Iohannis, inainte de Consiliul European: La Bruxelles vin lideri care lauda UE, apoi merg acasa si o ataca

Joi, 15 Septembrie 2016, ora 21:12
4203 citiri
Iohannis, inainte de Consiliul European: La Bruxelles vin lideri care lauda UE, apoi merg acasa si o ataca

Cu o zi inainte de plecarea la reuniunea Consiliului European, care are loc vineri la Bratislava, Klaus Iohannis spune ca exista lideri europeni care vorbesc de bine Uniunea la Bruxelles, dar apoi cand ajung acasa o acuza de nereusitele lor.

De asemenea, seful statului a atras atentia ca trebuie evitata fragmentarea Uniunii Europene.

"Este foarte important, dupa parerea mea, sa evitam fragmentarea Uniunii Europene. Trebuie sa ne concentram pe demersuri, pe proiecte, pe abordari care ne unesc si nu pe acelea care aprofundeaza diviziunea.

Aceste falii nu sunt bune pentru Uniune. Ele nu permit o dezvoltare coerenta a Uniunii. Aceste linii de actiune cred ca trebuie sa se axeze pe patru lucruri, primul fiind concentrarea pe acele dosare care stimuleaza coeziunea, evitarea dosarelor care duc la o aprofundare a divizarii.

Doi - si foarte important - mentinerea realizarilor cheie ale Uniunii Europene, si aici, evident, este vorba de libertatile fundamentale si de piata interna comuna, piata unica cu cele patru libertati, dar si zona Schengen, zona euro.

In al treilea rand, cred ca trebuie sa fim foarte onesti si sa ne concentram pe cresterea transparentei si a legitimitatii institutiilor europene", a spus Iohannis, in cadrul unei conferinte de presa de la Palatul Cotroceni.

Cel de-al patrulea lucru pe care trebuie sa se axeze dezvoltarea Uniunii Europene este, potrivit lui Iohannis, comunicarea, presedintele acuzand astfel liderii europeni cu doua fete.

"Constatam foarte des ca la Bruxelles vin lideri nationali si toti vorbesc de bine despre Uniunea Europeana, despre viitorul ei, despre ce trebuie sa facem noi ca sa functioneze. Aceeasi lideri merg acasa si incep sa aiba un discurs exact opus, acuza Uniunea Europeana, pentru toate greselile care de fapt se fac in plan national, pentru toate esecurile pe care fiecare le are la el acasa.

Asa nu se poate! Este nevoie de o comunicare serioasa, este nevoie de o comunicare credibila si este nevoie de o comunicare intensa. Atat cetatenii europeni au nevoie de o astfel de comunicare, cat si partenerii externi. Rezultatul acestui discurs duplicitar este ascensiunea partidelor populiste si extremiste si a partidelor eurosceptice, ori toti acestia nu vor veni cu solutii pentru Uniunea Europeana, dimpotriva", a subliniat Klaus Iohannis.

In cadrul declaratiei sale, acesta a evidentiat subiectele care vor fi abordate in cadrul reuniunii Consiliului European, care are loc vineri la Bratislava, la care iau parte cei 27 lideri ai tarilor din UE, deci fara Marea Britanie, care a votat pentru iesirea din Uniune.

F.N.

Citeste si:
Cum a ajuns președintele Klaus Iohannis de la discursul obsesiv anti-PSD la a arunca PNL în brațele social-democraților
Cum a ajuns președintele Klaus Iohannis de la discursul obsesiv anti-PSD la a arunca PNL în brațele social-democraților
După ce în ultimii doi ani președintele Klaus Iohannis a lansat atacuri din ce în ce mai acide la adresa PSD, iar anul trecut spunea despre partidul condus de Marcel Ciolacu că este...
Reglare de conturi la vârful PSD Iași. Președintele organizației îl acuză pe fostul secretar general că l-a agresat
Reglare de conturi la vârful PSD Iași. Președintele organizației îl acuză pe fostul secretar general că l-a agresat
Reglări de conturi la vârful PSD Iași. Preşedintele Maricel Popa îl acuză pe Vasile Cîtea că l-ar fi strâns de gât, obţinând schimbarea acestuia din funcţia de secretar general al...
Sursa: Ziare.com