Iohannis, interviu in germana la TVR: De ce n-a emigrat din Romania si cum a intrat in politica

Vineri, 06 Martie 2015, ora 06:44
10940 citiri
Iohannis, interviu in germana la TVR: De ce n-a emigrat din Romania si cum a intrat in politica
Foto: Ziare.com

Presedintele Klaus Iohannis a acordat un interviu emisiunii in limba germana Akzente de la TVR, in care a vorbit despre cum a trait Revolutia, de ce nu a plecat impreuna cu familia sa in Germania si cum s-a decis sa intre in politica.

Interviul a fost acordat cu ocazia implinirii a 25 de ani de la infiintarea Forumului Democrat al Germanilor din Romania, formatiune la conducerea careia s-a aflat timp de 11 ani, pana cand a intrat in "marea politica" si a candidat din partea PNL la prezidentiale, scrutin pe care l-a si castigat.

Seful statului a avut parte de o prezentare inedita.

Iohannis: In Romania minoritatile sunt discriminate pozitiv. Ce va face presedintele pentru etnicii germani

"Si Tarzan a fost german din Romania, din randurile minoritatilor germane provin staruri de la Hollywood, cantareti de rock si laureati ai premiului Nobel, iar acum si un presedinte. In ciuda opiniilor contrare, a reusit. Un reprezentant al minoritatilor, mai mult de atat, un german din Romania a devenit seful statului, pentru prima oara in istoria Romaniei.

A avut si cel mai lung mandat de presedinte al Forumului german. A fost ales in 2002, iar timp de 11 ani si-a pus amprenta asupra destinelor minoritatii germane din Romania", l-a introdus in scena cea care i-a luat interviul, Christel Ungar-Topescu.

Iohannis a povestit ce a facut la Revolutie si ce sperante a avut dupa caderea comunismului.

"Cred ca a fost la fel ca pentru multi din Sibiu. Mai intai am demonstrat, apoi ne-am adunat in fata Casei de cultura, pana cand unii au inceput sa traga, dupa aceea a inceput partea neplacuta a Revolutiei, pe care fiecare o are in memorie in versiunea sa.

Dupa scurt timp, a trecut aceasta etapa, iar fiecare a inceput sa se pregateasca pentru ceva mai mult sau mai putin nou. Aceasta a fost perioada in care s-au facut primii pasi pentru constituirea a ceea ce avea sa fie Forumul german.

Pentru mine nu a fost perioada Forumului atunci, cu toate ca am fost membru al Forumului sibian de la inceput. In primele zile si saptamani, atentia mea s-a concentrat mai ales pe ceea ce se intampla la scoala. Era normal sa fie asa", a spus Iohannis, care la Revolutie era profesor de fizica la Sibiu.

"Atunci am inceput sa exprimam noi idei, sa elaboram noi concepte, a fost o perioada intensa si interesanta. Abia mai tarziu a inceput perioada mea foarte activa la Forumul german", a continuat presedintele.

De ce nu a plecat cu familia in Germania

In perioada de dupa Revolutie, in 2 ani au emigrat in jur de 200.000 de etnici germani, printre care si parintii si sora sefului statului. El, insa, a ales sa ramana in Romania.

"Am avut ocazia de mai multe ori sa imi pun aceasta problema (de ce nu a plecat si el - n.red.), iar raspunsul pe care mi l-am dat de fiecare data a fost: raman aici.

Nu am vrut sa emigrez nici in anii '70, nici in anii '80, nici in anii '90, iar dupa aceea nici macar atat. Raspunsul este unul pe care fiecare si-l da siesi, iar eu mi-am dat, de fiecare data, acelasi raspuns. Si nu imi pare rau", a spus Iohannis.

Implicarea in FDGR si de ce a candidat la Primaria Sibiului

Despre motivele pentru care a intrat in Forumul german Iohannis spune ca isi dorea sa reprezinte cat mai bine minoritatea din care face parte.

"Ca sa fiu cinstit, nu cred ca atunci, la inceput, am intrat in Forumul german cu idei sau concepte politice. Opinia mea de atunci era ca, daca minoritatea germana va avea, de acum, o reprezentare politica, atunci este bine sa fac parte din aceasta.

Intotdeauna se putea face ceva. Nu a fost niciodata cazul sa nu se poata face ceva. Evident ca au existat deosebiri fie pentru ca era ceva care se facea pentru comunitate sau pentru scoala. Au fost situatii diferite. Eu cred ca Forumul a facut multe inca de la inceput. A facut multe si in constiinta oamenilor, cei la care ma refer fiind membrii Formului german, dar a facut multe si in constiinta populatiei majoritare, de exemplu", isi aminteste presedintele.

El povesteste ca, desi prioritar Forumul avea ca obiect de activitate problemele comunitatii germane, se implica si in chestiuni care vizau romanii.

"Este interesant cum au privit altii Forumul german din Romania si este interesant ca l-au privit in mod pozitiv. In Forumul german, noi ne-am ocupat de noi insine, trebuie sa recunoastem deschis acest fapt, dar adesea ne-am ocupat, peste medie, cu lucruri care nu se limitau la chestiuni ale comunitatii.

Au fost chestiuni de interes public. Am incercat sa rezolvam probleme care nu erau ale unuia singur sau ale unui grup mic, ci adesea ale mai multor oameni. Drept urmare, am avansat destul de mult in administratie, fiindca s-a vazut ca Forumul german nu este o organizatie care se ocupa doar de ceea ce o intereseaza, ci se preocupa de chestiuni ale vietii publice".

Apoi a candidat la primarie, desi fara sperante ca o sa castige.

"Nu eram multumit de modul in care mergeau lucrurile in oras. Ca multi altii de asemenea. Sibiul nu arata prea bine, peste tot isi facea loc ruina, ca sa zic asa. De aceea, am luat in considerare aceasta functie. Nu ca mi-as fi imaginat de la inceput ca voi ajunge primar".

La afirmatia moderatoarei ca acela a fost primul semn ca majoritatea isi doreste un neamt in administratie, Iohannis a raspuns: "A fost o alegere destul de clara si la acel moment. Ne-a aratat ca sibienii ne vor pe noi, Forumul, in administratie".

Intrarea in PNL: Era mai usor sa raman si in Forum - de ce nu a vrut

In 2013 a renuntat la conducerea Forumului si a intrat in politica nationala, alaturandu-se liberalilor, care l-au si sustinut pentru functia de presedinte al Romaniei.

"Am ales sa intru in 'marea politica', la nivel national. Asa am procedat, am intrat in PNL. Pur teoretic, ar fi fost mult mai usor, chiar daca era discutabil, ca sa coexiste ambele, dar eu nu am vrut asa ceva. Nu de alta, dar ar fi existat discutii in Forum, ca de altfel si in PNL. Asa se face ca am renuntat la conducerea Forumului atunci. In PNL, am fost ales la scurt timp vicepresedinte al formatiunii. Cu aceasta a inceput noua mea cariera politica in 'marea politica'", a conchis Iohannis.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Iohannis interviu germana TVR, #Iohannis emigrat Romania Germania , #presedinte