Iohannis, ingrijorat de starea Muzeului de Istorie: E in pericol

Miercuri, 14 Ianuarie 2015, ora 22:05
2401 citiri
Iohannis, ingrijorat de starea Muzeului de Istorie: E in pericol

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, la Muzeul National de Istorie a Romaniei, ca este ingrijorat de faptul ca acest simbol al istoriei si culturii se gaseste in pericol, in conditiile in care specialistii spun ca aceasta cladire nu ar rezista satisfacator unui seism important.

Seful statului a afirmat, in cadrul evenimentului "Muzeul National de Istorie a Romaniei - Un Nou Inceput", organizat cu prilejul Zilei Culturii Nationale, ca in calitate de presedinte al Romaniei, marcheaza pentru prima data ziua culturii, si o face nu doar simbolic, printr-o vizita la Muzeul National de Istorie a Romaniei, care reprezinta, alaturi de Banca Nationala a Romaniei, locul din centrul Capitalei care semnifica in cel mai inalt grad temeinicia statului roman, din punctul de vedere al culturii si al istoriei.

"Muzeul National de Istorie a Romaniei este depozitarul tezaurului istoric si al marturiilor fundamentale ale tarii", a afirmat presedintele, aratand ca a vazut in timpul vizitei la Muzeu originalele Declaratiei de Unire de la Alba Iulia, din 1 decembrie 1918 si a Constitutiei Regatului Romaniei, din 1923.

"Aceste documente sunt chei de bolta ale statului roman modern, pastrate in depozitele Muzeului National de Istorie a Romaniei. Din pacate, ca si multe altele, nu pot fi aratate publicului decat rar, greu si partial", a spus Iohannis, precizand ca "de 15 ani, Muzeul National de Istorie a Romaniei traieste doar din expozitii permanente".

"Sunt ingrijorat de fapul ca acest simbol al istoriei si culturii se gaseste in pericol, specialistii ne spun ca Muzeul nu ar rezista satisfacator unui seism important, ca nu asigura o conservare si prezentare a patrimoniului la nivelul la care ar trebui sa o faca.

De fapt starea Muzeului National de Istorie a Romaniei este reprezentativa pentru o buna parte a valorilor culturale ale natiunii, ce sunt ingrijite mai degraba de oameni daruiti, dar cu puteri limitate, decat de institutii", a precizat seful statului.

Potrivit lui Klaus Iohannis, "nu este suficient doar sa afirmam libertatea de creatie si accesul neingradit la cultura ca drepturi fundamentale, constitutionale", adaugand ca "fara a fi sustinute de mecanisme de sprijin ale creatiei, fara programe constante si predictibile de finantare a protejarii patrimoniului, care ocolesc decizia politica partizana, ramanem doar in sfera propagandei".

"Acest lucru trebuie sa se schimbe. Ma bucur sa constat ca aceasta schimbare are bune sanse a incepe de aici. Prin initiativa directiunii sale si cu vointa Parlamentului, Muzeul National de Istorie a Romaniei are in 2015 fonduri care permit inceperea proiectarii modernizarii institutiei si consolidarii cladirii.

Voi urmari indeaproape eforturile conducerii pentru ca anul 2015 sa constituie un nou inceput pentru Muzeul National de Istorie a Romaniei, astfel incat el sa poata fi functional cu ocazia Centenarului Romaniei Moderne, la 1 Decembrie 2018", a mai spus presedintele Iohannis in cadrul evenimentului.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Klaus Iohannis Muzeu Istorie, #Muzeu Istorie pericol , #presedinte