
Presedintele Klaus Iohannis a sustinut vineri, incepand cu ora 13:00, o foarte scurta declaratie de presa la Palatul Cotroceni, dupa ce DNA a anuntat inceperea urmaririi penale fata de premierul Victor Ponta.
In jurul orei 12:30, premierul Ponta a venit la Palatul Cotroceni pentru a discuta cu presedintele inainte ca acesta sa iasa public.
Presedintele Klaus Iohannis a anuntat ca a discutat cu premierul si i-a solicitat demisia, ca urmare a faptului ca este invinuit pentru fapte penale.
Ziare.com a transmis principalele declaratii ale presedintelui in format LIVE TEXT:
- DNA a comunicat public ca premierul Victor Ponta este invinuit de fapte penale.
- Dupa parerea mea, este o situatie imposibila pentru Romania ca primul ministru sa fie invinuit de fapte penale.
- Pentru Romania, cel mai rau lucru care s-ar putea intampla este o criza politica.
- Solicit demisia primului ministru Victor Ponta.
- Am comunicat aceste consideratii premierului intr-o discutie pe care am avut-o acum cateva minute.
Primul premier urmarit penal in timpul exercitarii mandatului
Este pentru prima data dupa 1989 cand un premier in functie este audiat la DNA si pus sub urmarire penala.
Premierul Victor Ponta a fost audiat, vineri, la DNA in dosarul Sova. Liderul PSD s-a prezentat la audieri insotit de avocat, iar la final a anuntat ca are calitatea de suspect.
Premierul Ponta, audiat la DNA in dosarul lui Sova
Intr-un comunicat remis presei de DNA se precizeaza ca Victor Ponta este urmarit penal pentru fals in inscrisuri, complicitate la evaziune fiscala si spalare de bani.
Avocatul Ponta, acuzat de DNA inclusiv de fals in acte prin metoda copy-paste
De asemenea, procurorii DNA au cerut Camerei Deputatilor avizul necesar pentru urmarirea penala a lui Victor Ponta pentru conflict de interese. Conform Constitutiei, membrii Guvernului nu pot fi urmariti penal fara avizul camerei din care fac parte sau al presedintelui, pentru fapte savarsite in exercitiul functiei lor.
DNA cere aviz pentru ridicarea imunitatii lui Victor Ponta
Conform art. 109 din Constitutie: "Numai Camera Deputatilor, Senatul si Presedintele Romaniei au dreptul sa ceara urmarirea penala a membrilor Guvernului pentru faptele savarsite in exercitiul functiei lor. Daca s-a cerut urmarirea penala, Presedintele Romaniei poate dispune suspendarea acestora din functie".