si administratia locala, astfel incat toti romanii sa primeasca o sansa sa traiasca intr-o localitate bine pusa la punct", a declarat, luni, Kaus Iohannis, inaintea intalnirii cu reprezentantii Asociatiei Municipiilor din Romania.

Iohannis a mai afirmat ca, dupa alegerile parlamentare, trebuie reluate discutiile despre descentralizare.

"Dupa alegerile parlamentare, chestiunile legate de descentralizare trebuie reluate. Sunt foarte multe domenii, foarte multe sectoare unde lucrurile s-au oprit la jumatate si acest fapt este contraproductiv", a mai spus Iohannis, citat de News.ro.

Intrebat daca este oportuna asumarea raspunderii pentru legea care vizeaza alegerea primarilor in doua tururi, Iohannis a spus: "Parerea mea este ca trebuie sa revenim la alegerea primarilor in doua tururi. Stiu ca sunt diferite initiative legislative in Parlament. Daca ele nu se realizeaza in acest sens, cred ca ar fi o abordare rezonabila sa se mearga cu angajarea raspunderii in Parlament".

Orban: Daca voi face acest lucru, voi anunta

Intrebat, dupa declaratia presedintelui Iohannis, daca guvernul isi va asuma raspunderea pe proiectul de lege privind alegerea primarilor in doua tururi, seful Executivului, Ludovic Orban, a refuzat sa raspunda.

"PNL are un proiect de lege depus la Parlament care se afla in dezbaterea Camerei Deputatilor, prin care primarii urmeaza sa fie alesi cu jumatate plus unul din votul cetatenilor, adica ceea ce se numeste alegerea in doua tururi. Noi sustinem acest proiect si vom incerca sa obtinem o sustinere din partea partenerilor politici pe acest proiect", a spus Ludovic Orban, citat de Mediafax.

Intrebat daca Guvernul isi va asuma raspunderea pe alegerea primarilor in doua tururi, in cazul in care proiectul nu va trece de Parlament, Ludovic Orban a raspuns: "Daca voi face acest lucru voi anunta".

Vicepremierul Raluca Turcan a anuntat, luni, ca Guvernul va "lua in calcul si alte masuri", in cazul in care proiectul de lege pentru alegerea primarilor in doua tururi - aflat in Parlament - nu avanseaza.

Presedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, luni, inaintea sedintei Buroului Politic provizoriu, ca partidul va depune motiune de cenzura impotriva Guvernului Orban, impreuna cu alti parteneri din Parlament, daca Guvernul isi va asuma raspunderea pe un pachet de legi electorale care sa prevada alegerea primarilor in doua tururi de scrutin.

Citește și:
Cum se întoarce împotriva lui Simion victoria Giorgiei Meloni. Liderul AUR, abandonat de cei mai loiali susținători
Cum se întoarce împotriva lui Simion victoria Giorgiei Meloni. Liderul AUR, abandonat de cei mai loiali susținători
După ce liderul AUR George Simion a salutat victoria partidului de extremă dreapta din Italia, acesta a fost luat la rost de românii din diaspora care amintesc că Giorgia Meloni susține...
Ludovic Orban: ”PNL îi lustruiește ghetele lui Ciolacu”. Ce șanse îi dă fostul premier lui Nicolae Ciucă la prezidențiale
Ludovic Orban: ”PNL îi lustruiește ghetele lui Ciolacu”. Ce șanse îi dă fostul premier lui Nicolae Ciucă la prezidențiale
Liderul partidului Forța Dreptei, Ludovic Orban, fost premier și fost lider al PNL, a lansat marți, 27 septembrie, un nou atac împotriva foștilor colegi care au ales coaliția cu PSD și a...