Iohannis, in La Repubblica: Nu mai e loc pentru obiceiuri din trecut, ne-am castigat locul printre democratii

Miercuri, 03 Decembrie 2014, ora 20:12
7900 citiri
Iohannis, in La Repubblica: Nu mai e loc pentru obiceiuri din trecut, ne-am castigat locul printre democratii

Presedintele ales al Romaniei a vorbit, in presa italiana, despre rolul tarii noastre in contextul european si NATO, facand referiri si la problematici interne, cum ar fi colaborarea cu Guvernul Ponta si obiectivele sale ca sef al statului.

"Au trecut 25 de ani (de la Revolutie - n.red.), succesele si esecurile sunt de domeniul trecutului, acum privim spre viitor. Intre timp, situatia complexa din est necesita un efort european comun si am incredere ca parteneriatul cu Italia se va dezvolta", a declarat Klaus Iohannis, intr-un interviu acordat ziarului La Repubblica.

Referitor la relatiile dintre Romania si Rusia in contextul crizei din Ucraina, presedintele ales a precizat ca situatia este foarte dificila si ca este nevoie de o actiune comuna la nivel european pentru rezolvarea conflictului.

Victoria lui Iohannis inunda presa germana: Sa fii corect a devenit dintr-odata ceva cool in Romania

"In prezent, relatia (Romaniei - n.red.) cu Rusia este afectata de criza ucraineana si politica agresiva (a Moscovei - n.red.), contrara drepturilor internationale. In momentul in care aceste obstacole vor fi depasite, vom trece in revista relatiile pe care le avem cu Moscova", a precizat Iohannis.

Jurnalistul italian i-a amintit acestuia ce a spus la o zi dupa castigarea alegerilor prezidentiale, si anume ca Romania priveste spre Occident, intrebandu-l cum poate face tara sa acest lucru, in contextul provocarilor Rusiei, dupa jumatate de secol de dictatura si dupa perioada post-decembrista marcata de coruptie si de o administratie interna defectuoasa.

Publicatie franceza: Iohannis, germanul care vrea sa redreseze Romania

"Romania a dovedit ca este nu numai un partener de incredere al Uniunii Europene si NATO, dar si o democratie cu radacini solide. Scopul meu este de a consolida si extinde parteneriatul cu SUA, UE si NATO, precum si intarirea institutiilor democratice. Nu cred ca mai este loc pentru obiceiurile din trecut, tranzitia s-a terminat, ne-am castigat un loc printre democratiile occidentale", a spus el.

Intrebat care este mesajul sau, in calitate de presedinte al Romaniei, la 25 de ani dupa caderea regimului comunist, Iohannis a subliniat ca angajamentul sau este de "a construi o Romania puternica si prospera".

EU Observer: Iohannis, momentul Obama al Romaniei

Referitor la mobilizarea neasteptata a romanilor la alegerile prezidentiale din noiembrie, Iohannis a afirmat ca "puterea noastra ca societate vine din confruntarea cu vremurile grele si din sentimentul fata de obiectivele comune ale tarii".

Politica de centru-dreapta, solutia pentru Romania

Presedintele ales a vorbit si despre rolul sau in intermedierea realtiilor dintre institutiile statului, precum si despre colaborarea cu Guvernul condus de premierul Victor Ponta.

"Presedintele are o viziune si un rol de lider in politica si in societate. Este ales de popor, are puterea si legitimitatea de a crea dialog si intelegere, de a media. Voi fi intotdeauna un presedinte care va apara interesele nationale si care va uni politicienii, amintindu-le de obiectivele comune.

Reuters: Iohannis prevede in curand o rasturnare de putere in Romania

Voi avea intotdeauna o relatie institutional corecta cu orice guvern. Voi fi un presedinte care crede in interesul national, nu al partidului. Dar, in acelasi timp, cred ca trebuie sa avem un guvern mai eficient, capabil sa aiba viziune pe termen lung si mai cred ca politicile de centru-dreapta pot oferi solutiile necesare", a explicat Klaus Iohannis.

In incheiere, presedintele ales a mentionat ca este increzator in faptul ca relatiile dintre Romania si Italia vor fi extinse si consolidate la toate nivelurile.

Citeste si:
Cine sunt principalii donatori AUR. Un etnic maghiar, un bibliotecar și un demisionar au băgat peste 300.000 de lei în partid
Cine sunt principalii donatori AUR. Un etnic maghiar, un bibliotecar și un demisionar au băgat peste 300.000 de lei în partid
AUR este singurul partid din România care nu s-a atins de subvenția de la stat, în ciuda faptului că este un partid tânăr, care are pretenții de creștere și care are numeroase cheltuieli....
Bogdan Olteanu a fost eliberat din închisoare. Fostul președinte al Camerei Deputaților a executat mai puțin de jumătate din pedeapsă
Bogdan Olteanu a fost eliberat din închisoare. Fostul președinte al Camerei Deputaților a executat mai puțin de jumătate din pedeapsă
Curtea de Apel București a decis joi, 18 august, eliberarea din penitenciar a fostului lider liberal Bogdan Olteanu, fost preşedinte al Camerei Deputaţilor şi fost viceguvernator al BNR....