Iohannis, in Parlament: Scopul nostru este pacea, nu razboiul. NATO nu e o amenintare pentru Rusia

Luni, 09 Octombrie 2017, ora 10:50
3441 citiri
Iohannis, in Parlament: Scopul nostru este pacea, nu razboiul. NATO nu e o amenintare pentru Rusia
Foto: Administratia Prezidentiala

Presedintele Klaus Iohannis a sustinut luni un discurs in Parlament, unde zilele acestea are loc Adunarea Parlamentara NATO, la care participa si secretarul general al Aliantei, Jens Stoltengerb.

Seful statului a vorbit despre provocarile cu care se confrunta la acest moment NATO si de masurile pe care le-a luat si trebuie sa le ia pentru a se adapta, mentionand in acest context intarirea apararii in zona Marii Negre.

"Trebuie sa lucram in continuare la consolidarea posturii de aparare si descurajare a Aliantei, la sporirea eficacitatii si coerentei acesteia. Prezenta inaintata de pe Flancul Estic trebuie intarita, mai ales in Sud, la Marea Neagra, pe toate dimensiunile.

De asemenea, diferentele actuale dintre masurile luate pentru Nordul Flancului si cele din Sudul sau trebuie sa dispara, conturand o unica prezenta inaintata, robusta, persistenta si predictibila.

In plan intern, aceste masuri cu caracter strict defensiv trebuie dublate de actiuni de intarire a rezilientei, indeosebi de protectie a infrastructurii civile in fata agresiunilor de tip hibrid, cibernetic sau informational", a spus Iohannis.

Presedintele a subliniat ca scopul Aliantei este pacea si ca nu reprezinta o amenintare la adresa Rusiei, cu care trebuie sa pastreze un dialog deschis, insa si o strategie de descurajare.

"Scopul nostru este pacea, nu razboiul. NATO nu cauta confruntarea si nu este o amenintare pentru Rusia, asa cum a aratat Alianta si la Varsovia. Insa, in relatia cu Rusia, este nevoie de o strategie aliata cuprinzatoare si coerenta pe termen lung. Ea trebuie sa includa dialogul, dar de pe o pozitie puternica de aparare si descurajare", a mai spus seful statului.

In final, Klaus Iohannis a subliniat ca respectarea de fiecare stat membru a valorilor NATO aduce securitate, incurajand liderii parlamentari stransi la Bucuresti sa implementeze si sa vegheze asupra respectarii acestor valori.

"Astazi, mai mult ca oricand, este necesar ca Alianta sa fie intarita in continuare. Romania, ca aliat responsabil, va face tot ce-i sta in putinta in acest scop. Va incurajez, doamnelor si domnilor parlamentari, sa sprijiniti acest efort, in legislativele pe care le reprezentati. NATO nu este o alianta puternica doar prin masurile de aparare colectiva, ci prin valorile sale. Daca aceste valori sunt bine aparate, aceasta este cea mai valoroasa contributie la securitatea noastra!", a conchis seful statului.

Vezi aici integral alocutiunea sustinuta de Klaus Iohannis in cadrul Adunarii Parlamentare a NATO de la Bucuresti

A.S.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Klaus Iohannis Adunare NATO Bucuresti discurs, #Iohannis NATO razboi pace Rusia , #presedinte