Iohannis insista pe tema Tinutului Secuiesc: PSD promoveaza legi care sa duca la autonomie. Reactia lui Cazanciuc

Luni, 04 Mai 2020, ora 15:17
8462 citiri
Iohannis insista pe tema Tinutului Secuiesc: PSD promoveaza legi care sa duca la autonomie. Reactia lui Cazanciuc
Foto: site Administratia Prezidentiala

Presedintele Klaus Iohannis a declarat luni, de la Palatul Cotroceni, ca nu are nicio problema cu persoanele de etnie maghiara, doar cu politicienii, in special cu cei din PSD, care "culmea au incercat sa promoveze legislatie care priveste autonomia Tinutului Secuiesc".

Este a doua oara in decurs de cateva zile cand presedintele Iohannis acuza PSD ca face jocurile politice ale UDMR si lasa sa treaca tacit prin Parlament proiecte neconstitutionale care promoveaza autonomia Tinutului Secuiesc.

Intr-o noua declaratie de presa sustinuta la Palatul Cotroceni, Klaus Iohannis a facut astazi trimitere la afirmatiile sale de saptamana trecuta si a subliniat ca spera "sa fi fost bine inteles".

"Eu nu am niciun fel de problema cu persoanele de etnie maghiara. Ii cunosc pe multi, am avut multi colegi, am in continuare colegi, ii respect, marea majoritate sunt oameni de treaba, harnici, care isi vad de ale lor. Problema pe care o am este cu politicienii, in special cu politicienii din PSD, care, culmea, au incercat sa promoveze legislatie care priveste autonomia Tinutului Secuiesc.

Este surprinzator si, recunosc, pentru mine si cred ca pentru multi dintre dumneavoastra, suparator. Au incercat sa se scoata pesedistii si dupa scurt timp au introdus legislatia in Senat, unde au picat-o", a declarat presedintele.

Afla mai multe despre primul proiect controversat:

"Dar iata ca vin dovezi ca nu a fost o chestiune singulara", a adaugat seful statului astazi.

"Culmea, in Senat a trecut, tot tacit, o alta initiativa a UDMR care, practic, se constituie intr-un cod administrativ paralel cu cel existent deja, un fel de cod administrativ in varianta UDMR.

Acest cod administrativ introdus de UDMR in circuit parlamentar prevede, de exemplu, ce credeti, obligativitatea limbii maghiare in unele zone din Ardeal.

De data aceasta PSD nu poate sa spuna ca nu a stiut, fiindca aceasta initiativa a trecut prin comisiile Senatului, unde membrii PSD au votat pentru.

Acum, probabil, dupa ce am aratat public ce se doreste iarasi din partea PSD, vor gasi o forma sa voteze impotriva si acestei legi. Insa nu putem sa ne facem ca nu vedem cum PSD este evident in situatia de a promova anumite acte administrative, legi, care vin sa duca la autonomia Tinutului Secuiesc, ori asa ceva este pur si simplu neconstitutional si nu voi tolera aparitia unor astfel de legi", a declarat presedintele Klaus Iohannis.

Citeste mai multe despre 9 lucruri de tinut minte dupa ce autonomia Tinutului Secuiesc a fost adoptata de deputati, dar respinsa de senatori.

La scurt timp, presedintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc (PSD), a respins acuzatiile intr-o conferinta de presa, dupa ce anterior postase pe Facebook un comentariu in care sustinea ca acest al doilea proiect ... ar fi deja in vigoare.

"Va fi respins la Camera Deputatilor. Subiect inchis", a declarat luni dupa amiaza Robert Cazanciuc, apreciind ca afirmatiile facute de presedintele Iohannis "sunt inadmisibile".

Cat despre un eventual troc privind promovarea unui proiect legata de autonomia unei regiuni din Romania, aceasta este "infractiune", a spus el.

"Daca cineva stie ceva, e obligat sa informeze Parchetul. Daca nu, e doar o diversiune a presedintelui", a spus Robert Cazanciuc, lansand acuzatii la adresa Guvernului pe tema "achizitiilor fara transparenta" facute prin UNIFARM in aceasta perioada de epidemie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR a început să strângă semnături pentru alegerile europarlamentare din 9 iunie
AUR a început să strângă semnături pentru alegerile europarlamentare din 9 iunie
Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) a demarat vineri, 1 martie, campania de strângere de semnături pentru susţinerea candidaţilor la alegerile europarlamentare de pe 9 iunie, atât la nivel...
UDMR nu votează comasarea alegerilor: ”Nu e corect față de alegători”
UDMR nu votează comasarea alegerilor: ”Nu e corect față de alegători”
Liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila, afirmă vineri că Guvernul subordonează administraţia publică locală intereselor politice dacă adoptă ordonanţa privind comasarea europarlamentarelor...
#Iohannnis lege Senat Tinut Secuiesc, #Iohannis PSD autonomie Tinut Secuiesc , #presedinte