Iohannis, in deschiderea Summit-ului Celor Trei Mari: Suntem expusi unor riscuri majore. Viitorul economiei mondiale trebuie sustinut

Luni, 17 Septembrie 2018, ora 18:17
3285 citiri
Iohannis, in deschiderea Summit-ului Celor Trei Mari: Suntem expusi unor riscuri majore. Viitorul economiei mondiale trebuie sustinut
Foto: Administratia Prezidentiala

Presedintele Klaus Iohannis a vorbit, luni seara, in deschiderea Summit-ului Initiativa Celor 3 Mari de la Bucuresti, despre importanta sprijinului oferit de institutiile europene economiilor celor mai noi state membre UE, dar si despre mentinerea unei relatii transatlantice "robuste".

"In ultima perioada a avut loc o acumulare de tensiuni in economia globala, care a venit pe fondul unui mediu securitar in erodare. Suntem expusi unor riscuri majore, care afecteaza toti participantii la comertul international, bunuri si servicii.

Sunt de parere ca viitorul economiei mondiale trebuie sustinut mai degraba prin eforturi de a consolida dialogul intre toate partile implicate si de a intari reglementarile multilaterale, pentru ca acestea sa fie cu adevarat eficiente", a declarat Iohannis.

El a precizat ca ideea infiintarii Initiativei celor 3 Mari a pornit de la "constatarea mentinerii unui decalaj de dezvoltare economica intre vechile si noile state membre ale UE si din dorinta de atenuare a acestuia".

"Un astfel de eveniment este cu atat mai oportun cu cat, in lumea in care traim, cele mai importante obiective de politica externa ale statelor, si chiar obiectivele de securitate nationala sunt legate de promovarea intereselor economice si a aspiratiilor de bunastare ale cetatenilor nostri", a completat Iohannis.

Evenimentul de la Bucuresti reuneste peste 600 de reprezentanti ai mediului de afaceri, al celui academic, precum si oficiali provenind din regiunea noastra extinsa si din Statele Unite ale Americii.

"Forumul reprezinta primul pas pe care il fac impreuna cele mai dinamice economii din Uniunea Europeana spre valorificarea mai energica a potentialului de care dispune regiunea celor Trei Mari. Prin acest Forum, care va fi organizat regulat, preferabil anual, dispunem acum de un instrument deosebit de eficient prin care sa stimulam proiectele de investitii si initiativele antreprenoriale din regiunea noastra", a mai spus Iohannis.

Un obiectiv principal al Summitului va fi acordarea sprijinului politic, la cel mai inalt nivel, listei regionale de proiecte prioritare de interconectare in domeniile energiei, transportului si digital, "lista care a fost stabilita pe baza contributiilor statelor participante la Initiativa, inclusiv a Romaniei".

"Sunt convins ca acest format de cooperare va aduce o contributie substantiala la dezvoltarea si modernizarea infrastructurii in cele trei domenii - energie, transport si digital -, completand eforturile Uniunii Europene".

Prsedintele a precizat: "Contam pe sprijinul institutiilor europene. Viitorul UE e unul al unitatii si coeziunii, iar Initiativa celor 3 Mari poate contribui concret la conturarea acesteia".

"La fel de relevanta este participarea partenerilor din SUA - autoritati si companii. Pentru Statele Unite, interconectivitatea regionala capata o semnificatie economica aparte. Romania este un stat foarte ancorat in cultura europeana si un puternic sustinator al proiectului european, care, in acelasi timp a construit un parteneriat strategic puternic si diversificat cu SUA. Suntem extrem de interesati sa mentinem o relatie transatlantica operationala si robusta", a mai declarat Iohannis.

La panelul "Initiativa celor 3 Mari intr-un context international provocator" condus de Klaus Iohannis participa presedinta Croatiei, Kolinda Grabar-Kitarovic, presedintele Poloniei, Andrzej Duda, presedintele Austriei, Alexander van der Bellen, si comisarul european pentru dezvoltare regionala Corina Cretu.

Citește și:
Cele trei nume luate în considerare PSD pentru prezidențialele din 2024. Ciolacu susține că nu-l interesează
Cele trei nume luate în considerare PSD pentru prezidențialele din 2024. Ciolacu susține că nu-l interesează
Președintele PSD Marcel Ciolacu a declarat că nu se gândește să candideze la alegerile prezidențiale din 2024, însă nu a exclus alte trei nume care se vehiculează a fi reprezentantul...
Cine este președintele filialei din România a Fratelli d’Italia, formațiunea care a câștigat alegerile din Italia
Cine este președintele filialei din România a Fratelli d’Italia, formațiunea care a câștigat alegerile din Italia
Fratelli d’Italia, partidul care a câștigat cele mai recente alegeri parlamentare din Italia, are din 2020 o filială și în România, condusă de către Alessandro Console, un om de afaceri...