Iohannis, ingrijorat ca 30% din terenul nostru agricol apartine strainilor: Nu se poate merge la infinit asa

Miercuri, 02 Noiembrie 2016, ora 14:45
7481 citiri
Iohannis, ingrijorat ca 30% din terenul nostru agricol apartine strainilor: Nu se poate merge la infinit asa
Foto: Arhiva (Administratia Prezidentiala)

Presedintele Klaus Iohannis s-a declarat, miercuri, "ingrijorat" ca proprietarii a 30% din terenul agricol din Romania sunt straini, apreciind ca este nevoie de o alta legislatie, care sa protejeze romanii.

Aflat la targul Indagra, presedintele a subliniat faptul ca subiectul este "de importanta extraordinar de mare pentru Romania".

"Cine e proprietarul pamantului din Romania? Cel putin, in momentul de fata, aflu, de exemplu, de la domnul ministru (Achim Irimescu - n.red.), ca proprietarul a 30% din terenul agricol din Romania sunt altii decat romanii. E, pe mine, personal, aceasta proportie ma ingrijoreaza", a spus presedintele.

In opinia sefului statului, e nevoie de o noua abordare, care sa fie si "europeana", astfel incat Romania "sa nu se inchida" si sa revina la izolationism.

"Nu ne opreste nimeni sa facem o legislatie care sa permita romanilor sa stabileasca ce se intampla in Romania. Un minim necesar este un drept de preemptiune pentru cei care reprezinta statul sau comunitatea", a subliniat presedintele, adaugand ca, daca nu exista un interes nici din partea statului, nici din partea comunitatii locale legat de o anumita parcela care se vinde, "atunci, sigur, putem sa ne gandim cum mergem mai departe".

Presedintele a subliniat ca "nu se poate merge la infinit asa", cu ritmul de cumparare al terenului de catre straini.

"Ne trezim ca ne uitam la pamant si ne intrebam al cui o fi, ca al nostru nu mai e", a aratat el.

Comentariile au fost facute in conditiile in care ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a discutat marti si a convenit cu producatorii pe proiectul de lege privind vanzarea terenurilor agricole, care prevede ca persoanele fizice vor putea achizitiona terenuri agricole in limita a 150 de hectare, iar cele juridice pana la cel mult 1.500 de hectare.

"Am introdus si o serie de cerinte, care speram sa nu ne puna probleme la nivel european. Astfel, societatile comerciale respective trebuie sa aiba domiciliul stabil in Romania, iar pentru asta trebuie sa fii ori cetatean european, ori sa ai nationalitate romana. Deci si aici vor fi multe limitari.

Pentru cetatenii din tarile terte ramane varianta ca ei sa obtina cetatenia romana. De exemplu, cel mai mare producator agroalimentar de aici este de nationalitate araba, dar este stabilit in Romania, iar ferma dansului are 65.000 de hectare", a declarat ministrul.

In luna mai, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), Laurentiu Baciu, avertiza ca sunt cel putin doua milioane de hectare de teren agricol care se afla in proprietatea firmelor sau a persoanelor straine.

"Va spun sincer ca ne fuge pamantul de sub picioare", a precizat atunci liderul LAPAR.

Citeste mai multe despre cat teren agricol romanesc se afla in proprietatea strainilor.

Romania are 13,3 milioane de hectare teren agricol, din care aproape 9 milioane hectare este suprafata arabila.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
#Iohannis terenuri straini , #presedinte