Iohannis, ingrijorat de "cumpana" din Educatie: A scazut numarul de studenti

Joi, 04 Octombrie 2018, ora 12:30
3505 citiri
Iohannis, ingrijorat de "cumpana" din Educatie: A scazut numarul de studenti
Foto: Arhiva Ziare.com

Presedintele Kalus Iohannis a participat, joi, la evenimentul prilejuit de aniversarea a 200 de ani ai Universitatii Politehnica Bucuresti, in cadrul caruia a declarat ca educatia romaneasca se afla intr-un moment de cumpana.

"Acest cadru este, cu siguranta, unul propice pentru a discuta despre viitorul educatiei romanesti. Sunt prezenti aici multi dintre cei care au avut si cred ca vor avea responsabilitatea organizarii nu doar a mediului universitar, ci a intregului invatamant romanesc din ultimele decenii si viitoarele.

Chiar daca la Centenar am inceput anul universitar cu provizorate atat la Ministerul Educatiei, cat si la Ministerul Cercetarii, sunt convins ca sunteti printre cei care va doriti stabilitate si viziune in perioada urmatoare. Educatia romaneasca se afla intr-un moment de cumpana in care deciziile prezente vor determina capacitatea de a raspunde corect provocarilor din viitor", a sustinut seful statului.

El a mai afirmat ca universitatile sunt din ce in ce mai expuse globalizarii, iar in acest context este nevoie de debirocratizare.

"Universitatile sunt din ce in ce mai expuse globalizarii. Trebuia sa devina mai competitive. Anul trecut s-au pus bazele unei schimbari revolutionare privind modul in care functioneaza invatamantul din Europa. (...) Sunt esentiale debirocratizarea, existenta unui personal administrativ calificat si adaptarea curriculara, inclusiv proceduri rapide de recunoastere a diplomelor.

Este in interesul universitatilor sa militeze pentru astfel de schimbari", a mai precizat presedintele.

In plus, seful statului a tras un semnal de alarma si asupra scaderii numarului de studenti.

"Pe fondul declinului demografic, numarul studentilor a scazut. Lucru cu atat mai ingrijorator cu cat ponderea studentilor care finalizeaza studiile superioare ne plaseaza pe ultima pozitie din Uniunea Europeana.

Este nevoie de specialisti in economia romaneasca. Nevoia nu este acoperita de absolventi si nu exista o evidenta clara pe piata muncii. Unele universitati au initiat proiecte in acest sens, le felicit, dar este nevoie ca relatia dintre societate, economie si mediul universitar sa fie valorificata, sa depaseasca interesul imediat", a mai spus Klaus Iohannis.

Vezi si Iohannis, in prima zi de scoala: Reformele din Educatie stau sub deviza "un pas inainte si doi inapoi"

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#Iohannis universitati studenti, #Iohannis educatie cumpana , #presedinte