Iohannis: In criza refugiatilor, a fost un avantaj ca nu suntem in Schengen

Luni, 07 Septembrie 2015, ora 20:29
3561 citiri
Iohannis: In criza refugiatilor, a fost un avantaj ca nu suntem in Schengen
Foto: Digi 24

Presedintele Klaus Iohannis a spus, luni seara, ca in cadrul sedintei CSAT care va avea loc pe 17 septembrie, va fi luata in discutie, pe langa tema refugiatilor, si o analiza a statutului dosarului Schengen pentru Romania.

Intrebat, in cadrul conferintei de presa sustinuta la Palatul Cotroceni, daca a fost un avantaj ca am fost in afara spatiului Schengen, in contextul crizei refugiatilor din Europa, seful statului a raspuns: "Paradoxal, da".

"De data asta, a fost un avantaj pentru noi, pentru ca nimeni nu a putut sa intre in Romania printr-o filiera ce nu a putut sa fie supravegheata. Trebuie sa fim realisti: Mai multi lideri europeni si mai multi politicieni relevanti cer o noua analiza a spatiului Schengen si a felului in care functioneaza. Am introdus pe agenda CSAT si o analiza statutului dosarului Schengen pentru Romania", a subliniat presedintele.

In plus, acesta a mentionat ca tara noastra poate primi cel mult 1.785 de refugiati, iar numarul acesta "nu poate sa creasca decat daca noi vrem sa primim mai multi".

"Romania nu este membra Schengen, si atunci nimeni nu poate sa intre in tara fiindca asa doreste, ci doar daca indeplineste conditiile cerute de lege. Nu avem probleme de aceasta natura. Chestiunea se pune de principiu, la noi nu se va intampla ce s-a intamplat la unii vecini, sa ne trezim cu amenintare", a mai declarat Klaus Iohannis.

Iohannis dezvaluie cati refugiati vor veni in Romania: Nu e cazul sa reactionam isteric. Sedinta CSAT pe tema aceasta

Ponta, despre refugiati - nou atac la Basescu si la tarile UE: Daca nu am fost buni de Schengen, ce sa facem?

Prim-ministrul Victor Ponta a adus din nou in discutie, luni, problema aderarii tarii noastre la spatiul Schengen, cand a fost intrebat referitor la chestiunea imigrantilor si la refugiatii care ar urma sa fie primiti de Romania: "Bulgaria si Romania daca nu au fost bune de Schengen, acum ce sa facem?".

"Solidaritatea inseamna atat drepturi, cat si obligatii, asa incat daca vor sa avem aceleasi obligatii, trebuie sa ne dea aceleasi drepturi. Romania a suferit o nedreptate pe chestiunea Schengen. Tarile care ne cer acum solidaritate sunt aceleasi tari care continua sa ne amane intrarea in Schengen", a mai declarat premierul.

Basescu, despre primirea de refugiati: Daca eram presedinte, spuneam "nu sunt in Schengen, asa ca lasati-ma" (Video)

Fostul presedinte Traian Basescu a precizat, duminica seara, ca, daca ar mai fi fost presedinte ar fi declarat "nu sunt in Schengen, asa ca lasati-ma".

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Klaus Iohannis spatiu Schengen, #Iohannis Romania Schengen, #Iohannis refugiati Schengen, #Romania aderare Schengen , #presedinte